Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιητικές Συνartήσεις 2018 — Ξελασπώστε το μέλλον

Η εκδο­τι­κή πολι­τι­στι­κή εται­ρεία Άπαρ­σις διορ­γα­νώ­νει σε συνερ­γα­σία με τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργα­νι­σμός Πολι­τι­σμού και Άθλη­σης δήμου Αθη­ναί­ων), την ΑΣΚΤ (Ανώ­τα­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών), την ΠΕΛΤ  (Πανελ­λή­νια Εται­ρεία Λόγου και Τέχνης) & με τη συμ­με­το­χή του ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ, του­Σω­μα­τεί­ου ΘΗΣΕΑΣ του Δ. Καλ­λι­θέ­ας (Πρό­γραμ­μα απε­ξάρ­τη­σης από ναρ­κω­τι­κά & αλκο­όλ), της επαγ­γελ­μα­τι­κής θεα­τρι­κής ομά­δας ΘΕ.ΑΜ.Α(αναπήρων και μη ηθο­ποιών), του Συλ­λό­γου Φίλων του Σιδη­ρο­δρό­μου, του View Tag καθώς και δια­κε­κρι­μέ­νων εικα­στι­κών το 2ο τρι­ή­με­ρο Ποι­η­τι­κών Συνartή­σε­ων τον Ιού­νιο του 2018 ( 8/9/10 Ιου­νί­ου), με τη στή­ρι­ξη και την παρα­χώ­ρη­ση του χώρου από τον ΟΣΕ.

Πλή­θος εικα­στι­κών δημιουρ­γιών θα εκτε­θούν στο χώρο του παλιού Σταθ­μού Πελο­πον­νή­σου του ΟΣΕ, εμπνευ­σμέ­νες από την ποί­η­ση του μεγά­λου ρώσου λογο­τέ­χνη Βλα­ντι­μίρ Μαγια­κόφ­σκι και από τις πρό­σφα­τες ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές των εκδό­σε­ων Άπαρσις.

Με αφορ­μή την Παγκό­σμια ημέ­ρα Πολι­τι­σμού ‑21 Μαΐ­ου- επι­θυ­μού­με ο χώρος αυτός να απο­τε­λέ­σει σημείο συνά­ντη­σης λογο­τε­χνών, εικα­στι­κών και γενι­κό­τε­ρα ανθρώ­πων του Πολι­τι­σμού, των Γραμ­μά­των και των Τεχνών και να γίνει σημείο ανα­φο­ράς πολι­τι­στι­κών δρώ­με­νων της πόλης μας. Η επι­λο­γή του χώρου του παλιού  σταθ­μού, με την ιστο­ρι­κή και αρχι­τε­κτο­νι­κή του αξία, έγι­νε προ­κει­μέ­νου να ανα­δει­χθεί ο χώρος αυτός και να αξιο­ποι­η­θεί περαιτέρω.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να,

για δεύ­τε­ρη φορά- μετά το επι­τυ­χη­μέ­νο 1ο διή­με­ρο ποι­η­τι­κών συνartή­σε­ων τον Απρί­λη του 2016-διορ­γα­νώ­νου­με στον ίδιο χώρο, στον παλιό σταθ­μό Πελο­πον­νή­σου του ΟΣΕ, τρι­ή­με­ρο Ποι­η­τι­κών Συνartή­σε­ων, στις 8, 9 και 10 Ιου­νί­ου 2018, με  αφορ­μή την Παγκό­σμια ημέ­ρα Πολι­τι­σμού (21η Μαΐου).

Η προ­σπά­θεια όλων των συμ­με­τε­χό­ντων και διορ­γα­νω­τών είναι μέσα από την υλο­ποί­η­ση αυτού του μικρού φεστιβάλ

-      να ανα­δει­χθούν πολ­λα­πλές μορ­φές τέχνης και πολι­τι­σμού, με αφορ­μή και κοι­νό σημείο τον ποι­η­τι­κό λόγο ,

-   να δοθεί η δυνα­τό­τη­τα σε καλ­λι­τέ­χνες, είτε γνω­στούς είτε νέους, ποι­κί­λων κλά­δων ή και ρευ­μά­των να δεί­ξουν τη δρά­ση τους, σε ένα κοι­νό εργα­στή­ρι πολιτισμού,

-    να ανα­δει­χθεί το κτί­ριο του παλιού σταθ­μού Πελο­πον­νή­σου του ΟΣΕ, ως ιστο­ρι­κό τοπό­ση­μο της Αθή­νας και ως χώρος πολιτισμού.

Ειδικό αφιέρωμα- Δράσεις- Συμμετοχές

Στη φετι­νή διορ­γά­νω­ση θα υπάρ­ξει ειδι­κό αφιέ­ρω­μα στην ποί­η­ση του Μαγια­κόφ­σκι, τόσο μέσω εικα­στι­κών δημιουρ­γιών εμπνευ­σμέ­νων από ποι­ή­μα­τά του όσο και με συζή­τη­ση σχε­τι­κά με το έργο του και την επο­χή που έδρα­σε & απαγγελίες .

Η ΠΕΛΤ θα παρου­σιά­σει μου­σι­κο-ποι­η­τι­κό αφιέ­ρω­μα στον Μαγια­κόφ­σκι και σε τρεις μεγά­λους Έλλη­νες ποι­η­τές- Ελύ­τη, Ρίτσο, Σεφέρη.

Η λει­τουρ­γία του Ποι­η­τι­κού καφε­νεί­ου, με απαγ­γε­λί­ες ποι­η­μά­των από γνω­στούς ηθο­ποιούς θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται και τις τρεις μέρες, ενώ θα γίνουν και ποι­κί­λα δρώμενα.

Η ομά­δα ΘΕ.ΑΜ.Α, η μονα­δι­κή στην Ελλά­δα επαγ­γελ­μα­τι­κή ομά­δα ηθο­ποιών με και χωρίς ανα­πη­ρία, θα συμ­με­τά­σχει με ειδι­κή performance, εμπνευ­σμέ­νη από τα ποι­ή­μα­τα του Μαγια­κόφ­σκι και με ομι­λη­τές στις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες συζητήσεις.

Η μέρι­μνα για προ­σβα­σι­μό­τη­τα, όπως και στο 1ο διή­με­ρο, θα υπάρ­ξει και σε αυτό.

Στο χώρο θα γίνουν συζη­τή­σεις με θέμα­τα: “ΤΕΧΝΗ — ΕΝΑΣ κόσμος για ΟΛΟΥΣ” και “Ο ποι­η­τι­κός λόγος στα μου­σι­κά δρώ­με­να — Το φαι­νό­με­νο Μαγιακόφσκι ”.

Και φέτος όλες οι εικα­στι­κές δημιουρ­γί­ες καθώς και τα ποι­ή­μα­τα που λει­τούρ­γη­σαν ως πηγή έμπνευ­σης θα εκδο­θούν σε ειδι­κό συλ­λε­κτι­κό λεύ­κω­μα, όπου θα υπάρ­ξει ανα­φο­ρά στον ΟΣΕ και στο χώρο του παλιού σταθ­μού Πελο­πον­νή­σου, με στό­χο το λεύ­κω­μα να δια­τί­θε­ται και κατά τη διάρ­κεια του τριημέρου.

ην Παρα­σκευή 8 Ιου­νί­ου θα γίνουν τα εγκαί­νια της έκθε­σης και θα ανα­κοι­νω­θεί το πρό­γραμ­μα όλων των δρά­σε­ων σε συνέ­ντευ­ξη τύπου, στις7.00μμ.

Το Σάβ­βα­το και την Κυρια­κή 9 και 10 Ιου­νί­ου θα συνε­χί­ζε­ται η έκθε­ση των εικα­στι­κών δημιουρ­γιών και θα λει­τουρ­γή­σει Ποι­η­τι­κό καφε­νείο με απαγ­γε­λί­ες ποι­η­μά­των και ποι­κί­λα δρώμενα.

Το Σάβ­βα­το 9/6 θα πραγματοποιηθεί

- 6.30μμ: Ποι­η­τι­κό αναλόγιο

- 7.30μμ: Συζή­τη­ση με θέμα ” ΤΕΧΝΗ — ΕΝΑΣ κόσμος για ΟΛΟΥΣ”

- 8.30μμ: Παρου­σί­α­ση Café Latino με ελεύ­θε­ρη είσο­δο: Νότης Μαυ­ρου­δής, Γιώρ­γος Τοσι­κιάν και Μόρ­φω Τσαϊρέλη

Την Κυρια­κή 10 Ιου­νί­ου θα υπάρ­ξει ειδι­κό αφιέ­ρω­μα στον Μαγιακόφσκι

- 7.00 μμ: Συζή­τη­ση με θέμα “Ο ποι­η­τι­κός λόγος στα μου­σι­κά δρώ­με­να- Το φαι­νό­με­νο Μαγιακόφσκι”,

στις7.00 μμ

- 8.30μμ.: Απαγ­γε­λί­ες από την ομά­δα ΘΕ.ΑΜ.Α και παρου­σί­α­ση από την ΠΕΛΤ μου­σι­κού-ποι­η­τι­κού αφιε­ρώ­μα­τος στον Μαγια­κόφ­σκι και σε τρεις μεγά­λους Έλλη­νες ποι­η­τές- Ελύ­τη, Ρίτσο, Σεφέρη

Ταυ­τό­χρο­να θα γίνο­νται ποι­κί­λες δρα­στη­ριό­τη­τες, video-art και θεα­τρι­κά δρώμενα.

Το πρό­γραμ­μα εμπλου­τί­ζε­ται διαρ­κώς και θα δημο­σιο­ποιεί­ται κάθε φορά.

Στο χώρο θα λει­τουρ­γεί κυλικείο.

Κοινωνική ευθύνη

Θεω­ρώ­ντας ότι οι δρά­σεις μας επι­βάλ­λε­ται να συν­δυά­ζο­νται και με στό­χους κοι­νω­νι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης μέρος των εσό­δων μας, καθώς και υλι­κά που θα συλ­λέ­ξου­με, θα δια­τε­θούν για τις ανά­γκες του κατε­στραμ­μέ­νου από τις πρό­σφα­τες πλημ­μύ­ρες νηπια­γω­γεί­ου Μάν­δρας. Σας καλού­με τις ημέ­ρες του τρι­η­μέ­ρου να φέρε­τε στο χώρο σχο­λι­κά είδη.

Συμ­με­το­χές ποιητών

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΡΟΜΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΝΝΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΖΑΓΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΟΛΙΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΟΥΖΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΑΣ, LUIS GOMEZBECK, ΜΠΟΓΙΑΤΖΙΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΤΕΡΖΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΤΟΥΜΠΑ ΕΦΗ, ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΧΑΖΙΡΟΓΛΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΨΑΡΕΑ ΕΛΕΝΑ

Συμ­με­το­χές εικαστικών

ΠΕΛΤ

ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΡΙΤΣΑ,ΑΡΑΝΙΤΟΥ ΒΑΝΑ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, ΒΑΣΣΗ ΠΑΝΩΡΑΙΑ,ΒΛΑΧΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,ΓΙΑΛΟΥΡΗ ΓΙΩΡΓΙΑ,ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΤΕΤΗ,ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ,ΔΗΜΙΖΑ ΜΑΤΙΝΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΦΛΩΡΑ,ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΤΕΡΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΠΑΝΤΑΪΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΦΥΡΑ-ΒΑΡΕΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΚΟΥΒΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΚΟΡΡΕ ΓΙΩΡΓΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΩΝΤΑΣ, ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΛΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΗΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΜΗΝΔΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΠΑΚΑΛΟΥΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΝΑΝΤΙΑ, ΜΠΙΓΑΛΗ ΜΑΤΑ, ΜΠΙΓΑΛΗ ΝΙΚΗ, ΜΠΟΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΠΑΝΑΓΟΥ ΚΑΙΤΗ, ΠΑΝΤΑΖΗ ΧΡΥΣΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ,ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΙΩΚΗ ΜΑΤΙΝΑ, ΤΖΙΕΡΑΚΗ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ ΦΙΛΙΑ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΣΕΒΑ ΜΑΡΙΑ, ΤΣΙΦΊΤΑΚΟΥ ΠΟΛΎ, ΤΣΙΩΤΑ ΠΑΠΠΑΣ ΡΟΥΛΑ, ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, IVANOVA JASMIN

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΡΟΥΛΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ , ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΖΑΝΗΣ , MΑΡΑΓΚΑΚΗ ΕΥΑ, ΜΠΙΛΑΡΑΚΗ ΑΓΓΕΡΟΥΛΑ, ΠΑΝΤΑΖΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ , ΠΑΤΡΑ ΡΟΥΛΑ, ΡΟΣΠΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΤΡΟΥΓΚΩΦ ΧΡΗΣΥΙΔΑ, ΣΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ , ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΑ

ΚΕΘΕΑ- ΔΙΑΒΑΣΗ

Η θεμα­τι­κή της έκθε­σης θα πραγ­μα­τεύ­ε­ται τη σχέ­ση των θερα­πευό­με­νων με το εξω­τε­ρι­κό περι­βάλ­λον της πόλης. Ένα περι­βάλ­λον με το οποίο έχουν προη­γου­μέ­νως αλλη­λε­πι­δρά­σει ως χρή­στες ουσιών και καλού­νται στο σήμε­ρα να επα­να­το­πο­θε­τή­σουν τον εαυ­τό τους σε αυτό, μέσα από μια καθα­ρή ματιά και με συνεί­δη­ση των βιω­μά­των και των εμπει­ριών που έχουν απο­κο­μί­σει από τις δύο καταστάσεις.

Τίτλος «ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ»

Σωμα­τεί­ου ΘΗΣΕΑΣ του Δ. Καλ­λι­θέ­ας (Πρό­γραμ­μα απε­ξάρ­τη­σης από ναρ­κω­τι­κά & αλκοόλ),

8 συμ­με­το­χές από το Εργα­στή­ριο φωτο­γρα­φί­ας Θησέ­ας, με φωτο­γρα­φί­ες εμπνευ­σμέ­νες από τις ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές των εκδό­σε­ων Άπαρσις.

ΑΣΚΤ

Εικα­στι­κές δημιουρ­γί­ες απο­φοί­των της ΑΣΚΤ, με έργα επι­λεγ­μέ­να από τους ποι­η­τές των εκδόσεων.

VIEW TAG-
Με ιδιαί­τε­ρο τρό­πο και μέσα από τις T‑shirt Stories το Viewtag.gr – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ συμ­με­τέ­χει με T‑shirt εμπνευ­σμέ­να από τις ποι­η­τι­κές συλλογές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο