Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποια η ειδική αποστολή του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας;

Καμία έκπλη­ξη η τοπο­θέ­τη­ση του ακρο­δε­ξιού Θάνου Πλεύ­ρη στο υπουρ­γείο Υγεί­ας από τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυρ. Μητσο­τά­κη. Ναι μεν ο κ. Μητσο­τά­κης χαϊ­δεύ­ει το ακρο­δε­ξιό του ακρο­α­τή­ριο, όμως η βασι­κή του απο­στο­λή είναι οι ολι­κές ανα­τρο­πές στο Δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας με αιχ­μή τις ΣΔΙΤ. Ανα­τρο­πές που θα ακο­λου­θή­σουν την ψήφι­ση αύριο του νομο­σχε­δί­ου για το συνταξιοδοτικό.

Ο Θ. Πλεύ­ρη, ως νομι­κός σύμ­βου­λος του Αδώ­νι­δος είχε επε­ξερ­γα­στεί  σχέ­διο για γενι­κευ­μέ­νες ανα­τρο­πές με εργα­λείο τις ΣΔΙΤ. Σχε­δί­α­ζε εκχώ­ρη­ση τομέ­ων και διοί­κη­σης σε ιδιώ­τες με την ταυ­τό­χρο­νη έντα­ξη ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών σε δημό­σια νοσοκομεία

Ας δού­με τι ανα­φέ­ρει στην απο­κά­λυ­ψη που είχε κάνει στο «Ριζο­σπά­στη» ο συνά­δελ­φος δημο­σιο­γρά­φος Γιώρ­γος Μουσγάς:

Σε γενι­κευ­μέ­νες ανα­τρο­πές στο ενα­πο­μεί­ναν δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, που οδη­γούν σε έντα­ση της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και των χαρα­τσιών στο λαό την ώρα της ανά­γκης, είναι ενταγ­μέ­νη και η μεταρ­ρύθ­μι­ση στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας (ΠΦΥ), με κύρια αιχ­μή τη μετα­τρο­πή του ΕΟΠΥΥ απο­κλει­στι­κά σε αγο­ρα­στή υπη­ρε­σιών Υγείας.

Μέσο για τις επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης θα απο­τε­λέ­σουν οι Συμπρά­ξεις Δημό­σιου και Ιδιω­τι­κού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ηδη, οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι έχουν πάρει θέση και προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για συμπλη­ρω­μα­τι­κή δρά­ση σε «επί­πε­δο δημιουρ­γί­ας και ανά­πτυ­ξης υπο­δο­μών Υγεί­ας για τον δημό­σιο τομέα» καθώς και «σε επί­πε­δο δια­χεί­ρι­σης ήδη υπαρ­χου­σών υπο­δο­μών του Δημο­σί­ου», με απαρ­χή την ΠΦΥ.

Οι ταχύ­τα­τες αυτές ανα­τρο­πές δια­φά­νη­καν καθα­ρά χτες στη διάρ­κεια των εργα­σιών του 9ου Πανελ­λη­νί­ου Συνε­δρί­ου της Εθνι­κής Σχο­λής Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΣΔΥ) με θέμα: «Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας: 30 χρό­νια μετά». Στα πλαί­σια του συνε­δρί­ου έγι­νε συζή­τη­ση με θέμα «Πολι­τι­κές και εργα­λεία συνερ­γα­σί­ας δημό­σιου — ιδιω­τι­κού τομέα στην Ελλά­δα», στην οποία πήραν μέρος ο νομι­κός σύμ­βου­λος του υπουρ­γού Υγεί­ας Θάνος Πλεύ­ρης, ο καθη­γη­τής ΤΕΙ και πρώ­ην διοι­κη­τής Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας Χρή­στος Ζηλί­δης, ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του «Υγεία», Ανδρέ­ας Καρ­τα­πά­νης, και ο διοι­κη­τι­κός διευ­θυ­ντής του Ομί­λου Ιατρι­κού Αθη­νών, Βασί­λης Μπαρ­δής.

Ο Θ. Πλεύ­ρης , ανα­φε­ρό­με­νος στη «δυνα­τό­τη­τα σύμπρα­ξης φορέ­ων Υγεί­ας με τα νοσο­κο­μεία του ΕΣΥ» — και αφού περιέ­γρα­ψε τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης — κατέ­λη­ξε με έκφρα­ση θαυ­μα­σμού: «Το μέλ­λον βρί­σκε­ται σε αυτήν τη σύμπρα­ξη»! Υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν υπάρ­χει «εθνι­κό», αλλά «κρα­τι­κό» σύστη­μα Υγεί­ας και παρου­σί­α­σε τις ΣΔΙΤ σαν συμπλή­ρω­μα του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας.

«Πεδί­ον δόξης λαμπρόν» για τους ιδιώτες

Κατά τον σύμ­βου­λο του υπουρ­γού Υγεί­ας, οι ΣΔΙΤ θα μπο­ρού­σαν να λει­τουρ­γή­σουν ως εξής:

  • Με έντα­ξη, κατό­πιν κατη­γο­ριο­ποί­η­σης, ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών στο ΕΣΥ.
  • Λει­τουρ­γία του ΕΟΠΥΥ ως αγο­ρα­στή και όχι ως παρό­χου υπη­ρε­σιών Υγείας.
  • ΣΔΙΤ σε επι­λεγ­μέ­να νοσο­κο­μεία του ΕΣΥ. Για παρά­δειγ­μα, με τη χρή­ση χώρων των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων από ιδιώ­τες με συμ­βά­σεις τύπου μίσθω­σης, όπου θα μπο­ρούν να κάνουν χει­ρουρ­γι­κές επεμ­βά­σεις τα απο­γεύ­μα­τα «προ­κει­μέ­νου τα νοσο­κο­μεία να εξοι­κο­νο­μή­σουν πόρους». Σ’ αυτή τη δια­δι­κα­σία μπο­ρούν να πάρουν μέρος και οι για­τροί ΕΣΥ του νοσο­κο­μεί­ου και «λοι­ποί ιατροί ιδιώτες».

«Η κατη­γο­ριο­ποί­η­ση θα βοη­θή­σει στην επι­λο­γή των ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών που πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις να μπο­ρούν να εντάσ­σο­νται στο ΕΣΥ», ανέ­φε­ρε ο Θ. Πλεύ­ρης, και «παράλ­λη­λα θα βοη­θή­σει και στην εξοι­κο­νό­μη­ση χρη­μά­των με τη δημιουρ­γία κλει­στών προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών». «Στό­χος — πρό­σθε­σε — πρέ­πει να είναι η παρο­χή υψη­λού επι­πέ­δου δημό­σιας Υγεί­ας με το καλύ­τε­ρο δυνα­τό κόστος», όπως άλλω­στε επα­να­λαμ­βά­νει συνε­χώς και ο υπουρ­γός Υγείας.

Παρου­σιά­ζο­ντας τις θέσεις του για το πώς μπο­ρεί να γίνουν όσα περιέ­γρα­ψε παρα­πά­νω, ο Θ. Πλεύ­ρης ανέ­φε­ρε τη μεί­ω­ση του λει­τουρ­γι­κού κόστους (δηλα­δή, νέες περι­κο­πές), την εξο­μοί­ω­ση του μάνα­τζμεντ των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων με αυτό του ιδιω­τι­κού τομέα και «όχι του παλαιο­κομ­μα­τι­κού Δημο­σί­ου», «την αύξη­ση των πόρων των νοσο­κο­μεί­ων του ΕΣΥ με τη χρή­ση χώρων αυτού από ιδιώ­τες». «Η λύση δε μπο­ρεί να είναι απο­κλει­στι­κά και μόνο η επι­βά­ρυν­ση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού», είπε σε άλλο σημείο.

«Ιδε­ο­λη­ψία» η ενα­ντί­ω­ση στις συμπράξεις

Με τη λει­τουρ­γία τους αμι­γώς ως επι­χει­ρή­σε­ων, τα δημό­σια νοσο­κο­μεία θα μπο­ρούν να επι­λέ­γουν κατά πόσο μέρος θα λει­τουρ­γούν ως δημό­σια ή ιδιω­τι­κά, θα μπο­ρούν να εκχω­ρούν τη δια­χεί­ρι­ση σε ιδιώ­τες. Δηλα­δή, όπως ανέ­φε­ρε, «δημό­σιο μπο­ρεί να επι­λέ­γει τη χρή­ση που επι­θυ­μεί και να παρα­χω­ρεί την περαι­τέ­ρω χρή­ση των δομών σε ιδιώ­τη». Ειδι­κό­τε­ρα, «στα πλαί­σια του ιατρι­κού του­ρι­σμού δύνα­ται τμή­μα­τα των νοσο­κο­μεί­ων ειδι­κώς σε σημεία με υψη­λό του­ρι­σμό να χρη­σι­μο­ποιού­νται με σύμπρα­ξη ιδιω­τι­κού και δημο­σί­ου τομέα. Μέσω αυτής της λει­τουρ­γί­ας μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί μεί­ω­ση δαπα­νών και αύξη­ση εσό­δων για την καλύ­τε­ρη παρο­χή Υγείας».

Ως παρά­δειγ­μα ο Θ. Πλεύ­ρης ανέ­φε­ρε το Νοσο­κο­μείο Σαντο­ρί­νης, το οποίο είναι «έτοι­μο και δεν μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει λόγω αδυ­να­μί­ας κάλυ­ψης του κόστους λει­τουρ­γί­ας». Οι επι­λο­γές — κατά τον σύμ­βου­λο του υπουρ­γού Υγεί­ας — είναι δύο: Η να πωλη­θεί μέσω του ΤΑIΠΕΔ και να δια­νε­μη­θεί ο ιατρι­κός τεχνο­λο­γι­κός του εξο­πλι­σμός σε άλλα νοσο­κο­μεία. ‘Η να λει­τουρ­γή­σει ως ΣΔΙΤ και να εντα­χθεί σε αυτό και το Κέντρο Υγεί­ας του νησιού.

Ο ίδιος χαρα­κτή­ρι­σε «ιδε­ο­λη­πτι­κή αντί­δρα­ση» την αντί­θε­ση στις ΣΔΙΤ, για να κατα­λή­ξει: «Η ενί­σχυ­ση με τη μεγα­λύ­τε­ρη παρου­σία της ιδιω­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας στις δομές του ΕΣΥ θα ωφε­λή­σει και την ποιό­τη­τα και θα μειώ­σει το κόστος. Το μέλ­λον βρί­σκε­ται σε αυτήν τη σύμπρα­ξη». Με τις παρα­πά­νω κατευ­θύν­σεις έσπευ­σαν να συμ­φω­νή­σουν ασμέ­νως και εκπρό­σω­ποι των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων της Υγείας.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο