Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περού: Αποτεφρώθηκε το πτώμα του Αμπιμάελ Γκουσμάν, ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού

Το πτώ­μα του ιστο­ρι­κού ηγέ­τη της οργά­νω­σης μαοϊ­στών ανταρ­τών Φωτει­νό Μονο­πά­τι, του Αμπι­μά­ελ Γκου­σμάν, ο οποί­ος πέθα­νε την 11η Σεπτεμ­βρί­ου στη φυλα­κή, απο­τε­φρώ­θη­κε, ανα­κοί­νω­σε χθες Παρα­σκευή το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών του Περού.

«Η απο­τέ­φρω­ση του πτώ­μα­τος του Μανου­έλ Ρου­βέν Αμπι­μά­ελ Γκου­σμάν Ρεϊ­νό­σο άρχι­σε σήμε­ρα (σ.σ. χθες) 24η Σεπτεμ­βρί­ου στις 03:30 (σ.σ. τοπι­κή ώρα· 11:20 ώρα Ελλά­δας) στο νοσο­κο­μείο Centro Médico Naval του Καγιάο και τερ­μα­τί­στη­κε στις 05:30 (13:30)», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το πού θα απο­τε­θεί η τέφρα του πρώ­ην αρχη­γού των ανταρ­τών δεν ανα­κοι­νώ­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Πέδρο Καστίγιο.

Μετά την θάνα­το του πρώ­ην επι­κε­φα­λής των ανταρ­τών σε ηλι­κία 86 ετών εξαι­τί­ας αμφί­πλευ­ρης πνευ­μο­νί­ας το πτώ­μα του βρι­σκό­ταν σε νεκρο­το­μείο στο λιμά­νι του Καγιάο, δυτι­κά της Λίμας.

Μερι­κές ώρες πριν απο­τε­φρω­θεί, το πτώ­μα του μετα­φέρ­θη­κε υπό αυστη­ρά μέτρα ασφα­λεί­ας στο στρα­τιω­τι­κό νοσο­κο­μείο όπου απο­τε­φρώ­θη­κε από τρεις ειδι­κούς με ειδι­κές στο­λές βιο­α­σφά­λειας, με βάση φωτο­γρα­φι­κά στιγ­μιό­τυ­πα που διέ­νει­με το υπουρ­γείο Εσωτερικών.

«Σήμε­ρα περισ­σό­τε­ρο από ποτέ τιμού­με τη μνή­μη των χιλιά­δων Περου­βια­νών που πέθα­ναν στα χέρια του τρό­μου», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο περου­βια­νός υπουρ­γός Χουάν Καρά­σκο, ο οποί­ος παρέ­στη στην απο­τέ­φρω­ση μαζί με τον ομό­λο­γό του της δικαιο­σύ­νης. Χθες Παρα­σκευή εορ­τά­στη­κε η ημέ­ρα του στρα­τού στη χώρα.

Ο Αμπι­μά­ελ Γκου­σμάν, φυλα­κι­σμέ­νος από το 1992, εξέ­τι­νε ποι­νή ισό­βιας κάθειρ­ξης έπει­τα από τις δύο κατα­δί­κες του το 2006 και το 2018. Είχε δια­κο­μι­στεί σε νοσο­κο­μείο τον Ιούλιο.

Η εισαγ­γε­λία απέρ­ρι­ψε το αίτη­μα που υπέ­βα­λε η χήρα του, η Ελέ­να Ιπα­ρα­γκί­ρε, η άλλο­τε δεύ­τε­ρη στην ιεραρ­χία της οργά­νω­σης Φωτει­νό Μονο­πά­τι, που επί­σης έχει κατα­δι­κα­στεί να εκτί­σει ισό­βια για τρο­μο­κρα­τία, να της παρα­δο­θεί το πτώ­μα και να εντα­φια­στεί ο θανών.

Η εισαγ­γε­λία επι­κα­λέ­στη­κε λόγους εθνι­κής ασφα­λεί­ας για την απο­τέ­φρω­ση του πτώ­μα­τος, καθώς φοβό­ταν ότι ο τάφος του Γκου­σμάν θα μετα­τρε­πό­ταν σε τόπο προ­σκυ­νή­μα­τος για τους οπα­δούς και τους συγ­γε­νείς του ηγέ­τη της μαοϊ­στι­κής οργάνωσης.

Εξαι­τί­ας του νομι­κού κενού που ήγει­ρε η υπό­θε­ση, εντέ­λει ψηφί­στη­κε νόμος από το κοι­νο­βού­λιο, στο οποίο κυριαρ­χεί συμ­μα­χία της δεξιάς, για να εγκρι­θεί η απο­τέ­φρω­ση του πτώ­μα­τός του από το κράτος.

Το Perú Libre («Ελεύ­θε­ρο Περού»), το μικρό μαρ­ξι­στι­κό-λενι­νι­στι­κό κόμ­μα με το οποίο εξε­λέ­γη πρό­ε­δρος ο κ. Καστί­γιο, ο πρώ­ην εκπαι­δευ­τι­κός και συν­δι­κα­λι­στής που επι­κρά­τη­σε προς γενι­κή έκπλη­ξη στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του Ιου­νί­ου, ψήφι­σε κατά.

Ο πρώ­ην ηγέ­της των μαοϊ­στών ανταρ­τών και οι κυριό­τε­ροι υπαρ­χη­γοί του συνε­λή­φθη­σαν το 1992 στη Λίμα, επί των ημε­ρών του Αλμπέρ­το Φου­χι­μό­ρι στην προ­ε­δρία (1990–2000). Ο κ. Φου­χι­μό­ρι, που διε­ξή­γα­γε σφο­δρή εκστρα­τεία κατα­στο­λής του κινή­μα­τος αυτού, εκτί­ει σήμε­ρα ποι­νή φυλά­κι­σης για εγκλή­μα­τα πολέ­μου κατά τη διάρ­κεια του εμφυ­λί­ου, καθώς και υπο­θέ­σεις διαφθοράς.

Στον άλλο­τε καθη­γη­τή φιλο­σο­φί­ας, που μετα­τρά­πη­κε σε αυτόν που οι αρχές και αντί­πα­λοί του απο­κα­λού­σαν «Πολ Ποτ των Άνδε­ων», ανα­φε­ρό­με­νοι στον ηγέ­τη των Ερυ­θρών Χμερ στην Καμπό­τζη, απο­δό­θη­κε μεγά­λο μέρος της ευθύ­νης για μια από τις πιο σκλη­ρές εμφύ­λιες συρ­ρά­ξεις στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, που αιμα­το­κύ­λι­σε το Περού από το 1980 ως το 2000 και στοί­χι­σε τη ζωή σε δεκά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους, ενώ χιλιά­δες άλλοι παρα­μέ­νουν ως ακό­μη και σήμε­ρα αγνοούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο