Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολιτική κρίση στο Περού: Υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο μετά την καθαίρεσή του

Η 60χρονη Ντί­να Μπο­λουάρ­τε ορκί­στη­κε αργά το βρά­δυ της Τετάρ­της (ώρα Ελλά­δας) πρό­ε­δρος του Περού μετά την καθαί­ρε­ση του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Πέδρο Καστί­γιο κατό­πιν σχε­τι­κής ψηφο­φο­ρί­ας στο Κογκρέ­σο. Είναι η πρώ­τη γυναί­κα που ανα­λαμ­βά­νει την προ­ε­δρία της χώρας των Άνδεων.

Μετά το τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μα, στο οποίο ο Καστί­γιο ζητού­σε τη διά­λυ­ση του Κογκρέ­σου και την επι­βο­λή κατά­στα­σης “εκτά­κτου ανά­γκης”, οι βου­λευ­τές προ­χώ­ρη­σαν με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες στην προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ψηφο­φο­ρία με το ερώ­τη­μα της καθαί­ρε­σης του προ­έ­δρου. Από τους συνο­λι­κά 130 βου­λευ­τές, οι 101 τάχθη­καν υπέρ της απο­μά­κρυν­σης του προ­έ­δρου από την εξουσία.

Η μέχρι σήμε­ρα αντι­πρό­ε­δρος της χώρας Ντί­να Μπο­λουάρ­τε, η οποία έσπευ­σε να καταγ­γεί­λει τον Πέδρο Καστί­γιο για “πρα­ξι­κό­πη­μα” μετά το διάγ­γελ­μα, κλή­θη­κε στο Κογκρέ­σο για να ανα­λά­βει καθή­κο­ντα εντο­λο­δό­χου προέδρου.

Υπό κράτηση ο Καστίγιο

Νωρί­τε­ρα, τα περου­βια­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν — επι­κα­λού­με­να την αστυ­νο­μία — πως ο Πέδρο Καστί­γιο τέθη­κε υπό κρά­τη­ση. Σε βίντεο που είδε το φως της δημο­σιό­τη­τας, δια­κρί­νε­ται να κάθε­ται ανέκ­φρα­στος σε αίθου­σα της εισαγ­γε­λί­ας, επι­τη­ρού­με­νος από άνδρες των δυνά­με­ων ασφαλείας.

Στο τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μα που έκα­νε νωρίς την Τετάρ­τη ο Καστί­γιο ανα­κοί­νω­σε τη διά­λυ­ση του Κογκρέ­σου σε μια προ­σπά­θεια να στα­μα­τή­σει τη τρί­τη κατά σει­ρά προ­σπά­θεια παρα­πο­μπής του με το ερώ­τη­μα της καθαί­ρε­σης, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως θα σεβα­στεί την τρέ­χου­σα οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή στο διά­στη­μα που θα μεσο­λα­βή­σει μέχρι τη διε­ξα­γω­γή βου­λευ­τι­κών εκλογών.

Παράλ­λη­λα, συμπλή­ρω­σε πως τίθε­ται σε ισχύ απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας από τις 10 το βρά­δυ μέχρι τις 4 τα ξημε­ρώ­μα­τα, σε όλη την επι­κρά­τεια του Περού.

Ο Καστί­γιο ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι θα συγκα­λέ­σει “το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν” ένα νέο Συντα­κτι­κό Κογκρέ­σο το οποίο θα ανα­λά­βει να δημιουρ­γή­σει ένα νέο Σύνταγ­μα σε διά­στη­μα που δεν θα ξεπερ­νά τους εννέα μήνες.

Μέχρι την απο­κα­τά­στα­ση του νέου κοι­νο­βου­λί­ου, “η κυβέρ­νη­ση θα κυβερ­νά με δια­τάγ­μα­τα”, συνέ­χι­σε ο Καστί­γιο, ενώ τόνι­σε ότι “το δικα­στι­κό σύστη­μα, η δικα­στι­κή εξου­σία, η εισαγ­γε­λία, το εθνι­κό συμ­βού­λιο δικαιο­σύ­νης, το συνταγ­μα­τι­κό δικα­στή­ριο κηρύσ­σο­νται σε κατά­στα­ση ανα­διορ­γά­νω­σης”, και ζήτη­σε από όσους κατέ­χουν παρά­νο­μα όπλα “να τα παρα­δώ­σουν στην εθνι­κή αστυ­νο­μία εντός 72 ωρών”.

Η εθνι­κή αστυ­νο­μία “θα επι­κε­ντρώ­σει όλες τις προ­σπά­θειές της στην πραγ­μα­τι­κή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας, της δια­φθο­ράς και της δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών, για αυτό θα της δοθούν οι ανα­γκαί­οι πόροι”, συνέ­χι­σε, καλώ­ντας την κοι­νω­νία των πολι­τών “να στη­ρί­ξει τις απο­φά­σεις αυτές που θα μας επι­τρέ­ψουν να θέσου­με τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης”.

Άμε­ση ήταν η αντί­δρα­ση του προ­έ­δρου του Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρί­ου, ο οποί­ος χαρα­κτή­ρι­σε “πρα­ξι­κό­πη­μα” όσα ανα­κοί­νω­σε ο Καστί­γιο και κάλε­σε το Κογκρέ­σο να ανα­θέ­σει την εξου­σία στην αντι­πρό­ε­δρο Ντί­να Μπο­λουάρ­τε. “Είναι ένα πρα­ξι­κό­πη­μα κατα­δι­κα­σμέ­νο σε απο­τυ­χία, το Περού θέλει να ζήσει σε δημο­κρα­τία”, είπε ο πρό­ε­δρος του Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρί­ου Φραν­σί­σκο Μορά­λες στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό RPP.

Σε βάρος του Πέδρο Καστί­γιο εκκρε­μούν επί­σης έξι έρευ­νες για διά­φο­ρες υπο­θέ­σεις δια­φθο­ράς, στις οποί­ες κατη­γο­ρού­νται συνερ­γά­τες του και μέλη της οικο­γέ­νειάς του. Ο ίδιος καταγ­γέλ­λει μια πολι­τι­κά υπο­κι­νού­με­νη εκστρα­τεία ενα­ντί­ον του, ενώ χαί­ρει ασυ­λί­ας μέχρι το τέλος της προ­ε­δρι­κής του θητεί­ας τον Ιού­λιο του 2026.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Telesur.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο