Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα και τις κλινικές εκδηλώσεις του νέου κοροναϊού

Κλι­νι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για την επι­δη­μία του νέου κορο­ναϊ­ού (nCoV-2019), που ξεκί­νη­σε τον προη­γού­με­νο μήνα από την πόλη Ουχάν της Κίνας και βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, δίνει ο πρύ­τα­νης του ΕΚΠΑ, καθη­γη­τής Αθα­νά­σιος Δημόπουλος.

Μέχρι σήμε­ρα, έχουν επι­βε­βαιω­θεί περί­που 29.000 κρού­σμα­τα, που σε ποσο­στό 99% έχουν κατα­γρα­φεί στην Κίνα. Μεμο­νω­μέ­να κρού­σμα­τα έχουν δια­πι­στω­θεί και σε ακό­μη 26 χώρες, ιδιαί­τε­ρα σε γει­το­νι­κές της Κίνας περιο­χές λόγω του αυξη­μέ­νου όγκου ταξι­διω­τών. Σημειώ­νει ότι «καθώς όμως, η επι­δη­μία εξα­πλώ­νε­ται, η εντα­τι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να έχει ανα­δεί­ξει σημα­ντι­κά στοι­χεία για τη λοί­μω­ξη που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός. Τα δεδο­μέ­να αυτά μπο­ρούν να συμ­βάλ­λουν στη καλύ­τε­ρη δια­χεί­ρι­ση της κατά­στα­σης από τις υγειο­νο­μι­κές αρχές».

Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων

Σύμ­φω­να με τον κ. Δημό­που­λο, η επι­δη­μιο­λο­γι­κή έρευ­να και η ανά­λυ­ση του γονι­διώ­μα­τος του ιού έχουν απο­κα­λύ­ψει πως μετα­δό­θη­κε ο ιός στους ανθρώ­πους. «Το γονι­δί­ω­μα του νέου κορο­ναϊ­ού έχει πολύ μεγά­λη ομοιό­τη­τα με αυτό αντί­στοι­χου ιού των νυχτε­ρί­δων που θεω­ρεί­ται ο ξενι­στής της νόσου. Δεν είναι γνω­στό ακό­μη ποιο ενδιά­με­σο ζώο μετέ­φε­ρε τον ιό στον άνθρω­πο. Από τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά στοι­χεία προ­κύ­πτει ότι ένας μόνο ασθε­νής μολύν­θη­κε από τον ιό από ζώο και έκτο­τε ξεκί­νη­σε η μετά­δο­ση μετα­ξύ των ανθρώ­πων. Σε όλα τα υπό­λοι­πα περι­στα­τι­κά που έχουν κατα­γρα­φεί η μετά­δο­ση έγι­νε από άνθρω­πο σε άνθρω­πο. Η αρχι­κή μετά­δο­ση πιστεύ­ε­ται ότι έγι­νε στην αγο­ρά αγρί­ων ζώων της πόλης Ουχάν που έχει κλεί­σει και απο­λυ­μαν­θεί για να απο­τρα­πεί η περαι­τέ­ρω μετά­δο­ση από τον αρχι­κό ξενιστή».

Η μεταδοτικότητα του ιού

Το δεύ­τε­ρο σημα­ντι­κό στοι­χείο είναι η μετα­δο­τι­κό­τη­τα του ιού. Όπως ανα­φέ­ρει ο κ. Δημό­που­λος, «σε σύγκρι­ση με τις άλλες δύο επι­δη­μί­ες κορο­ναϊ­ών τα τελευ­ταία 20 χρό­νια (SARS και MERS), ο νέος κορο­ναϊ­ός φαί­νε­ται ότι είναι περισ­σό­τε­ρο μολυ­σμα­τι­κός, καθώς έχει υπο­λο­γι­στεί ότι κάθε ασθε­νής προ­σβάλ­λει κατά μέσο όρο 2,68 άτο­μα, αλλά λιγό­τε­ρο θανα­τη­φό­ρος. Η περί­ο­δος επώ­α­σης του ιού έχει υπο­λο­γι­στεί σε 5,2 ημέ­ρες, αλλά σε μεμο­νω­μέ­νες περι­πτώ­σεις μπο­ρεί να φτά­νει ακό­μη και τις 14 ημέ­ρες. Δεν είναι ξεκά­θα­ρο ακό­μη πότε ένα προ­σβε­βλη­μέ­νο άτο­μο γίνε­ται μετα­δο­τι­κό. Υπάρ­χουν περι­στα­τι­κά που η μετά­δο­ση έγι­νε από άτο­μα που δεν είχαν ακό­μη νοσή­σει. Θεω­ρεί­ται όμως ότι στη πλειο­νό­τη­τα των περι­πτώ­σε­ων, η μετά­δο­ση γίνε­ται από συμ­πτω­μα­τι­κά άτο­μα». Προ­σθέ­τει ότι τα δεδο­μέ­να αυτά έχουν οδη­γή­σει στην έκδο­ση ταξι­διω­τι­κών οδη­γιών, ιδί­ως στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, που έχουν απα­γο­ρεύ­σει την είσο­δο σε άτο­μα που τις τελευ­ταί­ες 14 ημέ­ρες επι­σκέ­φθη­καν την Κίνα. Αντί­στοι­χα, όσοι Αμε­ρι­κα­νοί πολί­τες επα­να­πα­τρί­στη­καν από την Κίνα παρα­μέ­νουν σε υπο­χρε­ω­τι­κή καρα­ντί­να για το διά­στη­μα αυτό.

Κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης

Ανα­φο­ρι­κά με τις κλι­νι­κές εκδη­λώ­σεις της λοί­μω­ξης από τον νέο κορο­ναϊό, αυτές είναι μη ειδι­κές και ομοιά­ζου­σες με άλλες ιογε­νείς λοι­μώ­ξεις. Οι περισ­σό­τε­ροι ασθε­νείς εμφα­νί­ζουν πυρε­τό και μη παρα­γω­γι­κό (ξηρό) βήχα, ενώ στο ένα τρί­το των περι­πτώ­σε­ων ανα­φέ­ρε­ται δύσπνοια. Σε μερι­κές περι­πτώ­σεις υπάρ­χουν μυαλ­γί­ες, κεφα­λαλ­γία και διάρ­ροια. Οι περισ­σό­τε­ροι ασθε­νείς που νόση­σαν ήταν μέσης ηλι­κί­ας, δηλα­δή από 49–56 ετών, ενώ τα κρού­σμα­τα σε παι­διά είναι σπά­νια. Στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις, η συμ­πτω­μα­το­λο­γία της λοί­μω­ξης είναι ήπια, αλλά υπάρ­χουν και περι­στα­τι­κά με βαριά πνευ­μο­νία με διά­χυ­τα διη­θή­μα­τα στην ακτι­νο­γρα­φία. Οι πιο βαριές εκδη­λώ­σεις της νόσου εμφα­νί­ζο­νται σε άτο­μα που έχουν ήδη προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, κυρί­ως υπέρ­τα­ση και σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη. Το ένα τρί­το των περι­στα­τι­κών που εισή­χθη­σαν στο νοσο­κο­μείο με βαριά πνευ­μο­νία οδη­γή­θη­καν τελι­κά σε δια­σω­λή­νω­ση. Με βάση τα παρα­πά­νω, οι υγειο­νο­μι­κές αρχές στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν δώσει οδη­γία κάθε περι­στα­τι­κό με συμ­πτώ­μα­τα λοί­μω­ξης ανα­πνευ­στι­κού που έχει επι­σκε­φτεί την Κίνα ή έχει έρθει σε επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα από τον ιό τις τελευ­ταί­ες 14 ημέ­ρες να θεω­ρεί­ται ως ασθε­νής υπό διε­ρεύ­νη­ση για τον κορο­ναϊό και να ακο­λου­θού­νται οι προ­βλε­πό­με­νες διαδικασίες.

Μέχρι τώρα η αντι­με­τώ­πι­ση των ασθε­νών είναι υπο­στη­ρι­κτι­κή. Ακό­μη δεν έχει ανα­πτυ­χθεί εμβό­λιο για τον νέο κορο­ναϊό και κάποια αντι­ϊ­κά φάρ­μα­κα ερευ­νώ­νται στα πλαί­σια κλι­νι­κών μελε­τών με βάση προη­γού­με­νη εμπει­ρία με τους ιούς SARS και MERS. Είναι σημα­ντι­κό να τονι­στεί όμως ότι ο έλεγ­χος της προη­γού­με­νης επι­δη­μί­ας από τον ιό SARS έγι­νε τελι­κά με την εφαρ­μο­γή των βασι­κών κανό­νων δημό­σιας υγεί­ας, δηλα­δή την παρα­μο­νή των ασθε­νών στο σπί­τι (εφό­σον δεν συντρέ­χει βέβαια λόγος μετά­βα­σης στο νοσο­κο­μείο), το επι­με­λές πλύ­σι­μο των χεριών και την κάλυ­ψη στό­μα­τος και μύτης σε ασθε­νείς που βήχουν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο