Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποια η αιτία της κτηνωδίας σε βάρος των ζώων; — Έκοψαν τις φωνητικές χορδές από 270 σκυλάκια!!!

Γρά­φει η Φαίη Λιά­ρα /

Συνε­λή­φθη­σαν στην Ισπα­νία παρά­νο­μοι εκτρο­φείς σκύ­λων, ράτσας Chihuahua και Pomeranian. Στο υπό­γειο του σπι­τιού τους, το οποίο είχαν μετα­τρέ­ψει σε χώρο ”παρα­γω­γής” αυτών των ακρι­βών ρατσών, βρέ­θη­καν 270 σκυ­λά­κια που ζού­σαν σε άθλιες συν­θή­κες και με κομ­μέ­νες τις φωνη­τι­κές χορ­δές, για να μην ακού­γο­νται τα γαβγί­σμα­τά τους. Τα κέρ­δη τους υπο­λο­γί­ζο­νται γύρω στα δύο εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ (Πηγή Daily Mail).

Για όσους ασχο­λού­νται και γνω­ρί­ζουν, αυτό δεν απο­τε­λεί κάποια ιδιαί­τε­ρη είδη­ση. Οι παρά­νο­μοι εκτρο­φείς κατοι­κί­διων είναι μάστι­γα διά­σπαρ­τη ανά τον πλα­νή­τη, με τερά­στια κέρ­δη. Τα ζώα που ”παρά­γουν” τα κου­τα­βά­κια και τα γατά­κια ζού­νε σε άθλιες συν­θή­κες και ζευ­γα­ρώ­νουν αστα­μά­τη­τα μέχρι πραγ­μα­τι­κά τελι­κής πτώ­σε­ως για να παρά­γουν το πανά­κρι­βο ρατσά­το σκυ­λά­κι της βιτρί­νας, της αγγε­λί­ας στην εφη­με­ρί­δα και στο δια­δί­κτυο. Το οποίο συνή­θως θα έχει σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγείας.

Παρα­κά­τω μπο­ρεί­τε να δεί­τε εικό­νες από παρά­νο­μα εκτρο­φεία, διά­σπαρ­τα στην χώρα μας.

Εκτός φυσι­κά από τους παρά­νο­μους εκτρο­φείς υπάρ­χει και η νόμι­μη βιο­μη­χα­νία κατοι­κί­διων με τερά­στια κέρ­δη, να θυμί­σου­με τις επι­δο­τή­σεις που είχαν δοθεί ώστε να ανοί­ξει ο καθέ­νας pet shop και να που­λά­ει ζώα, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χουν σε κάθε γει­το­νιά στην κυριολεξία.

Από την στιγ­μή λοι­πόν που το κατοι­κί­διο από φίλος και σύντρο­φος έγι­νε πηγή κέρ­δους, ήταν αυτο­νό­η­το ότι θα γίνει κομ­μά­τι του lifestyle με όλες τις συνέ­πειες. ”Παρά­γο­νται” και ”περισ­σεύ­ουν” σαν άχρη­στο εμπό­ρευ­μα, δισε­κα­τομ­μύ­ρια κατοι­κί­δια ανά τον πλανήτη.

Σύμ­φω­να με την οργά­νω­ση Dogs’s trust, το 2001 οι αρχές στο Κεντ της Μ.Βρετανίας συγκέ­ντρω­σαν 120.00ο αδέ­σπο­τους σκύ­λους, απο­κλει­στι­κά θύμα­τα εγκα­τα­λεί­ψε­ων λόγω της οικο­νο­μι­κής κρί­σης. Ένα στα είκο­σι θανα­τώ­θη­κε καθώς δεν βρέ­θη­κε σπί­τι. Στις ΗΠΑ εκτός από τις συνη­θι­σμέ­νες εγκα­τα­λεί­ψεις έχου­με πλέ­ον και τα σκυ­λιά των ”εξώ­σε­ων”, γεγο­νός που έχει πάρει τερά­στιες δια­στά­σεις. Οικο­γέ­νειες που χάνουν την κατοι­κία τους λόγω έξω­σης και πρέ­πει να εγκα­τα­λεί­ψουν το κατοι­κί­διο. Το 50% των ζώων που βρί­σκο­νται σε κατα­φύ­για στις ΗΠΑ, υπο­βάλ­λο­νται σε ευθα­να­σία για να αδειά­σει ”χώρος” για τα επόμενα.

Στην χώρα μας περι­φέ­ρο­νται εκα­τομ­μύ­ρια άστε­γα ζώα θύμα­τα εγκα­τα­λεί­ψε­ων και παντε­λούς αδια­φο­ρί­ας της πολι­τεί­ας, η οποία τελευ­ταία δεί­χνει ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον να δημιουρ­γή­σει κατα­φύ­για όπου όλοι κατα­λα­βαί­νου­με πώς θα ”αδειά­ζουν” για να εισα­χθούν τα και­νούρ­για αδέσποτα.

Η πρα­κτι­κή που χρη­σι­μο­ποί­η­σαν οι παρά­νο­μοι εκτρο­φείς της Ισπα­νί­ας, κομ­μέ­νες φωνη­τι­κές χορ­δές ώστε να μην ακού­γε­ται το γάβγι­σμα του σκύ­λου και ενο­χλεί, δεν είναι κάποια και­νούρ­για πρα­κτι­κή, όπως και η αφαί­ρε­ση των νυχιών στις γάτες ώστε να μην κατα­στρέ­φουν έπι­πλα. Στις περισ­σό­τε­ρες πολι­τεί­ες των ΗΠΑ και τον Κανα­δά, είναι νόμι­μη πρα­κτι­κή. Στην Ευρώ­πη απαγορεύεται.

Είναι ξεκά­θα­ρο ότι όσο μεγα­λύ­τε­ρο το κέρ­δος, τόσο μεγα­λύ­τε­ρη η εκμε­τάλ­λευ­ση. Αυτό είναι ο καπι­τα­λι­σμός, όσο και να θέλουν κάποιοι να μας πεί­σουν ότι τα προ­βλή­μα­τα των ζώων υπάρ­χουν λόγω ψυχο­σύν­θε­σης του ”κακού” ανθρώ­που, ότι είναι θέμα ατο­μι­κής ευθύ­νης και ατο­μι­κών κατα­να­λω­τι­κών απο­φά­σε­ων μόνο.

Ατο­μι­κής ευθύ­νης ποιου; Αυτού που γαλου­χεί­ται στον καπι­τα­λι­σμό, από την κού­νια ακό­μα, στον ατο­μι­σμό, στο να νοιά­ζε­ται μόνο για το φαί­νε­σθαι και το lifestyle στην κοι­νω­νία όπου το κέρ­δος είναι πάνω από όλα; Δεν αλλά­ζει ο κόσμος μόνο με καμπά­νιες ευαι­σθη­το­ποί­η­σης. Το κακό ξερι­ζώ­νε­ται από την ρίζα.

Εικό­νες από την Ισπανία

zoa ispania zoa ispania1

Εικό­νες παρά­νο­μο εκτρο­φείο Μαρα­θώ­να που εντό­πι­σε η Ζωο­φι­λι­κή Ένω­ση Ηλιού­πο­λης το 2012kakokopoiisi zoon marathonas2 kakopoiisi zoon maratonas

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο