Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιοί θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία της Θεσσαλονίκης; Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Δημο­σιεύ­μα­τα του τύπου ανα­φέ­ρουν ότι το Σώμα Ελεγ­κτών Δημό­σιας Διοί­κη­σης (με εντο­λή ποιού?) ανέ­λα­βε να εξε­τά­σει αν είναι νόμι­μη η τοπο­θέ­τη­ση και το κεί­με­νο της ανα­θη­μα­τι­κής πλά­κας, στην πλα­τεία Λευ­κού Πύρ­γου, για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης τον Οκτώ­βρη 1944 από τα στρα­τεύ­μα­τα του ΕΛΑΣ. Σε ανα­κοί­νω­σή της η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Θεσ­σα­λο­νί­κης, για το θέμα, αναφέρει:

«Η κυβέρ­νη­ση και ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός αφού «έλυ­σε» όλα τα θέμα­τα της σαπί­λας ενός κρά­τους που αφή­νει τους ανθρώ­πους στο έλε­ος της παν­δη­μί­ας, να πεθαί­νουν κατά χιλιά­δες στα νοσο­κο­μεία που κατέρ­ρευ­σαν, της απέ­μει­νε μόνο «να απο­κα­τα­στή­σει την ιστορία».

Η ιστο­ρι­κή αλή­θεια συνε­χί­ζει να μπαί­νει στο μάτι πολ­λών που θέλουν να τη σβή­σουν, να εκδώ­σουν νέα ψευ­δο «ιστο­ρία» στα μέτρα τους, για να συγκα­λύ­ψουν τα εγκλή­μα­τα των πολι­τι­κών προ­γό­νων τους που συνερ­γά­στη­καν με τα κατο­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα, να συνε­χί­σουν να μολύ­νουν τον τόπο με τη βρω­με­ρή, εγκλη­μα­τι­κή ιδε­ο­λο­γία τους, να κατα­δι­κά­σουν, στο σήμε­ρα, κάθε πρά­ξη αντί­στα­σης στη βαρ­βα­ρό­τη­τα ενός συστή­μα­τος που γέν­νη­σε το φασι­σμό – ναζι­σμό, παρά­γει μόνο εκμε­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια, πολέμους.

Αμφι­σβη­τώ­ντας, έγγρα­φα, φωτο­γρα­φί­ες, την ιστο­ρι­κή μνή­μη όσων έζη­σαν τα γεγο­νό­τα, απαι­τούν επί­μο­να να σβή­σει από την ανα­θη­μα­τι­κή πλά­κα η ανα­φο­ρά στην αλή­θεια: ότι ήταν ο ΕΛΑΣ που μετά από μάχες με τα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους – ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες, στα περί­χω­ρα και μέσα στη πόλη (βλ. κτί­ριο ΧΑΝΘ, αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα όπου κλεί­στη­καν οι τελευ­ταί­οι, εγκα­τα­στά­σεις και υπο­δο­μές που έσω­σε ο ΕΛΑΣ από τις ανα­τι­νά­ξεις των Γερ­μα­νών κ.λ.π.), απε­λευ­θέ­ρω­σε τη Θεσσαλονίκη.

Όσοι απαι­τούν την εξα­φά­νι­ση της ανα­θη­μα­τι­κής πλά­κας, όσοι απαι­τούν αυτή να ξανα­γρα­φεί, σβή­νο­ντας την αλή­θεια, συνε­χί­ζουν σε «πολι­τι­κό» επί­πε­δο το έργο των ταγ­μά­των εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής (που ξεκί­νη­σε την ιστο­ρία και μέσα στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο Θεσ­σα­λο­νί­κης με τον έγκλει­στο στις φυλα­κές Ματ­θαιό­που­λο) και άλλων φασι­στι­κών ομά­δων (π.χ. Ιερός Λόχος κλπ) που αμαύ­ρω­σαν πολ­λές φορές το μνημείο.

Στα πλαί­σια του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου είναι αυτοί (οι μονα­δι­κοί) δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι που αρνή­θη­καν να κατα­δι­κά­σουν τη Χρυ­σή Αυγή, ενό­ψει της δίκης της πριν ένα χρό­νο, αρνή­θη­καν τη μετο­νο­μα­σία οδού της πόλης σε «Μίκη Θεο­δω­ρά­κη», πρό­τει­ναν να ονο­μα­στεί δρό­μος της πόλης σε «Γεωρ­γί­ου Γρί­βα», του γνω­στού ταγ­μα­τα­σφα­λί­τη συνερ­γά­τη των Γερ­μα­νών και αρχη­γού της δοσι­λο­γι­κής – δολο­φο­νι­κής Οργά­νω­σης «Χ».

Δίπλα τους, με την ίδια επι­μο­νή, ξεσπα­θώ­νουν και πιέ­ζουν βου­λευ­τές και υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης. Αξιο­ποιούν τη δήθεν «επι­στη­μο­νι­κή» συμ­βο­λή καθη­γη­τών – τρο­φί­μων των think tanks των ΗΠΑ και της πρε­σβεί­ας τους, αγράμ­μα­των δήθεν «ιστο­ρι­κών» που έγρα­ψαν ότι οι κρα­τού­με­νοι της Μακρο­νή­σου «έκα­ναν διακοπές».

Απαι­τού­με να ενη­με­ρω­θού­με ποιοι επε­νέ­βη­σαν ή έδω­σαν εντο­λή για την έρευ­να των Ελεγ­κτών Δημό­σιας Διοί­κη­σης. Ποια είναι η θέση του Δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης και της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας. Να στα­μα­τή­σει την απα­ρά­δε­κτη μεθό­δευ­ση το Σώμα Ελεγ­κτών Δημό­σιας Διοίκησης.

Επα­να­λαμ­βά­νου­με : η όποια ανο­χή, από τον οποιο­δή­πο­τε, στο φασι­σμό και τις ομά­δες του, με μικρο­κομ­μα­τι­κή στό­χευ­ση να «καλύ­ψει» εκλο­γι­κά, το ορφα­νό ακρο­α­τή­ριο της εγκλη­μα­τι­κής – ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής, έχει θεμε­λια­κή ευθύ­νη για τη συνέ­χι­ση αυτής της βρω­μιάς για τη χώρα, τη πόλη, τον Δήμο.

Καλού­με το λαό της πόλης, τους φορείς των εργα­ζό­με­νων, του λαού της πόλης να κατα­δι­κά­σουν, να στα­θούν εμπό­διο στη προ­σπά­θεια δια­στρέ­βλω­σης της ιστορίας.

Δεν αφο­ρά μόνο το παρελθόν 

Αφο­ρά το μέλ­λον του λαού και του τόπου 

Σε κάθε περί­πτω­ση, οι δια­στρε­βλω­τές της ιστο­ρί­ας, οι από­γο­νοι των ηττη­μέ­νων του πολέ­μου, θα μας βρουν μαχη­τι­κά μπρο­στά τους.

Δεν θα τους περάσει. 

Κάτω τα βρώ­μι­κα χέρια σας από την ιστο­ρία του λαού μας».

902.gr

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο