Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποίηση στις ράγες στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης

Ρεπορ­τάζ από την Ευγε­νία Κορ­τσά­ρη και την Ξαν­θή Χον­δρού-Χιλλ //

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το πρω­ι­νό της Κυρια­κής 11 Ιου­νί­ου 2017 η πρω­τό­τυ­πη δρά­ση «Ποί­η­ση στις ράγες» με μεγά­λη συμ­με­το­χή ποι­η­τών από τη Βόρεια Ελλά­δα, που έδω­σαν ένα δυνα­τό παρών στο Σιδη­ρο­δρο­μι­κό Σταθ­μό Κατερίνης.

Το κάλε­σμα ξεκί­νη­σε δια­δι­κτυα­κά με την πρω­το­βου­λία της ποι­ή­τριας  Μαρί­ας Ποπ­κιώ­ση από τα Γιαν­νι­τσά, που παρα­κί­νη­σε όλους τους υπό­λοι­πους δημιουρ­γούς να δηλώ­σουν συμ­με­το­χή. Πρό­κει­ται για μια γιορ­τή της ποί­η­σης κατά την οποία ποι­η­τές ξεκί­νη­σαν  επι­βι­βα­ζό­με­νοι στο τρέ­νο από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη (αμα­ξο­στοι­χία   IC 55 Θεσ/νί­κη-Αθή­να), στο Πλα­τύ επι­βι­βά­στη­καν  ποι­η­τές από διά­φο­ρες άλλες πόλεις των Ν. Πέλ­λας και Ημα­θί­ας,  με τελι­κό σταθ­μό τον Σ. Σταθ­μό της Κατε­ρί­νης. Στη διάρ­κεια της δια­δρο­μής απήγ­γει­λαν ποι­ή­μα­τά τους στους ταξι­διώ­τες όλων των βαγο­νιών «…..όπου η ποί­η­ση γίνε­ται ζωή και η ζωή γίνε­ται ποίηση.»

Για όσους δεν προ­σήλ­θαν, ταξί­δε­ψαν τα βιβλία τους και  όλα μαζί παρα­δό­θη­καν στην Ένω­ση Συγ­γρα­φέ­ων Πιε­ρί­ας  σαν δώρα, ευχα­ρι­στώ­ντας  για τη φιλο­ξε­νία και για τον εμπλου­τι­σμό της Βιβλιο­θή­κης που διατηρεί.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένω­σης Συγ­γρ­φέ­ων Πιε­ρί­ας ανέ­λα­βαν με χαρά την οργά­νω­ση της ιδιαί­τε­ρης αυτής γιορ­τής της ποί­η­σης και του πολι­τι­σμού. Η εκδή­λω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην καφε­τέ­ρια του Σιδ. Σταθ­μού λόγω της έντο­νης βρο­χό­πτω­σης και τον συντο­νι­σμό  είχε η δημο­σιο­γρά­φος και ραδιο­φω­νι­κή παρα­γω­γός Μαρία Βαλ­σα­μί­δου, που αφού καλω­σό­ρι­σε θερ­μά όλους, επέ­μει­νε στο χρο­νι­κό περιο­ρι­σμό που έπρε­πε να γίνει σεβα­στός και στην παρου­σί­α­ση κατά ομά­δες της κάθε περιοχής.

Μετά τον χαι­ρε­τι­σμό του προ­έ­δρου της Ένω­σης Συγ­γρα­φέ­ων Πιε­ρί­ας, δημο­σιο­γρά­φου και συγ­γρα­φέα Ευγέ­νιου Παπα­δό­που­λου-Ολύ­μπιου, που τόνι­σε ότι  θα περι­μέ­νει τον καθέ­να και την καθε­μία στην εκπο­μπή του, την έναρ­ξη της εκδή­λω­σης έκα­νε η μει­κτή χορω­δία της ΕΛΜΕ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΩΔΗ» με τη μαέ­στρο Έφη Δήμου και τους χορω­δούς της όλων των ηλι­κιών, τρα­γού­δη­σε αγα­πη­μέ­να τρα­γού­δια, που παρα­κί­νη­σαν όλους τους παρό­ντες να ακο­λου­θή­σουν. Τα μέλη της είναι εν ενερ­γεία ή συντα­ξιού­χοι εκπαι­δευ­τι­κοί της Α΄ και της Β΄ βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης καθώς και οι φίλοι της Μου­σι­κής.   Πήραν μέρος αλφα­βη­τι­κά:   Άγγε­λος Αγγε­λί­δης, Ανα­στα­σία Αγγε­λί­δου, Χρι­στί­να Αδα­μο­πού­λου, Λευ­τέ­ρης Αλε­ξαν­δρί­δης, Κατε­ρί­να Γάκη, Παρα­σκευή Γκο­τζα­μά­νη, Τάσος Γκρέ­μος, Σοφία Δάφ­κου-Παζά­ρα,  Άννα-Έλλη Δελη­γιαν­νί­δου, Γεωρ­γία Δήμου, Μαρ­γα­ρί­τα Καβά­σο­γλου, Ελευ­θε­ρία Καρα­μπου­λά­κη,  Κατε­ρί­να Κατερ­γά­ρη, Παρα­σκευή Κου­τσια­ρή,  Ελέ­νη Λια­κο­πού­λου, Κατε­ρί­να Μαμού­ρη,  Μαρία Μετα­ξιώ­τη, Γεωρ­γία Μπάρ­μπα, Δημή­τριος Μυτι­λη­ναί­ος,  Μαρία Πανα­γιω­τί­δου, Μαρ­γα­ρί­τα Παπα­χρή­στου, Ευρώ­πη Παρα­στα­τί­δου, Πασχά­λης Τρια­ντα­φύλ­λου, Κατε­ρί­να Χατζή­να, Βασί­λης Χατζή­νας, Θωμάς Χατζήνας,

Τους  ποι­η­τές στο ταξί­δι Θεσ/νί­κη-Κατε­ρί­νη συνό­δευ­σαν:  Η πρέ­σβει­ρα ειρή­νης Ελλά­δας-Σου­η­δί­ας, δημο­σιο­γρά­φο και ποι­ή­τρια Ράνια Αγγε­λα­κού­δη και από  την  Ένω­ση Τεχνών Ελλά­δας η Λένα Σερ­δα­ρί­δου. Παρευ­ρέ­θη­καν επί­σης  εκπρό­σω­ποι από  «Το Ράφι της Αγά­πης», από την Θεσ­σα­λο­νί­κη,  μια κίνη­ση τα μέλη της οποί­ας  δημιουρ­γούν δανει­στι­κές βιβλιο­θή­κες σε Ογκο­λο­γι­κά Νοσο­κο­μεία,  και παρα­κί­νη­σαν με την ευκαι­ρία τους παρό­ντες για συμ­με­το­χή στις δρά­σεις τους.

katerini

Η Σωτη­ρία Κυρ­μα­νί­δου κοι­νω­νι­κή λει­τουρ­γός, ποι­ή­τρια και ραδιο­φω­νι­κή παρα­γω­γός, συμ­με­τεί­χε ερχό­με­νη  από το Σιδη­ρό­κα­στρο, να ανα­γνώ­σει ποί­η­σή της, επι­σκε­πτό­με­νη  για δεύ­τε­ρη φορά σε σύντο­μο διά­στη­μα την Κατε­ρί­νη, μετά από παρου­σί­α­ση του συνο­λι­κού έργου της από την Ένω­ση Συγ­γρα­φέ­ων Πιερίας.

Με χαρά έπαι­ξαν μου­σι­κή στα ενδιά­με­σα ο Δημή­τρης Παρ­θε­νί­δης (τρα­γού­δι-κιθά­ρα) και η Λένα Καρα­γιαν­νί­δου (τρα­γού­δι-ακορ­ντε­όν), κομ­μά­τια από το cd τους  «ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ» και βέβαια  το γνω­στό «Το τραί­νο φεύ­γει στις 8, ταξί­δι για την Κατερίνη»

Στο τέλος, οι οικο­δε­σπό­τες, ιδιαί­τε­ρα χαρού­με­νοι και φορ­τι­σμέ­νοι, απήγ­γει­λαν ποι­ή­μα­τα από τα βιβλία τους και πρό­σφε­ραν σπι­τι­κά κερά­σμα­τα στους φιλοξενούμενους.

katerini2

ΟΙ ποι­η­τές που πήραν μέρος απο το Νομό Θεσ­σα­λο­νί­κης ήταν:

ΡΑΝΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ΜΑΤΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΨΙΡΟΛΙΟΛΙΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΙΜΗΣ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΣΟΦΙΑ ΧΡΗΣΤΑΙΝΑ, ΧΑΡΑ ΧΡΥΣΑΦΗ, ΕΥΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ, ΛΙΛΙΚΑ ΑΡΝΑΚΗ. ΒΑΓΙΑ ΣΠΥΡΕΛΗ και ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ.

Από ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

Από Ν. Ημαθίας 

έλα­βε μέρος η νεο­σύ­στα­τη πρω­το­βου­λία ΚΙΝΗΣΗ για την ΠΟΙΗΣΗ και τη ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ με τους ποι­η­τές: ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΤΣΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΙΚΑ, ΞΑΝΘΗ ΧΟΝΔΡΟΥ-ΧΙΛΛ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΛΩΝΑ και ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΟΥΛΑ όπως και η ΛΕΝΑ ΣΕΡΔΑΡΙΔΟΥ  (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Από Ν. Πέλλας

ήρθε η ΜΑΡΙΑ ΠΟΠΚΙΩΣΗ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ) και δημιουρ­γός της ΠΟΙΗΣΗ στις ΡΑΓΕΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕΝΟΓΛΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΟΙΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ Ν. ΠΕΛΛΑΣ), ΒΑΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥ και ΜΥΡΩΝ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Από Ν. Πιερίας

υπο­δέ­χτη­καν τους ποι­η­τές στο σταθ­μό της Κατε­ρί­νης οι:  Άγγε­λος Αγγε­λί­δης (αντι­πρό­ε­δρος ΕΝΩΣΥΠ), Ελέ­νη Ζαρα­μη­τρο­πού­λου, Ευγε­νία Κορ­τσά­ρη (Γ. Γραμ­μα­τέ­ας ΕΝΩΣΥΠ) που συνέ­τα­ξε και το Δελ­τίο Τύπου, Θάνος Κόσυ­βας Ευαγ­γε­λία Κοφι­νά (που λόγω απου­σί­ας της ανέ­γνω­σε η συγ­γρα­φέ­ας Βιβή Κοντο­πού­λου), Χρύ­σα Λου­λο­πού­λου, Δέσποι­να Ποι­κι­λί­δου, Γιώ­τα Παπα­δο­πού­λου (μέλος Δ.Σ‑υπεύθυνη επι­κοι­νω­νί­ας) και  η Γιώ­τα Τσερ­τε­κί­δου (μέλος Δ.Σ‑υπεύθυνη εκδηλώσεων).

Επί­σης διά­βα­σε ποί­η­σή της η νεα­ρή Μαρία Τσέτσιλα.

katerini3

Οι ποι­η­τές υπο­σχέ­θη­καν να επα­να­λά­βουν  το ταξί­δι προς μία άλλη δια­δρο­μή την επό­με­νη φορά, βορειό­τε­ρα ή νοτιό­τε­ρα,  με την ευχή να συμ­με­τά­σχουν περισ­σό­τε­ροι! Το ταξί­δι των ποι­η­μά­των θα συνε­χι­στεί επί­σης και σε μορ­φή ψηφια­κής εκτύ­πω­σης. Τα ποι­ή­μα­τα που ταξί­δε­ψαν στις ράγες συλ­λέ­γο­νται από την Μαρία Ποπ­κιώ­ση και θα απο­τε­λέ­σουν το πρώ­το λεύ­κω­μα της εκδή­λω­σης αυτής.

Στην εκδή­λω­ση αυτή παρα­βρέ­θη­καν και φωτο­γρά­φοι από την  Πέλ­λα τηλε­ό­ρα­ση  (Κων/νο  Στο­για­νά­ρη), Kapa-News.gr  (Πέτρο Στα­θα­κό­που­λο), Απο­στό­λη  Μοσχο­λού­ρη,  Πανα­γιώ­τη Φτά­ρα, Στέλ­λα Τζι­τζι­λή,  που αφιέ­ρω­σαν τις φωτο­γρα­φί­ες και τα βίντεο της ημέ­ρας στους ποι­η­τές και στους φίλους τους , που παρα­κο­λού­θη­σαν την εκδή­λω­ση.   Αλλά και τους bloggers που φιλο­ξέ­νη­σαν την αφί­σα του καλέ­σμα­τος στις σελί­δες: MySalonika.gr/, parathyrostaoneira.blogspot.gr/, proklitiko.gr/, Dimoshalkidonas.blogspot.com/, inaousa.gr/, Alexandreia-Gidas.gr/, Logospellas.gr/, Artmagazinoweb.blogspot.gr/, bikiropoulos.blogspot.com/, Pieriki.blogspot.com/

Θερ­μά ευχα­ρι­στή­ρια  και τα τηλε­ο­πτι­κά κανά­λια TV 100, EΡΤ3, ΔΙΟΝ TV, καθώς επί­σης και τους ραδιο­φω­νι­κούς σταθ­μούς:  Δημο­τι­κό Ραδιό­φω­νο Κατε­ρί­νης, Ράδιο Διό­νυ­σος, Ράδιο Ενη­μέ­ρω­ση που φιλο­ξέ­νη­σαν τους οργα­νω­τές για ενη­μέ­ρω­ση του κοι­νού τους.

Δημο­σί­ευ­σαν για την εκδή­λω­ση αναρ­τώ­ντας και φωτο­γρα­φί­ες από την επι­τυ­χία που σημεί­ω­σε, οι εφη­με­ρί­δες της Πιε­ρί­ας: Ολύ­μπιο Βήμα (Μαρία Κορο­μή­λη), ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Αντώ­νης Χ/ιωάννου) και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Σμα­ρώ Γιαννούλη)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο