Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιοι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο μέσα στον Απρίλιο — Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Οι πρώ­τες δόσεις του μονο­δο­σι­κού εμβο­λί­ου της Johnson & Johnson ανα­μέ­νο­νται στη χώρα μας μεθαύ­ριο Τετάρ­τη 14, Απρι­λί­ου. Πρό­κει­ται για τις πρώ­τες 33.600 δόσεις του εμβο­λί­ου με τις οποί­ες θα ξεκι­νή­σει εμβο­λια­σμός τη Δευ­τέ­ρα 19 Απρι­λί­ου γνω­στο­ποί­η­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους, κατά την ενη­μέ­ρω­ση για το Εθνι­κό Σχέ­διο εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης κατά της νόσου COVID-19.

Από την πρώ­τη μέρα που ξεκί­νη­σαν οι εμβο­λια­σμοί μέχρι σήμε­ρα, έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 2.212.000 εμβο­λια­σμοί. Με μία δόση έχουν εμβο­λια­στεί 1.468.000 πολί­τες, ποσο­στό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσο­στό 7%, ανέφερε.

Σχε­τι­κά με την προ­τε­ραιο­ποί­η­ση είπε ότι από τις 10 Απρι­λί­ου έχει ανοί­ξει η πλατ­φόρ­μα των ραντε­βού για την ηλι­κία 60–64 για όλα τα εμβό­λια και όχι μόνο για της AstraZeneca. Στις 16 Απρι­λί­ου θα ανοί­ξει η πλατ­φόρ­μα για πολί­τες που πάσχουν από νοσή­μα­τα αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου, ηλι­κί­ας 18–59 ετών και θα ακο­λου­θή­σουν στα­δια­κά και οι άλλες ομά­δες. Το άνοιγ­μα της πλατ­φόρ­μας για τους ανθρώ­πους με υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα θα γίνει στα­δια­κά ανά­λο­γα με το νόση­μα, είπε ο κύριος Θεμι­στο­κλέ­ους και θα ξεκι­νή­σει από τις 16 Απρι­λί­ου έως τις 19 Απρι­λί­ου. Όπως προ­σέ­θε­σε η ομά­δα αυτή συμπε­ρι­λαμ­βά­νει 800.000 συμπο­λί­τες μας.

Όπως είπε ακό­μη, την Τετάρ­τη 21 Απρι­λί­ου θα μπο­ρούν να αρχί­σουν να κλεί­νουν ραντε­βού οι εκπαι­δευ­τι­κοί αλλά και ηλι­κια­κή ομά­δα 55 έως 59 ετών. Το Σάβ­βα­το 24, Απρι­λί­ου θα ανοί­ξει η πλατ­φόρ­μα για ραντε­βού και στις ηλι­κί­ες 50 έως 54 ετών, και τον Ιού­νιο εκτί­μη­σε ότι θα εμβο­λιά­ζο­νται και οι νεώ­τε­ρες ηλικίες.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο εμβό­λιο της AstraZeneca και αν έχει παρα­τη­ρη­θεί μειω­μέ­νη προ­σέ­λευ­ση για εμβο­λια­σμό, είπε ότι δεν υπάρ­χει σημα­ντι­κή μετα­βο­λή αλλά τόνι­σε πως «είναι δικαιο­λο­γη­μέ­νο να υπάρ­χει μια διστα­κτι­κό­τη­τα. Όμως σε σχέ­ση με άλλες χώρες της ΕΕ «είμα­στε σε καλύ­τε­ρο επί­πε­δο και σιγά-σιγά θα κερ­δη­θεί η εμπι­στο­σύ­νη στο εμβόλιο».

Τέλος, ο κ. Θεμι­στο­κλέ­ους, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, είπε ότι αν υπάρ­ξουν αυξη­μέ­νες παρα­δό­σεις, είναι πιθα­νό να εντα­χθούν στην επι­χεί­ρη­ση εμβο­λια­σμών ιδιώ­τες για­τροί αλλά και φαρ­μα­κο­ποιοί, εφό­σον απαι­τη­θεί, και άφη­σε να εννοη­θεί ότι ανα­κοι­νώ­σεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επό­με­νες ημέρες.

Η Johnson & Johnson αρχίζει τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Η Johnson & Johnson άρχι­σε σήμε­ρα να παρα­δί­δει το μονο­δο­σι­κό εμβό­λιό της κατά της Covid-19 στις χώρες της ΕΕ, ανα­κοί­νω­σαν αξιω­μα­τού­χοι της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και η εταιρεία.

Η εται­ρεία είχε αρχι­κά σχε­διά­σει να αρχί­σει τις παρα­δό­σεις στις αρχές Απρι­λί­ου, όμως τις καθυ­στέ­ρη­σε εξαι­τί­ας θεμά­των στην παρα­γω­γή του εμβολίου.

«Οι πρώ­τες δόσεις φεύ­γουν σήμε­ρα από τις απο­θή­κες για τα κρά­τη μέλη», δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου εκπρό­σω­πος της Ευρω­παϊ­κής Επιτροπής.

«Η Johnson & Johnson αρχί­ζει σήμε­ρα να στέλ­νει το εμβό­λιο στην ΕΕ. Πολύ καλά νέα», δήλω­σε ο Πέτερ Λίζε, ευρω­βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος της γερ­μα­νί­δας καγκε­λα­ρί­ου Άγγε­λα Μέρκελ

Η αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία έχει δεσμευ­θεί να παρα­δώ­σει 55 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος Ιου­νί­ου και άλλα 120 εκα­τομ­μύ­ρια το τρί­το τρί­μη­νο, δήλω­σε αυτό το μήνα ο επί­τρο­πος Βιο­μη­χα­νί­ας της ΕΕ Τιε­ρί Μπρετόν.

«Μέχρι πολύ πρό­σφα­τα, δεν ήταν σαφές αν η υπό­σχε­ση αυτή θα τηρού­νταν. Ωστό­σο 50 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις είναι σίγου­ρες» για το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο, δήλω­σε ο Λίζε, επι­ση­μαί­νο­ντας πως έλα­βε αυτή την πλη­ρο­φο­ρία από την εται­ρεία και από την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή που συντο­νί­ζει τις συνο­μι­λί­ες με τους κατα­σκευα­στές εμβολίων.

Εκπρό­σω­πος της Johnson & Johnson επι­βε­βαί­ω­σε πως η εται­ρεία άρχι­σε σήμε­ρα τις παρα­δό­σεις σε χώρες της ΕΕ, τη Νορ­βη­γία και την Ισλαν­δία, όμως αρνή­θη­κε να σχο­λιά­σει όσον αφο­ρά τις προ­μή­θειες για τον Απρί­λιο και το δεύ­τε­ρο τρίμηνο.

Η εται­ρεία ανα­κοί­νω­σε πως προ­γραμ­μα­τί­ζει να παρα­δώ­σει το 2021 στην ΕΕ, τη Νορ­βη­γία και την Ισλαν­δία 200 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβολίων.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο