Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Νέο ρεκόρ εξοπλισμών το 2021, με πάνω από 2 τρισ. δολάρια

Οι παγκό­σμιες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες ξεπέ­ρα­σαν – για πρώ­τη φορά στα χρο­νι­κά – τα 2 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια το 2021, απο­κα­λύ­πτει έκθε­ση του Ινστι­τού­του Έρευ­νας για τη Διε­θνή Ειρή­νη της Στοκ­χόλ­μης (SIPRI) η οποία δίνε­ται στη δημο­σιό­τη­τα σήμε­ρα, αντα­να­κλώ­ντας το επι­κίν­δυ­νο φού­ντω­μα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών σε κάθε γωνιά του χάρ­τη, ενώ παράλ­λη­λα επι­βε­βαιώ­νουν για άλλη μια φορά την αγιά­τρευ­τη σαπί­λα του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, με τη νέα αύξη­ση στις ήδη τερά­στιες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες, την ίδια ώρα που κλι­μα­κώ­νε­ται η ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα και τα εισο­δή­μα­τα των λαών σε όλο τον κόσμο.

Σε πραγ­μα­τι­κές τιμές –αφού αφαι­ρε­θεί ο πλη­θω­ρι­σμός–, οι παγκό­σμιες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες κατέ­γρα­ψαν πέρυ­σι αύξη­ση 0,7% σε ετή­σια βάση φθά­νο­ντας τα 2,11 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, διευ­κρι­νί­ζει το Ινστι­τού­το. Που σημαί­νει πως οι δαπά­νες στον τομέα αυτό αυξή­θη­καν και τα δύο χρό­νια που ο κόσμος πλήτ­τε­ται από την παν­δη­μία του νέου κορονοϊού.

Μολα­ταύ­τα, οι δαπά­νες δεν αυξή­θη­καν ως λόγος επί του παγκό­σμιου ΑΕΠ. Αυτό οφεί­λε­ται στα προ­γράμ­μα­τα κυρί­ως δυτι­κών κυβερ­νή­σε­ων για την τόνω­ση των οικο­νο­μιών τους, ώστε να ανα­κάμ­ψουν μετά την ύφε­ση που έφε­ραν τα lockdowns του 2020.

Έτσι, ως λόγος επί του παγκό­σμιου ΑΕΠ, οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες μειώ­θη­καν κατά 0,1%, στο 2,2%.

«Ακό­μη κι εν μέσω του αντί­κτυ­που της παν­δη­μί­ας, οι παγκό­σμιες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες μεγε­θύν­θη­καν σε επί­πε­δα ρεκόρ», συνο­ψί­ζει ο Ντιέ­γκο Λόπες ντα Σίλ­βα, ερευ­νη­τής του SIPRI ειδι­κευ­μέ­νος στις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες και στην παρα­γω­γή όπλων.

«Υπήρ­ξε επι­βρά­δυν­ση του ρυθ­μού ανά­πτυ­ξης σε πραγ­μα­τι­κές τιμές, λόγω του πλη­θω­ρι­σμού. Σε ονο­μα­στι­κές τιμές, πάντως, οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες αυξή­θη­καν κατά 6,1%», προσθέτει.

Οι πέντε χώρες στην κορυ­φή της κατά­τα­ξης ως προς τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρε­τα­νία και η Ρωσία.

Το SIPRI σημειώ­νει ότι οι δαπά­νες των ΗΠΑ μειώ­θη­καν κατά 3,7% του ΑΕΠ, στο 3,5%, ή στα 801 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια. Αυτό συμπε­ρι­λαμ­βά­νει μεί­ω­ση των κον­δυ­λί­ων που δαπα­νή­θη­καν για έρευ­να και ανά­πτυ­ξη, αν και το Ινστι­τού­το διευ­κρι­νί­ζει πως η Ουά­σινγ­κτον συνε­χί­ζει να είναι επι­κε­ντρω­μέ­νη στις «τεχνο­λο­γί­ες επό­με­νης γενιάς».

Οι ρωσι­κές στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες αυξή­θη­καν κατά 2,9%, στα 65,9 δισεκ. δολά­ρια, για τρί­τη συνε­χό­με­νη χρο­νιά, φθά­νο­ντας στο 4,1% του ΑΕΠ. Η αύξη­ση αυτή βοη­θή­θη­κε από τις υψη­λό­τε­ρες τιμές των υδρο­γο­ναν­θρά­κων που εξά­γει η Ρωσία, καθώς προ­ε­τοι­μα­ζό­ταν να προ­χω­ρή­σει στην εισβο­λή στην Ουκρανία.

Το Κίε­βο από τη δική του πλευ­ρά κατέ­γρα­ψε μεί­ω­ση των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών του το 2021 στα 5,9 δισεκ. δολά­ρια, ωστό­σο το ποσό αυτό αντι­στοι­χεί μολα­ταύ­τα στο 3,2% του ΑΕΠ της Ουκρα­νί­ας. Από το 2014, όταν η Ρωσία προ­σάρ­τη­σε τη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας και ξέσπα­σε η σύρ­ρα­ξη με τους φιλο­ρώ­σους αυτο­νο­μι­στές στο Ντον­μπάς, οι ουκρα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες αυξή­θη­καν κατά 72%.

Στην Ασία, οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες της Κίνας αυξή­θη­καν κατά 4,7%, στα 293 δισεκ. δολά­ρια. Πρό­κει­ται για την 27η συνα­πτή χρο­νιά μεγέ­θυν­σHς του ποσού που ανα­κοι­νώ­νε­ται επι­σή­μως ότι δια­τέ­θη­κε για την άμυ­να, που όμως εκτι­μά­ται πως στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρο, λόγω του τρό­που υπο­λο­γι­σμού του από το Πεκί­νο. Η αύξη­ση των κινε­ζι­κών στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών φαί­νε­ται πως ωθεί προς τα πάνω αυτές άλλων κρα­τών της περι­φέ­ρειας: στην Ιαπω­νία, αυξή­θη­καν κατά 7,3% στα 54,1 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια – είναι η μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­σή τους από το 1972 –, ενώ στην Αυστρα­λία κατά 4%, φθά­νο­ντας τα 31,8 δισεκ. δολάρια.

Αύξη­ση των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών κατα­γρά­φη­κε επί­σης στο Ιράν, για πρώ­τη φορά σε τέσ­σε­ρα χρό­νια, έφθα­σαν τα 24,6 δισεκ. δολά­ρια. Ακό­μη πιο θεα­μα­τι­κή ήταν η αύξη­ση των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών της Νιγη­ρί­ας, κατά 56%, στα 4,5 δισεκ. δολά­ρια, καθώς οι αρχές έχουν βρε­θεί αντι­μέ­τω­πες με πολ­λα­πλές κρί­σεις ασφα­λεί­ας — τη δρά­ση τζι­χα­ντι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων, συμ­μο­ριών κακο­ποιών, αυτο­νο­μι­στι­κών οργανώσεων.

Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο