Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτο αστυνομικός να εισέρχεται οπλισμένος σε ψυχιατρική κλινική και να ζητάει να συλληφθεί η διευθύντρια ψυχίατρος

«Απα­ρά­δε­κτο αστυ­νο­μι­κός να εισέρ­χε­ται οπλι­σμέ­νος σε ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή και να ζητά­ει να συλ­λη­φθεί η διευ­θύ­ντρια ψυχί­α­τρος που ζήτη­σε το αυτο­νό­η­το», τονί­ζει η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στα Δημό­σια Νοσο­κο­μεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ζητά­ει να παρέμ­βει ο υπουρ­γός Υγεί­ας προς το υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη προ­κει­μέ­νου να μην ξανα­συμ­βούν παρό­μοια απα­ρά­δε­κτα περιστατικά.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το Σάβ­βα­το, 17 Αυγού­στου, η ψυχί­α­τρος Αφρο­δί­τη Ρέν­τζιου, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών (ΟΕΝΓΕ), ζήτη­σε από αστυ­νο­μι­κό φρου­ρό κρα­τού­με­νου ασθε­νούς να μην οπλο­φο­ρεί μέσα στην ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή του Θριά­σιου νοσο­κο­μεί­ου στην οποία νοση­λεύ­ο­νται 34 ασθε­νείς, για­τί αυτό εγκυ­μο­νεί κιν­δύ­νους για την ασφά­λεια των ασθε­νών. Όπως ανα­φέ­ρει η ΟΕΝΓΕ, στη συνέ­χεια ο αστυ­νο­μι­κός της ζήτη­σε τα στοι­χεία της και όταν αυτή αρνή­θη­κε, «εισέ­βαλ­λαν στην Ψυχια­τρι­κή Κλι­νι­κή 5 ένστο­λοι, ένο­πλοι της ομά­δας ΔΙΑΣ, περι­κύ­κλω­σαν κυριο­λε­κτι­κά τη συνά­δελ­φο και την απεί­λη­σαν ότι θα τη συλλάβουν».

Η ΟΕΝΓΕ καταγ­γέλ­λει πως «η “επι­χεί­ρη­ση” σύλ­λη­ψης της για­τρού απο­τε­λεί ακραία περί­πτω­ση αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας και υπέρ­βα­σης καθή­κο­ντος» και προ­σθέ­τει πως «αυτό το απα­ρά­δε­κτο συμ­βάν δεν είναι μεμο­νω­μέ­νο». Η Ομο­σπον­δία κατα­λή­γει ότι «θα προ­βεί σε όλες τις ανα­γκαί­ες συν­δι­κα­λι­στι­κές και νομι­κές ενέρ­γειες ώστε να μπει τέρ­μα σε τέτοια απα­ρά­δε­κτα κρού­σμα­τα αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας ενά­ντια στους μαχό­με­νους υγειονομικούς».

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανα­κοί­νω­σή της εξη­γεί ότι στις ψυχια­τρι­κές κλι­νι­κές οξέ­ων περι­στα­τι­κών των Ψυχια­τρι­κών Νοσο­κο­μεί­ων και των Γενι­κών Νοσο­κο­μεί­ων γίνο­νται εισα­γω­γές ασθε­νών που έχουν δια­πρά­ξει σοβα­ρά ποι­νι­κά αδι­κή­μα­τα και φυλάσ­σο­νται από αστυ­νο­μι­κά όργα­να έως ότου προ­σα­χθούν σε δίκη. Με βάση τον κανο­νι­σμό λει­τουρ­γί­ας των ψυχια­τρι­κών κλι­νι­κών για να μην ανα­στα­τώ­νο­νται οι άλλοι ασθε­νείς θα πρέ­πει η παρου­σία των αστυ­νο­μι­κών οργά­νων να είναι δια­κρι­τι­κή. Να φυλάσ­σουν τον ασθε­νή με πολι­τι­κή περι­βο­λή χωρίς όπλο ή του­λά­χι­στον το όπλο να μη βρί­σκε­ται σε εμφα­νές σημείο. Σύμ­φω­να με την ΠΟΕΔΗΝ «το εν λόγω θερα­πευ­τι­κό πρω­τό­κολ­λο σέβε­ται η πλειο­ψη­φία των αστυ­νο­μι­κών και η παρου­σία τους είναι δια­κρι­τι­κή στα τμή­μα­τα οξέ­ων περι­στα­τι­κών όπου βρί­σκο­νται. Υπάρ­χουν όμως και αστυ­νο­μι­κοί οι οποί­οι από έλλει­ψη ενη­μέ­ρω­σης προ­σέρ­χο­νται με αστυ­νο­μι­κή περι­βο­λή και συμ­μορ­φώ­νο­νται αμέ­σως στις παρα­τη­ρή­σεις του προ­σω­πι­κού [ενώ σε] λίγες περι­πτώ­σεις αρνού­νται να συμ­μορ­φω­θούν και ενί­ο­τε γίνο­νται και επιθετικοί».

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώ­νει ότι τα περισ­σό­τε­ρα άτο­μα που φυλάσ­σο­νται από αστυ­νο­μι­κούς στις μονά­δες ψυχι­κής υγεί­ας που έχουν δια­πρά­ξει αδι­κή­μα­τα έως τη δίκη, κατα­λή­γουν μετά τη δίκη να νοση­λεύ­ο­νται ως ψυχι­κά πάσχο­ντες στις ψυχια­τρι­κές κλι­νι­κές χωρίς φύλα­ξη με βάση το άρθρο 69 του Ποι­νι­κού Κώδι­κα (ακα­τα­λό­γι­στο όταν διέ­πρα­ξαν τα αδι­κή­μα­τα). «Νοση­λεύ­ο­νται σε κάθε κλι­νι­κή 30–40 ασθε­νείς από έναν-δύο νοση­λευ­τές σε κάθε βάρ­δια», κατα­λή­γει η Ομοσπονδία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο