Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πληθαίνουν τα κρούσματα εμφάνισης φασιστικών και Ναζιστικών εκδηλώσεων στα σχολεία των ΗΠΑ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Πλη­θαί­νουν τα κρού­σμα­τα εμφά­νι­σης φασι­στι­κών και Ναζι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων στα σχο­λεία των ΗΠΑ. Μια ομά­δα μαθη­τών λυκεί­ου της Καλι­φόρ­νια εμφα­νί­ζε­ται σε πάρ­τι να κάνει τον ναζι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό, ενώ ποζά­ρει γύρω από τα κύπελ­λα που είναι δια­τε­ταγ­μέ­να σε σχή­μα σβά­στι­κας, σύμ­φω­να με τις φωτο­γρα­φί­ες των κοι­νω­νι­κών μέσων που έγι­ναν αιτία έρευ­νας, μετα­δί­δει η The Guardian στις 4 Μαρτίου.

Το σκάν­δα­λο στο Newport Beach στη νότια Καλι­φόρ­νια είναι συνέ­χεια μιας σει­ράς από πρό­σφα­τες υπο­θέ­σεις που αφο­ρούν αντι­ση­μι­τι­κό και ρατσι­στι­κό βαν­δα­λι­σμό και άλλες μορ­φές μίσους που αφο­ρούν αμε­ρι­κα­νι­κά σχο­λεία και φοι­τη­τές.  450(!) περι­στα­τι­κά στα σχο­λεία μόνο το 2017!

Το Newport Beach βρί­σκε­ται στο Orange County, μια περιο­χή νότια του Λος Άντζε­λες, η οποία είναι ιστο­ρι­κά πολύ πιο συντη­ρη­τι­κή από τα «δημο­κρα­τι­κά» οχυ­ρά όλης της Καλιφόρνια.

Η περιο­χή γνώ­ρι­σε επί­σης στο παρελ­θόν υψη­λό ποσο­στό περι­στα­τι­κών μίσους κατά των Μουσουλμάνων.

«Η κοι­νό­τη­τα μας, βέβαια, δέχθη­κε πλήγ­μα από αυτό το γεγο­νός, η ιστο­ρία επα­να­λαμ­βά­νε­ται. Πρέ­πει να κοι­τά­ξου­με πίσω και να βεβαιω­θού­με ότι τα μαθή­μα­τα που διδά­σκου­με στους μαθη­τές μας στο γυμνά­σιο έχουν ενσω­μα­τω­μέ­νη την ανο­χή και εκτι­μούν την δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα» δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξή της την Δευ­τέ­ρα η Martha Fluor, αντι­πρό­ε­δρος του τοπι­κού σχο­λι­κού συμβουλίου.

Οι εικό­νες από το πάρ­τι των μαθη­τών, το οποίο δεν ήταν επί­ση­μα σχο­λι­κό, άρχι­σαν να εξα­πλώ­νο­νται το Σάβ­βα­το, αφού εξορ­γι­σμέ­νοι άνθρω­ποι άρχι­σαν να δημο­σιεύ­ουν τις εικόνες.

Οι οργι­σμέ­νες λεζά­ντες των σχο­λί­ων στα κοι­νω­νι­κά μέσα δήλω­ναν «από­λυ­τη οργή» και χαρα­κτή­ρι­ζαν τους μαθη­τές σαν «γερ­μα­νι­κή ομά­δα μίσους».

« ’Ανκαι αυτές οι ενέρ­γειες δεν έγι­ναν σε καμία επί­ση­μη σχο­λι­κή σχο­λή ή σχο­λι­κή λει­τουρ­γία, κατα­δι­κά­ζου­με όλες τις πρά­ξεις αντι­ση­μι­τι­σμού και μίσους σε όλες τις μορ­φές τους. Συνε­χί­ζου­με να συλ­λέ­γου­με πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τη συμπε­ρι­φο­ρά αυτών των φοι­τη­τών και να συνερ­γα­ζό­μα­στε με τις αρχές επι­βο­λής του νόμου» δήλω­σε μέσω μέιλ ένας εκπρό­σω­πος της Σχο­λι­κής επι­τρο­πής όλων των σχο­λεί­ων του Newport- Mesa.

Η δήλω­ση πρό­σθε­σε ότι «παρα­μέ­νου­με επι­κε­ντρω­μέ­νοι στην εκπαί­δευ­ση των μαθη­τών σε όλες τις πτυ­χές των προ­κλή­σε­ων της ζωής και δεσμευό­μα­στε να κρα­τή­σου­με τους μαθη­τές υπό­λο­γους για τις πρά­ξεις τους, εκπαι­δεύ­ο­ντάς τους σχε­τι­κά με τις συνέ­πειες των επι­λο­γών τους και τον αντί­κτυ­πο αυτών των ενερ­γειών στα σχο­λεία και στην κοι­νό­τη­τα μας».

Η Martha Fluor δήλω­σε ότι η Σχο­λι­κή Αρχή της Περι­φέ­ρειας θα εξε­τά­σει πει­θαρ­χι­κά μέτρα και θα συνερ­γα­στεί με την αστυ­νο­μία, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι στις φωτο­γρα­φί­ες φαί­νε­ται να πίνουν αλκο­όλ ανή­λι­κα παιδιά.

Είπε ότι η αντί­δρα­ση κάποιων στην κοι­νό­τη­τα ήταν ότι το περι­στα­τι­κό ήταν “απλά μια φάρ­σα” και ότι οι μαθη­τές δεν κατά­λα­βαν το νόη­μα των πρά­ξε­ών τους. Ωστό­σο, είπε ότι ήταν σημα­ντι­κό να ανα­γνω­ρί­σου­με στις φωτο­γρα­φί­ες, “το μίσος και τη μισαλ­λο­δο­ξία που εμφανίστηκαν”.

Σημειώ­νο­ντας ότι η περι­φέ­ρεια έχει περί­που 22.000 σπου­δα­στές, πρόσθεσε:

“Πρό­κει­ται για ένα πολύ, πολύ μικρό ποσο­στό των μαθη­τών μας που επέ­δει­ξαν πολύ κακή κρίση».

Πέρυ­σι, μια ομά­δα μαθη­τών γυμνα­σί­ου στην Καλι­φόρ­νια συλ­λή­φθη­κε επει­δή σχη­μά­τη­σε μια ανθρώ­πι­νη σβά­στι­κα με το σώμα τους. Η Οργά­νω­ση κατά της συκο­φα­ντι­κής Δυσφή­μη­σης ανέ­φε­ρε πρό­σφα­τα ότι τα αντι­ση­μι­τι­κά επει­σό­δια έφτα­σαν στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο τους εδώ και δύο δεκα­ε­τί­ες και σημειώ­θη­καν περισ­σό­τε­ρα από 450(!) περι­στα­τι­κά στα σχο­λεία το 2017.

Αυτή είναι η είδη­ση. Εντύ­πω­ση προ­κα­λεί το πόσο επι­φα­νεια­κά αντι­με­τω­πί­ζε­ται. Ενώ το θέμα είναι άκρως πολι­τι­κό και ανη­συ­χη­τι­κό για το μέλ­λον αντι­με­τω­πί­ζε­ται σαν να πρό­κει­ται για μια έκδή­λω­ση ενά­ντια στους Εβραί­ους. Το ότι δηλη­τη­ριά­ζε­ται η νεο­λαία των ΗΠΑ με ναζι­στι­κές ιδέ­ες και σύμ­βο­λα η κοι­νή γνώ­μη, οι δάσκα­λοι και ο Τύπος το αντι­με­τω­πί­ζουν σαν ρατσι­στι­κό φαι­νό­με­νο και αναγ­γέ­λουν διώ­ξεις και συνερ­γα­σία με τις δυνά­μεις επι­βο­λής του νόμου χωρίς να στέ­κο­νται στην ουσία που είναι η φύση του καπι­τα­λι­σμού. Μιλούν για συνέ­πειες για τους μαθη­τές και την κακή φήμη που απο­κτούν τα Σχο­λεία. Ούτε καν για τον κίν­δυ­νο του Ναζι­σμού στην αστι­κή τους δημο­κρα­τία, που την προ­βά­λουν σαν την καλύ­τε­ρη στον κόσμο, δεν αναφέρονται.

Και μόνο η εμφά­νι­ση του γεγο­νό­τος και μάλι­στα επα­νει­λη­μέ­νες φορές κατα­λή­γει στο συμπέ­ρα­σμα ότι ο καπι­τα­λι­σμός στην φάση της σήψης του επι­τρέ­πει την ύπαρ­ξη φασι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων, τις υπο­θάλ­πτει τις περισ­σό­τε­ρες φορές, για να κρα­τά­ει ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο της επι­κρά­τη­σης του φασι­σμού όταν και αν χρεια­στεί. Το ότι υπο­κρι­τι­κά το κατα­δι­κά­ζει και στην ουσία το υπο­βαθ­μί­ζει έχει απο­δει­χθεί ότι δεν έχει καμιά αξία για τους εργα­ζό­με­νους και τον λαό.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο