Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιος ευθύνεται για το θάνατο πλέον των 70 ανθρώπων από χημικά στη Συρία;

Συγκλο­νί­ζει ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών από τα χημι­κά στη πόλη Χαν Σεϊ­χούν στη βορειο­δυ­τι­κή Συρία, με τον αριθ­μό (επι­σή­μως) να βρί­σκε­ται αυτή τη στιγ­μή στους 72, όπου ανά­με­σά τους βρί­σκο­νται και 20 παιδιά.

Οι δυτι­κές χώρες επέρ­ρι­ψαν τις ευθύ­νες στον Μπα­σάρ αλ Άσαντ, με τις ΗΠΑ, Γαλ­λία και Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο να υπο­βάλ­λουν σχέ­διο από­φα­σης στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρ­χε­ται επει­γό­ντως, με την οποία κατα­δι­κά­ζουν την χημι­κή επί­θε­ση στην Συρία και ζητούν ταχεία και ολο­κλη­ρω­μέ­νη έρευ­να. Αυτή την εκδο­χή πρό­βαλ­λε η αμφι­λε­γό­με­νη ΜΚΙΟ αυτο­α­πο­κα­λούμ­με­νη ως Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

Σύμ­φω­να με το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη της Συρί­ας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν επι­χει­ρή­σεις βομ­βαρ­δι­σμού κατά απο­θή­κης χημι­κών όπλων στην επαρ­χία Ιντλίμπ της Συρί­ας, με απο­τέ­λε­σμα η διαρ­ροή αερί­ων από την απο­θή­κη των χημι­κών όπλων των ανταρ­τών να σκο­τώ­σει τον πλη­θυ­σμό στην πόλη Χαν Σεϊκούν.

Στην απο­θή­κη αυτή βρι­σκό­ταν «ένα εργα­στή­ριο παρα­σκευ­ής αυτο­σχέ­διων βομ­βών με τοξι­κές ουσί­ες», προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση, χωρίς όμως να διευ­κρι­νί­ζει αν η συρια­κή πολε­μι­κή αερο­πο­ρία γνώ­ρι­ζε τι περιεί­χε η αποθήκη.

«Το χημι­κό οπλο­στά­σιο» προ­ο­ρι­ζό­ταν για τους μαχη­τές στο Ιράκ, επε­σή­μα­νε το ρωσι­κό υπουρ­γείο, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τις πλη­ρο­φο­ρί­ες του «εντε­λώς αξιό­πι­στες και αντικειμενικές».

Μια πηγή από τον συρια­κό στρα­τό δήλω­σε σήμε­ρα στο πρα­κτο­ρείο Sputnik ότι η Συρία δεν δια­θέ­τει χημι­κά όπλα και υπο­νό­η­σε ότι οι κατη­γο­ρί­ες ενδέ­χε­ται να απο­τε­λούν μέρος της προ­πα­γάν­δας κατά της Δαμασκού.

Η χρή­ση του οπλο­στα­σί­ου αυτού από «τους τρο­μο­κρά­τες έχει επι­βε­βαιω­θεί επα­νει­λημ­μέ­να από διε­θνείς οργα­νι­σμούς, καθώς και από τις επί­ση­μες αρχές» του Ιράκ.

(Επι­λέ­ξα­με να μη χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με τις σοκα­ρι­στι­κές φωτο­γρα­φί­ες με τα νεκρά παιδιά)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο