Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιοι είναι οι «Έλληνες» και ποιοι οι «Ανθέλληνες»;

Μπο­ρεί­τε αλή­θεια να δια­κρί­νε­τε ποιοι είναι οι «Έλλη­νες» και ποιοι οι «Ανθέλ­λη­νες» στην πιο πάνω φωτογραφία;

Κρί­νο­ντας από τα πανό που αναρ­τή­θη­καν στις αντί­στοι­χες κερ­κί­δες της Ομό­νοιας και του ΑΠΟΕΛ στο μετα­ξύ τους παι­χνί­δι της Παρα­σκευ­ής, κάποιος εύκο­λα θα συμπέ­ραι­νε ότι οι «Έλλη­νες» είναι αυτοί με τα πράσινα.

Και όμως, όσο παρά­δο­ξο και αν ακού­γε­ται, αυτοί που αυτο­χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται ως «περή­φα­νοι Έλλη­νες» και «εκ φύσε­ως ανώ­τε­ροι», είναι οι ίδιοι που αμφι­σβη­τούν την αντί­στα­ση και τους αγώ­νες των Ελλή­νων. Είναι αυτοί που υιο­θε­τούν την αφή­γη­ση των χρυ­σαυ­γί­των και των νοσταλ­γών δικτα­το­ρι­κών καθε­στώ­των, αμφι­σβη­τώ­ντας την λαϊ­κή αντί­στα­ση ενά­ντια στον φασισμό.

omonoia4

Είναι οι ίδιοι που εδώ και χρό­νια αναρ­τούν σβά­στι­κες στην κερ­κί­δα τους και πανό με συν­θή­μα­τα όπως «Είμα­στε οι μασκο­φό­ροι του Γρί­βα» και «ΕΟΚΑ Β’ ξανακτύπα».

Οι οπα­δοί του ΑΠΟΕΛ, για άλλη μια φορά φαί­νε­ται να προ­κα­λούν με τα εθνι­κι­στι­κά τους παρα­λη­ρή­μα­τα και τα ιδε­ο­λο­γι­κά μηνύ­μα­τα που θέλουν να περά­σουν μέσα από τα πανό που αναρ­τούν. Πάντως, πολ­λοί είναι οι οπα­δοί της ίδιας ομά­δας, που δια­φω­νούν έντο­να με τις φασι­στι­κές συμπε­ρι­φο­ρές συγκε­κρι­μέ­νης μερί­δας, οι οποί­ες πολύ συχνά ανα­δύ­ο­νται με έναν πολύ προ­κλη­τι­κό τρόπο.

Βέβαια δεν αρκεί κανείς να δια­φω­νεί, αν δεν κάνει κάτι για να στα­μα­τή­σει το φαι­νό­με­νο αυτό. Το σίγου­ρο είναι ότι όποιος στέ­κει αμέ­το­χος απέ­να­ντι σε τέτοιες αισχρό­τη­τες, το λιγό­τε­ρο που μπο­ρεί να ονο­μα­στεί είναι συνένοχος.

Αυτό που πρέ­πει να γνω­ρί­ζει η συγκε­κρι­μέ­νη μερί­δα των οπα­δών του ΑΠΟΕΛ, είναι ότι, η πρό­κλη­ση θα ήταν καλό να γίνε­ται με έστω-κάποια στοι­χεία αξιο­πρέ­πειας και σεβα­σμού στους αγώ­νες των λαϊ­κών μαζών που πίστε­ψαν σε ένα καλύ­τε­ρο αύριο.

omonoia3

Η προ­κλη­τι­κό­τη­τα λοι­πόν θα ήταν καλύ­τε­ρα να γίνε­ται με μια κάποια σκέ­ψη που να θέτει και κάποια όρια. Δεν είναι ο αθλη­τι­σμός το μέσο με το οποίο μπο­ρεί ο «κάθε ένας» να κάνει χυδαία πολι­τι­κή προ­πα­γάν­δα. Μέσω του αθλη­τι­σμού, θα έπρε­πε – του­λά­χι­στον- να περ­νούν μηνύ­μα­τα ειρή­νης, συνερ­γα­σί­ας και κοι­νού οράματος.

Σε αντί­θε­ση με τα μηνύ­μα­τα μίσους του ΑΠΟΕΛ, οι οπα­δοί της Ομό­νοιας, έδει­ξαν για άλλη μια φορά τον τρό­πο με τον οποίο θα έπρε­πε κάθε οπα­δός να περ­νά μηνύ­μα­τα αλλη­λεγ­γύ­ης μέσω του ποδοσφαίρου.

Με πανό που εκφρά­ζουν την αλλη­λεγ­γύη τους προς τον ελλη­νι­κό λαό που τις τελευ­ταί­ες μέρες περ­νούν δύσκο­λες ώρες θρη­νώ­ντας θύμα­τα λόγω του κυκλώ­να “Ζήνω­να” που σάρω­σε τη Δυτι­κή Αττι­κή, αλλά και με πανό ειρή­νης ενά­ντια του φασι­σμού. Η Ομό­νοια επέ­λε­ξε να «προ­κα­λέ­σει» με έναν πολύ δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας για άλλη μια φορά πως τα γήπε­δα θα μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­η­θούν ως χώροι κοι­νω­νι­κής αλλαγής.

omonoia2

 Τα χθε­σι­νά ρεζι­λί­κια ωστό­σο, των οπα­δών του ΑΠΟΕΛ, δεν θα μπο­ρού­σαν να μεί­νουν ασχο­λί­α­στα από τα δημο­σιο­γρα­φι­κά μέσα της Ελλάδας.
Πηγή: Κάλια Ανδρέ­ου / dialogos.com.cy

«Ψέμα το Πολυ­τε­χνείο» λένε οπα­δοί του ΑΠΟΕΛ

Αυτοί είναι οι 24 (ταυ­το­ποι­η­μέ­νοι) νεκροί του Πολυτεχνείου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο