Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιοι αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Μαδούρο και ποιοι τον Γκουαϊδό

Ο αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νος «πρό­ε­δρος» της Βενε­ζου­έ­λας Χουάν Γκουαϊ­δό έχει την ανα­γνώ­ρι­ση και την στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και των συμμ­μά­χων της χωρών της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, αλλά ο νόμι­μα εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος της χώρας Νικο­λάς Μαδού­ρο συνε­χί­ζει να λαμ­βά­νει τη στή­ρι­ξη παρα­δο­σια­κών συμ­μά­χων του.

Ακο­λου­θεί η κατα­γρα­φή της κατά­στα­σης ένα 24ωρο μετά την αυτο­α­να­κή­ρυ­ξη του προ­έ­δρου της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης ως μετα­βα­τι­κού, νόμι­μου προ­έ­δρου της χώρας.

Χουάν Γκουαϊ­δό: Ποιός είναι ο ακρο­δε­ξιός πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ας της Βενεζουέλας;

Κράτη και οργανισμοί που αναγνωρίζουν τον «πρόεδρο Γκουαϊδό»

ΗΠΑ: Ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ έγι­νε ο πρώ­τος επι­κε­φα­λής κρά­τους που ανα­κοί­νω­σε την στή­ρι­ξή του στον Γκουαϊ­δό. «Σήμε­ρα, επι­σή­μως ανα­γνω­ρί­ζω τον πρό­ε­δρο της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας ως μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας», ανα­κοί­νω­σε χθες ο Τραμπ, λίγο μετά την αυτο­α­να­κή­ρυ­ξη του ίδιου του Γκουαϊ­δό. Ο ΥΠΕΞ Πομπέο κάλε­σε τα κρά­τη-μέλη του Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών να ανα­γνω­ρί­σουν τον Γκουαϊ­δό «μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο της Βενεζουέλας».

Κανα­δάς: «Στη­ρί­ζου­με την δέσμευ­σή του να οδη­γή­σει την Βενε­ζου­έ­λα σε ελεύ­θε­ρες και δίκαιες προ­ε­δρι­κές εκλο­γές», δήλω­σε η ΥΠΕΞ Κρι­στιάν Φρί­λαντ για τον Γκουαϊδό.

Βρα­ζι­λία: Η Μπρα­ζί­λια «ανα­γνω­ρί­ζει ως πρό­ε­δρο τον Χουάν Γκουαϊ­δό», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Χιλή: «Είμα­στε πεπει­σμέ­νοι ότι ο λαν­θα­σμέ­να διο­ρι­σμέ­νος πρό­ε­δρος Μαδού­ρο είναι μέρος του προ­βλή­μα­τος και όχι της λύσης», σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο Σεμπα­στιάν Πινέρα.

Αργε­ντι­νή: «Θέλου­με οι Βενε­ζου­ε­λά­νοι να ανα­κτή­σουν την δημο­κρα­τία», δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Χόρ­χε Φαουρί

Η Κολομ­βία, η Κόστα Ρίκα, η Γουα­τε­μά­λα, η Ονδού­ρα, ο Πανα­μάς, η Παρα­γουάη και το Περού, που είναι επί­σης μέλη της «Ομά­δας της Λίμας» ενός οργα­νι­σμού στον οποίο συμ­με­τέ­χουν χώρες του δυτι­κού ημι­σφαι­ρί­ου, ανέ­φε­ραν ότι τάσ­σο­νται υπέρ του Γκουαϊ­δό και τον ανα­γνω­ρί­ζουν ως μετα­βα­τι­κό πρόεδρο.

Βρε­τα­νία: «Ο Μαδού­ρο δεν είναι νόμι­μος ηγέ­της της Βενε­ζου­έ­λας» δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Τζέ­ρε­μι Χαντ, τονί­ζο­ντας ότι ο Γκουαϊ­δό, είναι «το σωστό πρό­σω­πο»» για να οδη­γή­σει τη χώρα προς το εμπρός, χωρίς να τον ανα­γνω­ρί­σει επί­ση­μα ως πρό­ε­δρο της χώρας.

Γεωρ­γία, Κόσο­βο ανα­γνώ­ρι­σαν επί­σης τον Γκουαϊ­δό ως πρό­ε­δρο της Βενεζουέλας.

Κράτη και οργανισμοί που ζητούν διάλογο ή εκλογές

Μεξι­κό: «Έχου­με διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις με την Βενε­ζου­έ­λα που έχει μια συνταγ­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση. Δεν θα δια­κό­ψου­με τις σχέ­σεις μας προς το παρόν ούτε θα απο­σύ­ρου­με την ανα­γνώ­ρι­σή μας από αυτή την κυβέρ­νη­ση», δήλω­σαν ο πρό­ε­δρος Μανου­έλ Λόπες Ορμπρα­δόρ και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μαρ­σέ­λο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ κάλε­σε τις δύο πλευ­ρές στην Βενε­ζου­έ­λα να διε­ξά­γουν συνομιλίες.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση ζητά την άμε­ση εκκί­νη­ση μιας πολι­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας που οδη­γεί στη διε­νέρ­γεια ελεύ­θε­ρων και αξιό­πι­στων εκλο­γών», δήλω­σε η ύπα­τη εκπρό­σω­πος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης για θέμα­τα Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής και Πολι­τι­κής Ασφα­λεί­ας, Φεντε­ρί­κα Μογκερίνι.

«Σε αντί­θε­ση με τον Μαδού­ρο, η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση, στην οποία προ­ε­δρεύ­ει ο Χουάν Γκουαϊ­δό, έχει δημο­κρα­τι­κή εντο­λή των πολι­τών της Βενε­ζου­έ­λας», είπε ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Ντό­ναλντ Τουσκ.

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου Αντό­νιο Ταγιά­νι κατήγ­γει­λε το «παρά­νο­μο καθε­στώς» του Μαδού­ρο ανα­κοι­νώ­νο­ντας παράλ­λη­λα την υπο­στή­ρι­ξη του ΕΚ στον πρό­ε­δρο της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης Χουάν Γκουαϊδό.

Γαλ­λία: «Μετά από την παρά­νο­μη εκλο­γή του Νικο­λάς Μαδού­ρο τον Μάιο του 2018, η Ευρώ­πη στη­ρί­ζει την απο­κα­τά­στα­ση της δημο­κρα­τί­ας, χαι­ρε­τί­ζω το θάρ­ρος εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων Βενε­ζου­ε­λά­νων που δια­δη­λώ­νουν για την ελευ­θε­ρία τους», είπε με tweet του ο πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν. Λίγο μετά τη δήλω­ση Μακρόν, Γάλ­λος αξιω­μα­τού­χος τόνι­σε ότι το Παρί­σι θα ανα­γνω­ρί­σει ως πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας οποιον­δή­πο­τε κερ­δί­σει δημο­κρα­τι­κές εκλογές

Ισπα­νία: «Πρέ­πει να απο­τρέ­ψου­με την επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης και αυτό σίγου­ρα απαι­τεί μια δια­δι­κα­σία παρέμ­βα­σης για να δια­σφα­λι­στεί ότι μόνη βέβαιη έξο­δος είναι οι εκλο­γές», τόνι­σε ο επι­κε­φα­λής της ισπα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Χοσέπ Μπο­ρέλ. «Δεν θεω­ρού­με το καθε­στώς (της Βενε­ζου­έ­λας) ως νόμι­μο επει­δή η νομι­μό­τη­τά του προ­κύ­πτει από εκλο­γές, που δεν έχου­με ανα­γνω­ρί­σει», πρό­σθε­σε. Ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάν­τσεθ είχε τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη με τον πρό­ε­δρο Γκουαϊ­δό, και επέ­μει­νε για την ανά­γκη να διε­ξα­χθούν «ελεύ­θε­ρες εκλογές».

Πορ­το­γα­λία: Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Αου­γκού­στο Σάντος Σίλ­βα δήλω­σε ότι ο μόνος δρό­μος για την Βενε­ζου­έ­λα να ξεπε­ρά­σει την πολι­τι­κή της κρί­ση είναι η διε­ξα­γω­γή ελεύ­θε­ρων εκλογών.

Στη σαφή απο­δο­κι­μα­σία του Μαδού­ρο προ­χώ­ρη­σε η κυβέρ­νη­ση της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας, που ανα­γνώ­ρι­σε τον Γκουαϊδό.

Ο ΥΠΕΞ της Γερ­μα­νί­ας Χ. Μάας επί­σης δήλω­σε ότι στη­ρί­ζει «τον αγώ­να του λαού της Βενε­ζου­έ­λας» και κάλε­σε σε «ελεύ­θε­ρες εκλογές».

Ηνωμένα Έθνη

«Ελπί­ζου­με ότι η διε­ξα­γω­γή δια­λό­γου θα είναι δυνα­τή για να απο­φευ­χθεί μια κλι­μά­κω­ση που θα οδη­γή­σει σε σύγκρου­ση, η οποία θα ήταν κατα­στρο­φι­κή για τον λαό της χώρας και για την περιο­χή», δήλω­σε ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτέρες.

«Θέλου­με μια ειρη­νι­κή λύση», επέ­μει­νε η Yπα­τη Αρμο­στής του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα, Χιλια­νή Μισέλ Μπατσελέ.

Νορ­βη­γία: «Για να λυθεί η πολι­τι­κή κρί­ση, η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να λάβει την πρω­το­βου­λία μιας πολι­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας το αντι­κεί­με­νο της οποί­ας θα είναι οι ελεύ­θε­ρες και αξιό­πι­στες εκλο­γές», δήλω­σε η υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών της Νορ­βη­γί­ας Ίνε Μαρί Έρικσεν.

Κράτη που αναγνωρίζουν ότι ο Μαδούρο παραμένει πρόεδρος της Βενεζουέλας

Ρωσία: Ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε με τον Μαδού­ρο «εξέ­φρα­σε την υπο­στή­ρι­ξη του στην νόμι­μη κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας σε συν­θή­κες όξυν­σης μια εσω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής κρί­σης που έχει προ­κλη­θεί από το εξωτερικό».

Τουρ­κία: «Αδελ­φέ Μαδού­ρο, κρά­τα ψηλά το κεφά­λι, η Τουρ­κία στέ­κε­ται στο πλευ­ρό σου», είπε ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν Ερντο­γάν στον Μαδού­ρο κατά την τηλε­φω­νι­κή επα­φή που είχαν.

Κίνα: «Η Κίνα εφαρ­μό­ζει πάντα την αρχή της μη ανά­μι­ξης σε εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις άλλων χωρών και είναι αντί­θε­τη σε έξω­θεν ανά­μει­ξη στη Βενε­ζου­έ­λα και υπο­στη­ρί­ζει τις προ­σπά­θειες της χώρας αυτής να προ­στα­τεύ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία και τη στα­θε­ρό­τη­τά της», δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Χουά Τσουνγίνγκ.

Κού­βα: «Η στή­ρι­ξη μας και η αλλη­λεγ­γύη μας είναι με τον πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο μπρο­στά στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές από­πει­ρες να κηλι­δω­θεί και να απο­στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η Μπο­λι­βα­ρια­νή επα­νά­στα­ση», έγρα­ψε στο twitter ο πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντί­αζ Κανέλ. Ο ΥΠΕΞ Μπρού­νο Ροντρί­γκεζ κατα­δί­κα­σε μια «από­πει­ρα πραξικοπήματος».

Βολι­βία: Ο πρό­ε­δρος Έβο Μορά­λες εξέ­φρα­σε την αλλη­λεγ­γύη του στη Βενε­ζου­έ­λα «σε αυτές τις ώρες απο­φα­σι­στι­κής σημα­σί­ας, που τα νύχια του ιμπε­ρια­λι­σμού προ­σπα­θούν ξανά να κατα­φέ­ρουν θανά­σι­μο πλήγ­μα στη δημο­κρα­τία και στην αυτο­διά­θε­ση των λαών της Νότιας Αμε­ρι­κής», προ­σθέ­το­ντας ότι «δεν θα γίνου­με ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Ιράν: «Το Ιράν στη­ρί­ζει την κυβέρ­νη­ση και το λαό της Βενε­ζου­έ­λας ενά­ντια στις παρά­τυ­πες και παρά­νο­μες ενέρ­γειες, όπως η από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος και η ξένη ανά­μι­ξη στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις μιας χώρας», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του ιρα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μπα­χράμ Κασεμί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο