Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περού: Εξαπλώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις — Μαζικός αγώνας ενάντια στην κρατική καταστολή

Νέες αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν χθες Παρα­σκευή σε διά­φο­ρες περιο­χές του Περού, την επο­μέ­νη μιας μεγά­λης συγκέ­ντρω­σης στην πρω­τεύ­ου­σα Λίμα.

Βίαια επει­σό­δια εκτυ­λί­χθη­καν στην Αρε­κί­πα, τη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της χώρας. Δια­δη­λω­τές επι­τέ­θη­καν με πέτρες κατά των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας και άνα­ψαν φωτιές κοντά σε γέφυ­ρα, επι­χει­ρώ­ντας να πλη­σιά­σουν στο αερο­δρό­μιο — το οποίο παρα­μέ­νει κλει­στό. Οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας έκα­ναν χρή­ση δακρυ­γό­νων, σύμ­φω­να με φωτο­γρά­φο του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Ειδή­σε­ων (AFP).

Συγκρού­σεις ξέσπα­σαν επί­σης στην Πού­νο (νότια), όπου δια­δη­λω­τές πυρ­πό­λη­σαν ένα αστυ­νο­μι­κό τμή­μα (σ.σ. αφού νωρί­τε­ρα το εγκα­τέ­λει­ψαν οι αστυ­νο­μι­κοί) και ένα τελω­νείο στο Ντε­σα­γκουα­δέ­ρο, κοντά στα σύνο­ρα με τη Βολι­βία. Ταρα­χές σημειώ­θη­καν και στην περιο­χή Λα Λιμπερ­τάδ, στο βορειο­δυ­τι­κό τμή­μα της χώρας.

Από το από­γευ­μα της Πέμ­πτης οι αρχές έχουν επε­κτεί­νει την κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης που είχε επι­βλη­θεί σε Λίμα, Κού­σκο, Καγιάο και Πού­νο, στην περου­βια­νή Αμα­ζο­νία (ανα­το­λι­κά), στην Τάκνα (νότια) και στην περιο­χή Λα Λιμπερ­τάδ (βόρεια).

Στην πρω­τεύ­ου­σα Λίμα χιλιά­δες δια­δη­λω­τές συμ­με­τεί­χαν σε πορεία κατά της προ­έ­δρου Ντί­να Μπο­λουάρ­τε, φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «Ντί­να, δολο­φό­νε» και «Αυτή η δημο­κρα­τία δεν είναι δημο­κρα­τία, Ντί­να, ο λαός σε αποκηρύσσει».

Μαζικός αγώνας ενάντια στην κρατική καταστολή

Χιλιά­δες εργά­τες, αγρό­τες, νέοι, γυναί­κες από όλες τις επαρ­χί­ες του Περού συμ­με­τεί­χαν την Πέμ­πτη στη μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση στην πρω­τεύ­ου­σα Λίμα, μετά το κάλε­σμα της Γενι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Εργα­ζο­μέ­νων του Περού (CGTP) για πανε­θνι­κή απερ­γία και τα καλέ­σμα­τα πολ­λών λαϊ­κών οργα­νώ­σε­ων, ενά­ντια στην αυταρ­χι­κή αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση της σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Προ­έ­δρου Ντί­νας Μπο­λουάρ­τε. Οι δια­δη­λω­τές απαι­τούν παραί­τη­ση της κυβέρ­νη­σης, προ­κή­ρυ­ξη νέων εκλο­γών και σύγκλη­ση Συντα­κτι­κής Συνέλευσης.

Η μεγά­λη δια­δή­λω­ση στη Λίμα, έκφρα­ση της συσ­σω­ρευ­μέ­νης οργής για­τί ο λαός πλη­ρώ­νει δεκα­ε­τί­ες τα βάρη της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, χτυ­πή­θη­κε ξανά βάναυ­σα από την αστυ­νο­μία, που έκα­νε χρή­ση δακρυ­γό­νων, με απο­τέ­λε­σμα δεκά­δες να είναι οι τραυ­μα­τί­ες διαδηλωτές.

Την Τετάρ­τη είχαν σκο­τω­θεί από σφαί­ρες στο στή­θος και το κεφά­λι δύο νέοι άνθρω­ποι σε δια­δη­λώ­σεις αντί­στοι­χα στην Αρε­κί­πα και το Πού­νο, ανε­βά­ζο­ντας τους νεκρούς δια­δη­λω­τές από την κρα­τι­κή κατα­στο­λή σε πάνω από 50.

Η Πρό­ε­δρος Μπο­λουάρ­τε, πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος της χώρας και σύμ­μα­χος του επί­σης σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη πρώ­ην Προ­έ­δρου Π. Καστί­γιο, που απο­πέμ­φθη­κε και κρα­τεί­ται στη φυλα­κή από τις 7 Δεκέμ­βρη, ως απά­ντη­ση στις μαζι­κές λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις εξέ­δω­σε το βρά­δυ της Πέμ­πτης μήνυ­μα προς το έθνος στο οποίο επα­νέ­λα­βε ότι δεν θα παραι­τη­θεί, ενώ προ­χώ­ρη­σε σε ποι­νι­κο­ποί­η­ση της κοι­νω­νι­κής δια­μαρ­τυ­ρί­ας. Χαρα­κτή­ρι­σε τις δια­δη­λώ­σεις εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις και βαν­δα­λι­σμούς, προ­βάλ­λο­ντας κάποια μεμο­νω­μέ­να περι­στα­τι­κά, ενώ δεν έλει­ψαν οι απει­λές για μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στο­λή στο όνο­μα της προ­στα­σί­ας της δημό­σιας τάξης.

Την αλλη­λεγ­γύη του στους αγω­νι­ζό­με­νους εργά­τες και τον λαό του Περού εκφρά­ζει το ΠΑΜΕ. Καταγ­γέλ­λο­ντας την τρο­μο­κρα­τία και τις διώ­ξεις ενα­ντί­ον αγω­νι­στών, συν­δι­κα­λι­στών στε­λε­χών της CGTP, τονί­ζει ότι «είναι ανα­φαί­ρε­το δικαί­ω­μα κάθε λαού να απο­φα­σί­ζει ο ίδιος για το παρόν του και το μέλ­λον του» και απαι­τεί να αφε­θούν ελεύ­θε­ροι όλοι οι συλ­λη­φθέ­ντες αγωνιστές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ριζο­σπά­στης».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο