Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ 💣 Νέες αμερικανικές κυρώσεις αλλά και διπλωματικός πυρετός

Οι ΗΠΑ δεν απο­κλεί­ουν και στρα­τιω­τι­κά μέτρα, ενώ ο Πομπέο περιο­δεύ­ει ανα­ζη­τώ­ντας έναν «νέο παγκό­σμιο συνα­σπι­σμό» κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας,

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σε χτες την εφαρ­μο­γή νέων κυρώ­σε­ων κατά του Ιράν, ενώ το «θερ­μό­με­τρο» ανε­βαί­νει επι­κίν­δυ­να σε όλο τον Περ­σι­κό Κόλ­πο, μετά και την πρό­σφα­τη κατάρ­ρι­ψη αμε­ρι­κα­νι­κού κατα­σκο­πευ­τι­κού μη επαν­δρω­μέ­νου αερο­σκά­φους τύπου «RQ‑4 Global Hawk» από το Ιράν, που ισχυ­ρί­στη­κε ότι αυτό εισέ­βα­λε στον ενα­έ­ριο χώρο του.
Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ χαρα­κτή­ρι­σε τις νέες κυρώ­σεις «σκλη­ρό χτύ­πη­μα» και σημεί­ω­σε ότι αυτές θα αφο­ρούν τον ανώ­τα­το θρη­σκευ­τι­κό ηγέ­τη του Ιράν Αγια­το­λάχ Αλί Χαμε­νεΐ και «πολ­λούς ακό­μα» ανώ­τα­τους Ιρα­νούς αξιω­μα­τού­χους, στους οποί­ους μετα­ξύ άλλων θα απα­γο­ρευ­τεί η πρό­σβα­ση σε χρη­μα­το­πι­στω­τι­κούς οργα­νι­σμούς κ.τ.λ. Διευ­κρι­νί­σεις δεν δόθη­καν, ωστό­σο αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ μετέ­δι­δαν «πάγω­μα» περιου­σια­κών στοι­χεί­ων πολ­λών δισ. ευρώ.
✔️ Συνο­μι­λώ­ντας άλλω­στε με δημο­σιο­γρά­φους, ο Τραμπ άφη­σε ξανά ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο ανά­λη­ψης (και) στρα­τιω­τι­κής δρά­σης, ενώ τις αμε­ρι­κα­νι­κές δια­θέ­σεις είχε ανα­δεί­ξει και ο σύμ­βου­λος του Τραμπ σε θέμα­τα Εθνι­κής Ασφά­λειας Τζον Μπόλ­τον, που είπε ότι «κανέ­νας δεν τους έδω­σε (στους Ιρα­νούς) μία άδεια κυνη­γιού στη Μέση Ανα­το­λή», όπως και ότι η Τεχε­ρά­νη δεν πρέ­πει να μετα­φρά­σει λαν­θα­σμέ­να «τη σύνε­ση και τη δια­κρι­τι­κό­τη­τα των ΗΠΑ ως αδυ­να­μία», ανα­φε­ρό­με­νος στο «πάγω­μα» εντο­λών για επι­λεγ­μέ­να στρα­τιω­τι­κά χτυ­πή­μα­τα των ΗΠΑ κατά ιρα­νι­κών στόχων.
✔️ Την ίδια στιγ­μή, σε εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται νέες διπλω­μα­τι­κές επα­φές, για να δια­σφα­λι­στούν συμ­μα­χί­ες στα ευρύ­τε­ρα αμε­ρι­κα­νι­κά σχέ­δια για τη Μέση Ανα­το­λή: Ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο βρέ­θη­κε στη Σαου­δι­κή Αρα­βία και μετά στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, εξη­γώ­ντας ότι «θα συζη­τή­σου­με πώς είμα­στε όλοι στρα­τη­γι­κά ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νοι και πώς μπο­ρού­με να χτί­σου­με έναν διε­θνή συνα­σπι­σμό, έναν συνα­σπι­σμό όχι μόνο με χώρες του Κόλ­που, αλλά και στην Ασία και στην Ευρώ­πη, που αντι­λαμ­βά­νε­ται την πρό­κλη­ση να αντι­με­τω­πι­στεί το κρά­τος που απο­τε­λεί τον μεγα­λύ­τε­ρο χορη­γό της τρο­μο­κρα­τί­ας στον κόσμο (το Ιράν)». Ο Πομπέο είπε ότι συζή­τη­σε για την «ανά­γκη να προ­ω­θη­θεί η ναυ­τι­κή ασφά­λεια στο Στε­νό του Χορ­μούζ…». Επα­φές στον Κόλ­πο συνε­χί­ζει όμως και ο ειδι­κός απε­σταλ­μέ­νος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ, που από το Ομάν μίλη­σε για «νέα πρω­το­βου­λία (των ΗΠΑ) για την ενί­σχυ­ση της θαλάσ­σιας ασφά­λειας» στην περιοχή.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ 💣 Νέες αμερικανικές κυρώσεις αλλά και διπλωματικός πυρετός

Μέσα σε αυτές τις συν­θή­κες, ενδια­φέ­ρον είχαν τα σχό­λια του Τραμπ, που «ανα­ρω­τή­θη­κε» για­τί η προ­στα­σία των θαλάσ­σιων δρό­μων στον Κόλ­πο πρέ­πει να απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τα των ΗΠΑ και «για­τί προ­στα­τεύ­ου­με εμείς αυτές τις θαλάσ­σιες οδούς (τόσα χρό­νια) για άλλες χώρες χωρίς την ελά­χι­στη απο­ζη­μί­ω­ση;».
✔️ Πάντως, χτες το βρά­δυ με πρω­το­βου­λία των ΗΠΑ ζητή­θη­κε έκτα­κτη σύγκλη­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, για την κατά­στα­ση στον Περ­σι­κό, μετά τις επι­θέ­σεις σε δεξα­με­νό­πλοια και την κατάρ­ρι­ψη από το Ιράν του αμε­ρι­κα­νι­κού μη επαν­δρω­μέ­νου αερο­σκά­φους. Επί­σης ΗΠΑ, Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και Σαου­δι­κή Αρα­βία γνω­στο­ποί­η­σαν κοι­νή ανα­κοί­νω­σή τους, με την οποία ζητούν από την Τεχε­ρά­νη «να στα­μα­τή­σει τις ενέρ­γειες που θα μπο­ρού­σαν να θέσουν σε κίν­δυ­νο τη στα­θε­ρό­τη­τα», σύμ­φω­να με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Περιοχή «πολύ ευαίσθητη»

Από τη μεριά του Ιράν, ο Πρό­ε­δρος Χασάν Ροχα­νί υπο­στή­ρι­ξε ότι η παρού­σα επι­θε­τι­κό­τη­τα των Αμε­ρι­κα­νών απο­τε­λεί αρχή νέων εντά­σε­ων που προ­κα­λούν οι ίδιοι στην περιο­χή και εξέ­φρα­σε την προσ­δο­κία ότι επει­δή «αυτή η περιο­χή είναι πολύ ευαί­σθη­τη (…) αλλά και σημα­ντι­κή σε αρκε­τές χώρες… Ανα­μέ­νου­με από τους διε­θνείς οργα­νι­σμούς να ενερ­γή­σουν ανάλογα».
Ο εκπρό­σω­πος του ιρα­νι­κού ΥΠΕΞ Αμπάς Μου­σα­βί χαι­ρέ­τι­σε μεν «κάθε απο­κλι­μά­κω­ση των εντά­σε­ων στην περιο­χή», ωστό­σο πρό­σθε­σε ότι «οι Ιρα­νοί θα απα­ντή­σουν στη διπλω­μα­τία με τη διπλω­μα­τία, στον σεβα­σμό με σεβα­σμό και στον πόλε­μο με λυσ­σώ­δη άμυ­να». Επι­πλέ­ον, το ιρα­νι­κό ΥΠΕΞ κάλε­σε τον επι­τε­τραμ­μέ­νο των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των για να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί έντο­να για τη «διά­θε­ση στρα­τιω­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων σε ξένες δυνά­μεις με στό­χο την πραγ­μα­το­ποί­η­ση επί­θε­σης» κατά του Ιράν, επει­δή το αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­σκά­φος απο­γειώ­θη­κε από τη συγκε­κρι­μέ­νη χώρα.
Την ίδια στιγ­μή, ο σύμ­βου­λος του Προ­έ­δρου Ροχα­νί Χεσα­με­ντίν Ασε­νά, σχο­λιά­ζο­ντας «εκκλή­σεις» των ΗΠΑ για νέες συνο­μι­λί­ες, ακό­μα και για το πυρη­νι­κό πρό­γραμ­μα του Ιράν, είπε ότι «η προ­σφο­ρά των ΗΠΑ για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις άνευ όρων δεν μπο­ρεί να γίνει απο­δε­κτή όσο συνε­χί­ζο­νται οι κυρώ­σεις και οι απει­λές. Αν θέλουν κάτι πέραν της πυρη­νι­κής συμ­φω­νί­ας, θα πρέ­πει και να προ­σφέ­ρουν κάτι πέραν της συμ­φω­νί­ας, με διε­θνείς εγγυήσεις».
Τέλος, ο Ιρα­νός υπο­ναύ­αρ­χος Χου­σε­ΐν Χαν­ζα­ντί δήλω­σε ότι η κατάρ­ρι­ψη του αμε­ρι­κα­νι­κού αερο­σκά­φους απο­τε­λού­σε «σθε­να­ρή αντί­δρα­ση» του Ιράν στις αμε­ρι­κα­νι­κές κινή­σεις ενα­ντί­ον του και προει­δο­ποί­η­σε ότι ενδέ­χε­ται να «επα­να­λη­φθεί».
Ολα αυτά, ενώ ιρα­νι­κά ΜΜΕ μετέ­δω­σαν την εκτέ­λε­ση πρώ­ην εργα­ζό­με­νου του ιρα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας με την κατη­γο­ρία ότι ήταν κατά­σκο­πος των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις Ρώσων — ανησυχίες Ευρωπαίων

Στη Μόσχα, ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ χαρα­κτή­ρι­σε τις νέες κυρώ­σεις κατά του Ιράν «παρά­νο­μες».
Από τη μεριά της Γερ­μα­νί­ας, η καγκε­λά­ριος Αγκε­λα Μέρ­κελ είχε δηλώ­σει ότι «φυσι­κά ανη­συ­χού­με για την κατά­στα­ση και θέλου­με διπλω­μα­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, να εξευ­ρε­θεί πολι­τι­κή λύση σε αυτή την πολύ τετα­μέ­νη κατά­στα­ση». Ενώ ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­ναλντ Τουσκ εξέ­φρα­σε κι αυτός την ανη­συ­χία της ΕΕ «για τις εξε­λί­ξεις στην περιο­χή του Κόλ­που», συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι μερι­κές φορές το καλύ­τε­ρο είναι να μη γίνο­νται «επεμ­βά­σεις».

Να σημειω­θεί ότι μέσα σε αυτές τις συν­θή­κες έκα­νε επί­σκε­ψη στην Τεχε­ρά­νη ο Βρε­τα­νός υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών αρμό­διος για τη Μέση Ανα­το­λή Αντριου Μόρι­σον, ωστό­σο δεν έγι­ναν ανα­κοι­νώ­σεις. Σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση του Λον­δί­νου περιέ­γρα­ψε την επί­σκε­ψη ως «μία ευκαι­ρία για μία ειλι­κρι­νή και εποι­κο­δο­μη­τι­κή ανταλ­λα­γή από­ψε­ων με την κυβέρ­νη­ση του Ιράν» και τόνι­ζε ότι ο Μόρι­σον θα ανα­δεί­ξει ανη­συ­χί­ες για τις νέες προει­δο­ποι­ή­σεις του Ιράν για «μεί­ω­ση του βαθ­μού συμ­μόρ­φω­σής του» με τη συμ­φω­νία του 2015, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι η Βρε­τα­νία «παρα­μέ­νει δεσμευ­μέ­νη» στη συμφωνία.

Είχαν προη­γη­θεί δηλώ­σεις του επι­κε­φα­λής του Στρα­τη­γι­κού Συμ­βου­λί­ου στην Τεχε­ρά­νη, Καμάλ Καρα­ζί, που επα­νέ­φε­ρε το ενδε­χό­με­νο «μεί­ω­σης του βαθ­μού συμ­μόρ­φω­σης» του Ιράν με τη συμ­φω­νία του 2015, εκτός αν οι ευρω­παϊ­κές χώρες το «προ­στα­τέ­ψουν από τις αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις» μέσω ενός εμπο­ρι­κού μηχα­νι­σμού.

[πηγή]

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο