Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, ο μεγαλύτερος δημιουργός του 19ου αιώνα

1893 — Πεθαί­νει ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊ­κόφ­σκι. Ρώσος συν­θέ­της, ο μεγα­λύ­τε­ρος δημιουρ­γός του 19ου αιώ­να. Γεν­νή­θη­κε στην πόλη Βοτ­κίνσκ στα δυτι­κά Ουρά­λια. Σπού­δα­σε Νομι­κά στο Πανε­πι­στή­μιο της Αγί­ας Πετρού­πο­λης. Παράλ­λη­λα με τις σπου­δές του στη Νομι­κή, ολο­κλή­ρω­σε τις μου­σι­κές του σπου­δές στο Ωδείο της Αγί­ας Πετρού­πο­λης. Ενας από τους δασκά­λους του ήταν ο φημι­σμέ­νος συν­θέ­της και πια­νί­στας Αντον Ρου­μπιν­στάιν. Εκτός από το πτυ­χίο της σύν­θε­σης, πήρε και το πτυ­χίο της ενορχήστρωσης. 

Συνέ­χι­σε τις σπου­δές του στο Ωδείο της Μόσχας, όπου γνώ­ρι­σε τον μεγά­λο δρα­μα­τουρ­γό Αλε­ξά­ντρ Οστρόβ­σκι. Κορυ­φή καλ­λι­τε­χνι­κού ρεα­λι­σμού, η μου­σι­κή του Τσαϊ­κόφ­σκι ανή­κει στα μεγα­λύ­τε­ρα επι­τεύγ­μα­τα της ρωσι­κής κουλ­τού­ρας, μαζί με τα δημιουρ­γή­μα­τα των Πού­σκιν, Ντο­στο­γιέφ­σκι, Τολ­στόι και Τσέχοφ. 

Η μεγά­λη ανθρω­πι­στι­κή τέχνη του, που είχε καρ­πο­φό­ρα επί­δρα­ση σε πολ­λούς συν­θέ­τες του τέλους του 19ου αιώ­να, υπήρ­ξε ανε­ξά­ντλη­τη πηγή υψη­λών ρεα­λι­στι­κών παρα­δό­σε­ων για τα προ­ο­δευ­τι­κά μου­σι­κά δημιουρ­γή­μα­τα. Εγρα­ψε όλα τα είδη της κλα­σι­κής μου­σι­κής και όλα με ιδιαί­τε­ρη επιτυχία.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο