Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πιστοποιητικό νόσησης: Μειώνεται στο τρίμηνο η ισχύς του από τη Δευτέρα — Η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα

Δημο­σιεύ­θη­κε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας από τον κίν­δυ­νο περαι­τέ­ρω δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού Covid-19 στο σύνο­λο της επι­κρά­τειας για το διά­στη­μα από τη Δευ­τέ­ρα 13 Δεκεμ­βρί­ου 2021 έως και τη Δευ­τέ­ρα 20 Δεκεμ­βρί­ου 2021 και ώρα 06:00 με την οποία αλλά­ζει η ισχύς του πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης το οποίο πλέ­ον θα διαρ­κεί για 90 ημέ­ρες και όχι για 6 μήνες. Αν το πιστο­ποι­η­τι­κό έχει λήξει τότε ισχύ­ουν όλοι οι περιο­ρι­σμοί που ισχύ­ουν για τους ανεμβολίαστους.

Μετα­ξύ άλλων, με την Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση (ΚΥΑ) αλλά­ζει η ισχύς του πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης, το οποίο πλέ­ον θα διαρ­κεί για 90 ημέ­ρες (τρεις μήνες) και όχι για 6 μήνες. Αν το πιστο­ποι­η­τι­κό έχει λήξει τότε ισχύ­ουν όλοι οι περιο­ρι­σμοί που ισχύ­ουν σήμε­ρα για τους ανεμβολίαστους.

Ανα­λυ­τι­κά το άρθρο 9 της από­φα­σης ανα­φέ­ρει ότι «το πιστο­ποι­η­τι­κό νόση­σης εκδί­δε­ται μόνο κατό­πιν εργα­στη­ρια­κού ελέγ­χου με τη μέθο­δο PCR για κορο­νο­ϊό Covid-19, εντός τριά­ντα (30) ημε­ρών μετά από τον πρώ­το θετι­κό έλεγ­χο και η ισχύς του διαρ­κεί έως ενε­νή­ντα (90) ημέ­ρες μετά από αυτόν με την επι­φύ­λα­ξη των δύο επό­με­νων εδαφίων.

Ειδι­κώς, τα πιστο­ποι­η­τι­κά νόση­σης που εκδό­θη­καν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατό­πιν εργα­στη­ρια­κού ελέγ­χου με τη μέθο­δο PCR είτε κατό­πιν ελέγ­χου με τη χρή­ση ταχεί­ας ανί­χνευ­σης αντι­γό­νου κορο­νοϊ­ού Covid-19 (rapid test) παρα­μέ­νουν σε ισχύ σύμ­φω­να με τα ισχύ­ο­ντα μέχρι τη δημο­σί­ευ­ση της παρούσας.

Η ισχύς των πιστο­ποι­η­τι­κών νόση­σης που εκδό­θη­καν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατό­πιν εργα­στη­ρια­κού ελέγ­χου με τη μέθο­δο PCR είτε κατό­πιν ελέγ­χου με τη χρή­ση ταχεί­ας ανί­χνευ­σης αντι­γό­νου κορο­νοϊ­ού Covid-19 (rapid test) διαρ­κεί ενε­νή­ντα (90) ημέρες.

Ο πρώ­τος θετι­κός έλεγ­χος διε­νερ­γεί­ται από α) δημό­σια αρχή σύμ­φω­να με την οικεία νομο­θε­σία ή β) εργα­στή­ρια ανα­φο­ράς δημό­σια ή ιδιω­τι­κά και περι­λαμ­βά­νει το ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο του προ­σώ­που, όπως αυτό ανα­γρά­φε­ται στην ταυ­τό­τη­τα ή στο διαβατήριο.

Εφό­σον πραγ­μα­το­ποι­η­θεί επα­να­λη­πτι­κός εργα­στη­ρια­κός έλεγ­χος με τη μέθο­δο PCR μετά από τις ενε­νή­ντα (90) ημέ­ρες συν μία (1) ημέ­ρα και είναι θετι­κός, δεν εκδί­δε­ται πιστο­ποι­η­τι­κό νόση­σης, τηρου­μέ­νων πάντως των επι­βαλ­λό­με­νων μέτρων προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγείας.

Τα ανω­τέ­ρω πιστο­ποι­η­τι­κά, επι­δει­κνύ­ο­νται είτε εκτυ­πω­μέ­να από την ψηφια­κή πλατ­φόρ­μα www.gov. gr είτε ηλε­κτρο­νι­κά μέσω κινη­τής συσκευ­ής του ατό­μου, τα οποία ο αρμό­διος υπάλ­λη­λος, ο ιδιο­κτή­της ή νόμι­μος εκπρό­σω­πος της εκά­στο­τε επι­χεί­ρη­σης, ο εργο­δό­της ή το εκά­στο­τε εξου­σιο­δο­τη­μέ­νο πρό­σω­πο σαρώ­νει ηλε­κτρο­νι­κά μέσω της ειδι­κής εφαρ­μο­γής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυ­τό­χρο­νο έλεγ­χο ταυ­το­προ­σω­πί­ας του κατόχου.

Εναλ­λα­κτι­κά, εφό­σον τα ανω­τέ­ρω πιστο­ποι­η­τι­κά επι­δει­κνύ­ο­νται από αλλο­δα­πό που προ­έρ­χε­ται από τρί­τη χώρα (εκτός Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης), τα πρό­σω­πα του προη­γού­με­νου εδα­φί­ου ελέγ­χουν τα πιστο­ποι­η­τι­κά αυτά σε έγχαρ­τη μορ­φή με ταυ­τό­χρο­νο έλεγ­χο ταυ­το­προ­σω­πί­ας του κατόχου».

Που ισχύει η είσοδος με την επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης τρίμηνης ισχύος

Το πιστο­ποι­η­τι­κό νόση­σης τρί­μη­νης ισχύ­ος μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από τους ανεμ­βο­λί­α­στους που έχουν νοσή­σει για όλες τις δρα­στη­ριό­τη­τες όπου επι­δει­κνύ­ε­ται και γίνε­ται δεκτό δηλα­δή σε μαγα­ζιά, εστια­τό­ρια, και γενι­κά σε όλους τους κλει­στούς χώρους.

Φυσι­κά για τους ανεμ­βο­λί­α­στους που δεν έχουν νοσή­σει και δεν έχουν αυτό το πιστο­ποι­η­τι­κό ισχύ­ουν τα ήδη ισχύ­ο­ντα περιο­ρι­στι­κά μέτρα που συνε­χί­ζο­νται και ανα­φέ­ρο­νται και πάλι ανα­λυ­τι­κά στην ΚΥΑ.

Δύο Νέες κατηγορίες Δραστηριοτήτων και τα μέτρα γι’ αυτές Χιονοδρομικά κέντρα από 11.12.2021

Λει­τουρ­γία από τις 11.12.2021 με τήρη­ση των μέτρων του πίνα­κα Α και επι­πλέ­ον με τους ακό­λου­θους κανόνες:

Οι χώροι εστίασης/chalet λει­τουρ­γούν σύμ­φω­να με τους υγειο­νο­μι­κούς όρους σε υπαί­θριο και εσω­τε­ρι­κό χώρο του σημεί­ου 16 (εστί­α­ση).

Τα κατα­στή­μα­τα λια­νι­κής πώλη­σης λει­τουρ­γούν σύμ­φω­να με τους υγειο­νο­μι­κούς όρους του σημεί­ου 24 (λια­νε­μπό­ριο). Τα κατα­στή­μα­τα ενοι­κί­α­σης εξο­πλι­σμού των σχο­λών χιο­νο­δρο­μί­ας λει­τουρ­γούν σύμ­φω­να με τους υγειο­νο­μι­κούς όρους του σημεί­ου 24 (λια­νε­μπό­ριο) και με την επι­πρό­σθε­τη υπο­χρέ­ω­ση της απο­λύ­μαν­σης ρου­χι­σμού, μάσκας σκι και κρά­νους σκι πριν από την κάθε νέα τους χρή­ση (ενοι­κί­α­ση).

Οι ξενώνες/ξενοδοχεία λει­τουρ­γούν σύμ­φω­να με τους υγειο­νο­μι­κούς όρους του σημεί­ου 38 (του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014).

Για τους ανα­βα­τή­ρες ισχύ­ουν οι εξής κανόνες:

Για ανα­βα­τή­ρες κλει­στού τύπου, οι οποί­οι έχουν τη δυνα­τό­τη­τα συνε­χούς φυσι­κού αερι­σμού, δεν υφί­στα­ται κανέ­νας περιο­ρι­σμός, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι οι επι­βαί­νο­ντες φορούν μάσκα με τις προ­δια­γρα­φές του σημεί­ου 1 του πίνα­κα Α και πραγ­μα­το­ποιεί­ται συνε­χής φυσι­κός αερισμός.

Θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα

Λει­τουρ­γία με τήρη­ση των μέτρων του πίνα­κα Α (πλην του σημεί­ου 2 του πίνα­κα αυτού) και επι­πλέ­ον με τους ακό­λου­θους κανόνες:

Οι επι­σκέ­πτες εισέρ­χο­νται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσοδο:

[α] πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού, σύμ­φω­να με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης, σύμ­φω­να με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανή­λι­κοι από τεσ­σά­ρων (4) έως και δεκα­ε­πτά (17) ετών προ­σκο­μί­ζουν δήλω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test), σύμ­φω­να με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Μέγι­στος αριθ­μός ταυ­τό­χρο­νης παρου­σί­ας επι­σκε­πτών όλων των ηλι­κιών: ένα (1) άτο­μο ανά 5 τ.μ.

Ορι­σμός δια­φο­ρε­τι­κών σημεί­ων εισό­δου και εξό­δου, καθώς και περί­φρα­ξη του χώρου του πάρ­κου, ώστε η είσο­δος και η έξο­δος να πραγ­μα­το­ποιού­νται μόνο από τα ορι­ζό­με­να σημεία.

Μονο­δρό­μη­ση της κατεύ­θυν­σης του ρεύ­μα­τος των επι­σκε­πτών και διαρ­κής έλεγ­χος τήρη­σης της ροής αυτών από το προ­σω­πι­κό της επιχείρησης.

Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας σε όλους τους χώρους (εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς), τηρού­με­νων των προ­δια­γρα­φών του σημεί­ου 1 του πίνα­κα Α.

Δωρε­άν διά­θε­ση μασκών σε όλους τους επι­σκέ­πτες και δια­θε­σι­μό­τη­τα αντι­ση­πτι­κών σε όλα τα σημεία ενδια­φέ­ρο­ντος και παιχνιδιού.

Διαρ­κής υπεν­θύ­μι­ση της τήρη­σης των μέτρων προστασίας/υγιεινής από τις μικρο­φω­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις τις επιχείρησης.

Βαρ­διά­νος στα σπόρ­κα, Αλέ­ξαν­δρος Παπαδιαμάντης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο