Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πιέσεις και παρενοχλήσεις από τους Δυτικούς και το ΝΑΤΟ καταγγέλλει ο Βούτσιτς

Ο πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς απο­κά­λυ­ψε σε συνέ­ντευ­ξή του στην σερ­βι­κή δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση (RTS) ότι στην τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία που είχε προ­χθές με τον ομό­λο­γο του της Ρωσί­ας Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν έγι­νε ανα­φο­ρά και στην κατά­στα­ση στην Ουκρανία.

«Ο ίδιος ο Πού­τιν ήθε­λε να με ενη­με­ρώ­σει για τις εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία, για τα γεγο­νό­τα στην Μπού­τσα αλλά και για τα σχέ­διά του. Μου είπε ότι όλα εξε­λίσ­σο­νται όπως τα είχε σχε­διά­σει» ανέ­φε­ρε ο Βού­τσιτς επι­ση­μαί­νο­ντας ότι δεν μπο­ρεί να απο­κα­λύ­ψει για ευνό­η­τους λόγους λεπτο­μέ­ρειες από την συνο­μι­λία. Ο πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας δήλω­σε ότι δεν υιο­θε­τεί τις από­ψεις κάποιων πολι­τι­κών στη Δύση που παρο­μοιά­ζουν τον Πού­τιν με τον Χίτλερ και τον χαρα­κτη­ρί­ζουν τρε­λό. «Οι δυο μας γνω­ρι­ζό­μα­στε πολύ και­ρό και δεν μπο­ρώ να δεχθώ αυτή την προ­σέγ­γι­ση όπου τον απο­κα­λούν Χίτλερ ή τον απο­κα­λούν τρε­λό. Δεν είναι ούτε τρε­λός, ούτε παρα­νοϊ­κός, ούτε υστε­ρι­κός, τίπο­τα από όλα αυτά. Μου μιλού­σε με στα­θε­ρό­τη­τα, ηρε­μία και λογι­κή» ανέ­φε­ρε στην συνέ­ντευ­ξή του ο Βούτσιτς.

Ο πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας τόνι­σε ότι κατά την συνο­μι­λία με τον Πού­τιν επε­τεύ­χθη σε σημα­ντι­κό βαθ­μό σύγκλι­ση σχε­τι­κά με την προ­μή­θεια φυσι­κού αερί­ου και αργού πετρε­λαί­ου. Επι­σή­μα­νε πως εκτι­μά­ται ιδιαί­τε­ρα από την ρωσι­κή πλευ­ρά το γεγο­νός ότι η Σερ­βία είναι η μονα­δι­κή χώρα στην Ευρώ­πη που δεν επέ­βα­λε κυρώ­σεις. Ο Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς στην συνέ­ντευ­ξή του για την σερ­βι­κή δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση ανα­φέρ­θη­κε επί­σης και στις πιέ­σεις που δέχε­ται για να συντα­χθεί με την πολι­τι­κή των δυτι­κών χωρών. «Πάνω από την Σερ­βία αιω­ρεί­ται μία πυρη­νι­κή βόμ­βα υπό την μορ­φή κυρώ­σε­ων κατά της Σερ­βί­ας ή δια­κο­πής των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με την ΕΕ» ανέ­φε­ρε ο Βού­τσιτς. Απο­κά­λυ­ψε δε ότι οι πιέ­σεις φτά­νουν σε τέτοιο βαθ­μό που να παρε­νο­χλού­νται από στρα­τιω­τι­κά αερο­σκά­φη του ΝΑΤΟ και οι πτή­σεις της σερ­βι­κής πολι­τι­κής αερο­πο­ρί­ας προς την Μόσχα. Ο Βού­τσιτς ανα­φέρ­θη­κε σε επει­σό­διο που συνέ­βη την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη στην πτή­ση της Air Serbia από την Μόσχα για το Βελι­γρά­δι όταν στρα­τιω­τι­κό αερο­σκά­φος, κοντά στα σύνο­ρα με την Λιθουα­νία, εισήλ­θε στην ρωσι­κή ζώνη ελέγ­χου ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρί­ας και πετού­σε πολύ κοντά στο σερ­βι­κό πολι­τι­κό αερο­πλά­νο. «Ο ρωσι­κός έλεγ­χος ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρί­ας ειδο­ποί­η­σε τους πιλό­τους μας ότι μαχη­τι­κό αερο­σκά­φος πετά­ει πολύ κοντά και ζήτη­σε να γίνει αναγνώριση.

Ήταν ένα F‑15 ή Eurofighter γκρι χρώ­μα­τος. Προ­φα­νώς ήταν αερο­σκά­φος του ΝΑΤΟ που παρα­βί­α­σε τον ρωσι­κό ενα­έ­ριο χώρο και πετού­σε ένα χιλιό­με­τρο κάτω από το δικό μας πολι­τι­κό αερο­πλά­νο» ανέ­φε­ρε ο Βού­τσιτς. Ο πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας χαρα­κτή­ρι­σε απα­ρά­δε­κτη την συμπε­ρι­φο­ρά αυτή διό­τι ‑όπως είπε- οι Ρώσοι θα μπο­ρού­σαν να ανοί­ξουν πυρ και να τεθεί σε κίν­δυ­νο η ζωή των επι­βα­τών του σερ­βι­κού πολι­τι­κού αερο­πλά­νου. Ανέ­φε­ρε ότι για το επει­σό­διο έχουν ζητη­θεί εξη­γή­σεις από το ΝΑΤΟ.

Απ’ τον Ολυ­μπο στο Γράμ­μο Ημε­ρο­λό­γιο ενός αντάρ­τη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο