Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολιτειακή κρίση εν μέσω διαδηλώσεων στην Αλβανία

Συνε­χί­ζε­ται η πολι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση στην Αλβα­νία, εν μέσω δια­δη­λώ­σε­ων ενά­ντια στην κυβέρ­νη­ση Ράμα και με αίτη­μα των κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης την παραί­τη­ση της.

Μετά και από τις νέες αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις το Σάβ­βα­το, ο Αλβα­νός πρό­ε­δρος Ιλίρ Μέτα, ανα­κοί­νω­σε την ακύ­ρω­ση των δημο­τι­κών εκλο­γών που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για τις 30 Ιού­νη, σημειώ­νο­ντας ότι η πολι­τι­κή κατά­στα­ση στη χώρα δεν επι­τρέ­πει τη διε­ξα­γω­γή δίκαιων εκλο­γών και προ­α­ναγ­γέ­λο­ντας ότι τη Δευ­τέ­ρα θα προ­χω­ρή­σει σε ανα­λυ­τι­κό­τε­ρες ανακοινώσεις.

Έντο­νη ήταν η αντί­δρα­ση του Εντι Ράμα, που με ανάρ­τη­ση του σε μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης σημεί­ω­σε ότι «οι εκλο­γές θα γίνουν», προ­σθέ­το­ντας ότι «εάν κάποιος παρε­μπο­δί­σει τις εκλο­γές, τότε θα δει αυτό που ούτε στα χει­ρό­τε­ρα όνει­ρα του δεν έχει δει».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Έντι Ράμα μιλώ­ντας σήμε­ρα σε συγκέ­ντρω­ση οπα­δών του κόμ­μα­τός του δήλω­σε για τον πρό­ε­δρο Μέτα, ο οποί­ος απο­φά­σι­σε ήδη να ακυ­ρώ­σει τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για τις 30 Ιου­νί­ου δημο­τι­κές εκλο­γές, ότι πλέ­ον «δεν έχει θέση στο γρα­φείο του προ­έ­δρου». Άφη­σε έτσι ανοι­χτό το θέμα να δρο­μο­λο­γή­σει τις δια­δι­κα­σί­ες καθαί­ρε­σης του προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας από το κοι­νο­βού­λιο ενώ επα­νέ­λα­βε ότι οι εκλο­γές θα διε­ξα­χθούν όπως έχει προβλεφθεί.

Με την πλευ­ρά του προ­έ­δρου συντά­χθη­κε και ο αρχη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης Λιου­λε­ζιμ Μπά­σα, ο οποί­ος σε ανάρ­τη­σή του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δήλω­σε ότι η απο­μά­κρυν­ση του Ράμα από την κυβέρ­νη­ση απο­τε­λεί αδια­πραγ­μά­τευ­το όρο της αντιπολίτευσης

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Ράμα, πάντως (έχο­ντας και τη στή­ρι­ξη ΗΠΑ- ΕΕ) δηλώ­νει ότι δεν προ­τί­θε­ται να παραι­τη­θεί ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως, δια­θέ­τει μια καθα­ρή εκλο­γι­κή νίκη που του εξα­σφα­λί­ζει τετρα­ε­τή θητεία η οποία λήγει το 2021.

Κατη­γο­ρεί επί­σης την αντι­πο­λί­τευ­ση ότι θέλει την εξου­σία στο τρα­πέ­ζι και ότι προ­έ­βη στην εξέ­λι­ξη αυτή επει­δή φοβά­ται την ήττα στις προ­σε­χείς δημο­τι­κές εκλο­γές του Ιου­νί­ου, ότι θέλει να εμπο­δί­σει την μεταρ­ρύθ­μι­ση στη Δικαιο­σύ­νη διό­τι φοβά­ται την νέα Δικαιο­σύ­νη και ότι θέλει να εμπο­δί­σει την πορεία της χώρας προς την Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο