Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του ονόματός κατοχύρωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Γκρέ­τα Τούν­μπεργκ επι­διώ­κει πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα για τη χρή­ση του ονό­μα­τός της και να κατα­χω­ρή­σει με εμπο­ρι­κό σήμα συν­θή­μα­τα του περι­βαλ­λο­ντι­κού κινή­μα­τος που ξεκί­νη­σε για «την προ­στα­σία του κινή­μα­τος και των δρα­στη­ριο­τή­των της», ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η ίδια η έφη­βη Σου­η­δή ακτι­βί­στρια υπέρ του περι­βάλ­λο­ντος με ανάρ­τη­ση στο λογα­ρια­σμό της στο Instagram.

Τα εμπο­ρι­κά σήμα­τα θα αφο­ρούν το όνο­μά της, καθώς και τα συν­θή­μα­τα Παρα­σκευ­ές για το Μέλ­λον (Fridays for Future στα αγγλι­κά και Skolstrejk for klimatet στα σου­η­δι­κά) και άλλων παρεμ­φε­ρών φρά­σε­ων του μαθη­τι­κού κινή­μα­τος που ξεκί­νη­σε από την πρω­το­βου­λία της Τούν­μπεργκ για την αντι­με­τώ­πι­ση της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.

Η 17χρονη, το πρό­σω­πο της χρο­νιάς από το περιο­δι­κό Time για το 2019, τόνι­σε πως υπήρ­ξαν «ατυ­χείς» περι­πτώ­σεις όπου το όνο­μά της χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε «για επι­κοι­νω­νία με άτο­μα υψη­λού προ­φίλ, πολι­τι­κούς, μέσα ενη­μέ­ρω­σης, καλ­λι­τέ­χνες κ.α.», καθώς και με μη εξου­σιο­δο­τη­μέ­νες εράνους.

Η κατα­χώ­ρη­ση εμπο­ρι­κών σημά­των θα «επι­τρέ­ψει την αφι­λο­κερ­δή νομι­κή μου βοή­θεια για να προ­βαί­νω στις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες ενα­ντί­ον ατό­μων ή εται­ριών και άλλων που προ­σπα­θούν να χρη­σι­μο­ποιούν εμέ­να και το κίνη­μα για σκο­πούς που δεν ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται με όσα συμ­βο­λί­ζει το κίνη­μα», είπε η νεα­ρή ακτιβίστρια.

«Οι Παρα­σκευ­ές για το Μέλ­λον είναι ένα παγκό­σμιο κίνη­μα που ιδρύ­θη­κε από εμέ­να. Ανή­κει σε όλους που παίρ­νουν μέρος σε αυτό, πρώ­τα από όλα στους νέους. Μπο­ρεί και πρέ­πει να μην χρη­σι­μο­ποιεί­ται για ατο­μι­κούς ή εμπο­ρι­κούς σκο­πούς», σημείωσε.

Συμπλή­ρω­σε πως η ίδια και η οικο­γέ­νειά της κατα­χώ­ρη­σαν ένα μη κερ­δο­σκο­πι­κό ίδρυ­μα «για τη δια­χεί­ρι­ση χρη­μά­των (δικαιώ­μα­τα πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, δωρε­ές, χρη­μα­τι­κά έπα­θλα κλπ) με έναν απο­λύ­τως δια­φα­νές τρόπο».

Ο στό­χος του ιδρύ­μα­τος είναι «η προ­ώ­θη­ση της οικο­λο­γι­κής, της κλι­μα­τι­κής και της κοι­νω­νι­κής βιω­σι­μό­τη­τας καθώς και της ψυχι­κής υγείας».

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο