Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλούσια δράση μπροστά στην Πρωτομαγιά

«Εμείς είμαστε σε βάρκα, αυτοί είναι σε κρουαζιερόπλοια».

Με το σχό­λιο αυτό απά­ντη­σε χτες εργά­της οικο­δό­μος στον Θανά­ση Παφί­λη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τή του Κόμ­μα­τος, όταν εκεί­νος καλού­σε τους εργα­ζό­με­νους να απορ­ρί­ψουν το δηλη­τή­ριο της κυβέρ­νη­σης ότι τάχα «είμα­στε όλοι μαζί στο ίδιο καρά­βι…». Ηταν μία ακό­μα περιο­δεία του ΚΚΕ μπρο­στά στην Πρω­το­μα­γιά σε χώρο δου­λειάς, στο μεγά­λο εργο­τά­ξιο της πρώ­ην «Παπα­στρά­τος» στον Πειραιά.

✔️  Οι Οργα­νώ­σεις του Κόμ­μα­τος προ­σπα­θούν αυτές τις μέρες με κάθε τρό­πο να φτά­σει πλα­τιά στο λαό το κάλε­σμα να μπει στην πάλη, για να μην πλη­ρώ­σει ξανά την καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, να δώσει απά­ντη­ση στα αντερ­γα­τι­κά μέτρα. Περιο­δεί­ες σε χώρους δου­λειάς, εξορ­μή­σεις προ­πα­γάν­δας με πανό, αφι­σο­κολ­λή­σεις και μοί­ρα­σμα ανα­κοι­νώ­σε­ων σε γει­το­νιές είναι στην ημε­ρή­σια διάταξη.

Μιλώ­ντας στους οικο­δό­μους, ο Θ. Παφί­λης ανέ­δει­ξε την ανά­γκη από τη μία να προ­φυ­λάσ­σο­νται απέ­να­ντι στην παν­δη­μία και από την άλλη να κλι­μα­κώ­σουν τη διεκ­δί­κη­ση, αφού όπως είπε απο­δεί­χθη­κε ότι οι καπι­τα­λι­στές και οι κυβερ­νή­σεις τους είναι αδίστακτοι.
«Οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για σκλη­ρούς αγώ­νες, για­τί έρχο­νται δύσκο­λες μέρες. Κι αυτό φάνη­κε από το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση έσπευ­σε να πάρει βάρ­βα­ρα μέτρα με αφορ­μή την παν­δη­μία, τα οποία ήρθαν για να μεί­νουν. Τώρα χρειά­ζε­ται πιο μαζι­κή συμ­με­το­χή στα συν­δι­κά­τα, οργά­νω­ση με επι­τρο­πές αγώ­να, συμ­με­το­χή στην πάλη», σημεί­ω­σε.

1 MAH 2020

Κάλε­σε επί­σης τους εργα­ζό­με­νους να ανα­λο­γι­στούν ότι αυτές τις μέρες καταρ­ρέ­ουν όλοι οι μύθοι του καπι­τα­λι­σμού, μέσα από τις εικό­νες με τους δεκά­δες χιλιά­δες νεκρούς στις πιο προηγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, με τα συστή­μα­τα Υγεί­ας που καταρ­ρέ­ουν. «Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι αυτό το σύστη­μα δεν πάει άλλο, φέρ­νει εμπό­δια στην πρό­ο­δο της ανθρω­πό­τη­τας. Το δίλημ­μα είναι ακό­μα πιο καθα­ρό: “Σοσια­λι­σμός ή βαρ­βα­ρό­τη­τα”, μια βαρ­βα­ρό­τη­τα που τη ζού­με καθημερινά».

«Σήμε­ρα οι δυνα­τό­τη­τες της επι­στή­μης και η παρα­γω­γι­κό­τη­τα της εργα­σί­ας είναι ασύλ­λη­πτες και οι οικο­δό­μοι το ξέρουν από πρώ­το χέρι», ανέ­φε­ρε, προ­σθέ­το­ντας: «Ολό­κλη­ρα συγκρο­τή­μα­τα σηκώ­νο­νται σε μια νύχτα και οι εργα­ζό­με­νοι είτε δεν έχουν σπί­τι είτε τους το παίρ­νει η τρά­πε­ζα… Σε όλους τους τομείς οι δυνα­τό­τη­τες είναι τερά­στιες για να ζήσει καλά ο κόσμος. Το εμπό­διο είναι ότι τον πλού­το τον έχουν στα χέρια τους ελά­χι­στοι. Να πού­με τέρ­μα! Δεν τους χρεια­ζό­μα­στε τους καπι­τα­λι­στές. Σήμε­ρα οι εργα­ζό­με­νοι μπο­ρούν να πάρουν την οικο­νο­μία στα χέρια τους. Ο σοσια­λι­σμός είναι επί­και­ρος και αναγκαίος».

 flag

Στην ΠΥΡΚΑΛ

Περιο­δεία και συζή­τη­ση με τους εργα­ζό­με­νους στο εργο­στά­σιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμητ­τό έκα­νε το πρωί της Τετάρ­της ο Χρή­στος Κατσώ­της, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής. Η αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος κατέ­θε­σε στε­φά­νι στο μνη­μείο των αγω­νι­στών της Εθνι­κής Αντί­στα­σης που βρί­σκε­ται στις εγκα­τα­στά­σεις της εται­ρεί­ας και στη συνέ­χεια συζή­τη­σε με τους εργα­ζό­με­νους στα τμή­μα­τα της παρα­γω­γής και στο μηχανουργείο.

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της περιο­δεί­ας, η αντι­προ­σω­πεία συνα­ντή­θη­κε με τον διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο της εται­ρεί­ας Ελλη­νι­κά Αμυ­ντι­κά Συστή­μα­τα (ΕΑΣ).
Με αφορ­μή την Πρω­το­μα­γιά, την απερ­γία και τις συμ­βο­λι­κές εκδη­λώ­σεις με τις οποί­ες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις θα τιμή­σουν τη μέρα της εργα­τι­κής τάξης, ο Χρ. Κατσώ­της κάλε­σε τους εργα­ζό­με­νους να δυνα­μώ­σουν την οργά­νω­ση και τη διεκ­δί­κη­ση για τις δικές τους ανάγκες.

Σχο­λιά­ζο­ντας τα μέτρα που περι­λαμ­βά­νουν οι πρό­σφα­τες ΠΝΠ, επι­σή­μα­νε ότι με αυτά η κυβέρ­νη­ση ενι­σχύ­ει το οπλο­στά­σιο της εργο­δο­σί­ας, που έχει τα χέρια της λυμέ­να να απο­λύ­ει, να επι­βάλ­λει εκ περι­τρο­πής εργα­σία, να προ­σαρ­μό­ζει τα ωρά­ρια εργα­σί­ας στις ανά­γκες της, άλλο­τε ξεχει­λώ­νο­ντας το 8ωρο και άλλο­τε αξιο­ποιώ­ντας τη μερι­κή απασχόληση.

Στην περιο­δεία έγι­νε συζή­τη­ση για την απα­ξί­ω­ση των εγκα­τα­στά­σε­ων των ΕΑΣ, των εργα­ζο­μέ­νων και της σημα­ντι­κής εμπει­ρί­ας και τεχνο­γνω­σί­ας που δια­θέ­τουν, τη στιγ­μή που υπάρ­χει ανά­γκη για την ανά­πτυ­ξη των ΕΑΣ ώστε να καλύ­πτουν τις αμυ­ντι­κές ανά­γκες της χώρας. Στη μονά­δα στον Υμητ­τό οι 35 από τους 90 περί­που εργα­ζό­με­νους στην παρα­γω­γή είναι εργο­λα­βι­κοί και δου­λεύ­ουν κάτω από συνε­χή ομη­ρία. Μάλι­στα, από τις αρχές του 2020 οι συμ­βά­σεις που υπο­γρά­φουν με την ανά­δο­χη εται­ρεία ΟΝΕΧ έχουν διάρ­κεια 20 ημε­ρών (!), ενώ όταν φτά­νουν στη λήξη τους ενη­με­ρώ­νο­νται με SMS αν θα πάνε την επό­με­νη μέρα στη δουλειά…

«Είναι δυνα­τόν να ανε­χθού­με μια τέτοια ζωή, μέσα στη διαρ­κή ανα­σφά­λεια και αβε­βαιό­τη­τα;», κάλε­σε τους εργα­ζό­με­νους να ανα­ρω­τη­θούν ο Χρ. Κατσώ­της. Ξεκα­θά­ρι­σε ότι το ζήτη­μα δεν αφο­ρά μόνο τους συμ­βα­σιού­χους, αλλά και όλους τους εργα­ζό­με­νους. Δίπλα στις πρω­το­βου­λί­ες με τις οποί­ες το ΚΚΕ θα ανα­δεί­ξει το πρό­βλη­μα, τόνι­σε την ανά­γκη να πάρουν οι εργα­ζό­με­νοι την υπό­θε­ση στα χέρια τους, να συζη­τή­σουν και να απο­φα­σί­σουν με ποιους τρό­πους και μορ­φές, με ποια αιτή­μα­τα και διεκ­δι­κή­σεις θα οργα­νώ­σουν τον αγώ­να τους.

flag

Στη Θεσσαλονίκη

Με οικο­δό­μους στο εργο­τά­ξιο του Μετρό στο σκάμ­μα Αγί­ας Σοφί­ας και της πρώ­ην «Zara» στην Τσι­μι­σκή, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, συζή­τη­σε ο Βασί­λης Τομπου­λί­δης, μέλος του Γρα­φεί­ου της Επι­τρο­πής Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ. Μετα­φέ­ρο­ντας το μήνυ­μα της Πρω­το­μα­γιάς, τόνι­σε ότι «διδά­σκει πως ό,τι κέρ­δι­σαν οι εργά­τες το κέρ­δι­σαν με σκλη­ρούς αγώ­νες, με συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση μέσα από τα ταξι­κά συν­δι­κά­τα τους, όπως αυτά των Οικο­δό­μων. Να μαζι­κο­ποι­ή­σου­με λοι­πόν τα σωμα­τεία μας και οι αγώ­νες της επό­με­νης περιό­δου να βάλουν στο στό­χα­στρο και τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, το ίδιο το σύστη­μα, που ξεγυ­μνώ­θη­κε με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο αυτές τις μέρες και μάλι­στα στις “βιτρί­νες” του, σε ΗΠΑ, Γαλ­λία, Ιτα­λία κ.α.».

1 MAH 2020

Συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμε­ρα, Πέμ­πτη, ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής Εύβοιας, θα περιο­δεύ­σει στις υπη­ρε­σί­ες του δήμου Χαλ­κι­δέ­ων και στα μεταλ­λεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια.

Στην Αττι­κή

Σήμε­ρα, Πέμπτη:

  • Στις 6 π.μ., στις προ­βλή­τες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμά­νι του Πει­ραιά, με τον Θοδω­ρή Χιώ­νη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 9 π.μ., στο Αερο­δρό­μιο «Ελ. Βενι­ζέ­λος», με τον Γιάν­νη Πρω­τού­λη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 6.30 π.μ., στη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη, με την Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τή του ΚΚΕ.
  • Στις 12 μ., στο εργο­τά­ξιο επέ­κτα­σης του «River West» (Λ. Κηφι­σού), με τον Γιάν­νη Γκιό­κα, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τή του ΚΚΕ.

Τη Δευ­τέ­ρα 4 Μάη, στις 8.30 π.μ., ο Θανά­σης Παφί­λης, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής, θα επι­σκε­φτεί το Μηχα­νο­στά­σιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Αγ. Ιωάν­νη Ρέντη και στις 10 π.μ. το εργο­στά­σιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Πει­ραιά (Λεύ­κα), για να συζη­τή­σει με τους εργαζόμενους.

Στην Κεντρι­κή Μακεδονία

Σήμε­ρα, Πέμπτη:

  • Στις 11 π.μ., στο Μηχα­νουρ­γείο του δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης με τον Γιάν­νη Δελή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακε­δο­νί­ας και βου­λευ­τή του ΚΚΕ.
  • Στις 10 π.μ., στο εργο­τά­ξιο του αερο­δρο­μί­ου, με τον Αρι­στεί­δη Θάνο, μέλος του Γρα­φεί­ου της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ.
  • Στις 12 μ. στο αμα­ξο­στά­σιο του ΟΑΣΘ στον Φοί­νι­κα, με τον Γιάν­νη Δελή.
  • Στις 3 μ.μ. στο εργο­στά­σιο τρο­φί­μων «Αρα­μπα­τζής», με τον Θανά­ση Χρη­στί­δη, μέλος του Γρα­φεί­ου της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ.
  • Στις 7 π.μ., στο εργο­τά­ξιο Πρα­σί­νου του δήμου Καλα­μα­ριάς (κτί­ριο Αρι­στο­τέ­λη) με τον Σάκη Βαρ­δα­λή, στέ­λε­χος του ΚΚΕ.
  • Στις 9 π.μ., στα σού­περ μάρ­κετ του Κιλ­κίς, με τον Κώστα Σιδη­ρό­που­λο, Γραμ­μα­τέα της ΤΕ Κιλκίς.
Στη Λάρι­σα

Σήμε­ρα, Πέμπτη:

  • Στις 7 π.μ. στο φυτώ­ριο του δήμου Λάρι­σας, με τον Πέτρο Κρί­κη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.
  • Στις 7 π.μ. στο εργο­στά­σιο της «alfa wood», με τον Αλέ­ξη Ζορ­μπά, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.
  • Στις 9 π.μ. στις υπη­ρε­σί­ες του ΙΚΑ και στην Απο­κε­ντρω­μέ­νη Διοί­κη­ση, με τον Χρή­στο Μπί­κα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.
  • Στις 2 μ.μ., σε διδά­κτο­ρες και ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λί­ας, με τον Γιάν­νη Παντε­λί­δη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.
  • Στις 7 μ.μ. στο πάρ­κο του Αλκα­ζάρ με τον Αλέ­ξη Ζορ­μπά.
Στο Ηρά­κλειο Κρήτης

Σήμε­ρα, Πέμ­πτη:

  • Στις 6.45 π.μ., στα ΕΛΤΑ και στις 8 π.μ. στην «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» στη Βιο­μη­χα­νι­κή Περιο­χή Ηρα­κλεί­ου και στις 10 π.μ. στο ΠΑΓΝΗ, με τον Μανώ­λη Συντυ­χά­κη, μέλος της ΕΠ Κρή­της του ΚΚΕ, βου­λευ­τή και περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο Κρήτης.
  • Στις 9.30 π.μ., στα σού­περ μάρ­κετ «Χαλ­κια­δά­κης» και «Bazaar» στου Κοκ­κί­νη Χάνι, με την Σού­λα Φανιου­δά­κη, στέ­λε­χος του ΚΚΕ.
  • Στις 2 μ.μ., στη ΔΕΥΑΗ με τον Δημή­τρη Βρύ­σα­λη, μέλος της ΕΠ Κρή­της του ΚΚΕ και δημο­τι­κό σύμ­βου­λο Ηρακλείου.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο