Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολλά τα προβλήματα στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα από το πέρασμα της κακοκαιρίας

Οι βρο­χές και τα χιό­νια ποκά­λε­σαν πολ­λά προ­βλή­μα­τα ανά την Ελλά­δα , ενώ η κυβέρ­νη­ση στέλ­νει σχε­δόν παντού μήνυ­μα 112 με τη σύστα­ση να μην κυκλο­φο­ρούν οι πολί­τες ξέρο­ντας ότι ότι η έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει κατα­στά­σεις μη διαχειρίσιμες.

Σε έκτα­κτη ενη­μέ­ρω­ση που παρα­χώ­ρη­σε ο εκπρό­σω­πος του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, Ιωάν­νης Αρτο­ποιός, δήλω­σε ότι «τα φαι­νό­με­να θα είναι επι­κίν­δυ­να έως την Παρα­σκευή» και πως εστά­λη­σαν πέντε δια­φο­ρε­τι­κά μηνύ­μα­τα από το 112 προς την Αττι­κή, την Εύβοια, την Μαγνη­σία, τις Σπο­ρά­δες, την Κέρ­κυ­ρα, τους Παξούς, το βορειο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο, τη Θάσο και την Τρί­πο­λη. Ανα­μέ­νε­ται να στα­λεί αντί­στοι­χο μήνυ­μα και στους κατοί­κους των Δωδε­κα­νή­σων καθώς από αύριο το πρωί ανα­μέ­νο­νται ισχυ­ρές βρο­χές και καταιγίδες.

Ο ίδιος ενη­μέ­ρω­σε ότι έως το από­γευ­μα της Πέμ­πτης υπήρ­ξαν 204 κλή­σεις προς την Πυρο­σβε­στι­κή για απά­ντλη­ση υδά­των στην Αττι­κή, ενώ πολ­λές κλή­σεις υπήρ­ξαν και στην Ζάκυνθο.

Ο κ. Αρτο­ποιός επα­νέ­λα­βε τη σύστα­ση προς τους πολί­τες, να παρα­μεί­νουν πολύ προ­σε­κτι­κοί και να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις στις απο­λύ­τως αναγκαίες.

Πλημμύρισαν σχολεία και δρόμοι στην Αττική

Στον ΗΣΑΠ, οι συρ­μοί κυκλο­φο­ρού­σαν από τα άνω Πατή­σια έως τον Πει­ραιά λόγω προ­βλη­μά­των στην σημα­το­δό­τη­ση. Μικρο­προ­βλή­μα­τα υπάρ­χουν και στις γραμ­μές 2 και 3 του Μετρό λόγω δια­κο­πών ρεύματος.

Σε δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας στην οδό Χαρι­λά­ου Τρι­κού­πη από το ύψος της Ναυα­ρί­νου, λόγω καθί­ζη­σης του οδο­στρώ­μα­τος, προ­χώ­ρη­σε η Αστυ­νο­μία. Παράλ­λη­λα, διε­κό­πη η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στο γεφυ­ρά­κι «Βάρ­δας» στη Ραφή­να, στο ρεύ­μα προς τη λεω­φό­ρο Μαρα­θώ­νος. Προ­σω­ρι­νές κυκλο­φο­ρια­κές ρυθ­μί­σεις στην νέα εθνι­κή οδό Αθη­νών-Κορίν­θου, στην περιο­χή των Μεγά­ρων, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Αστυνομία

Στην υπό­γεια διά­βα­ση της Σπύ­ρου Λούη στο Μαρού­σι εγκλω­βί­στη­καν αυτο­κί­νη­τα. Τα νερά έφτα­σαν μέχρι το ύψος της πόρ­τας των αυτο­κι­νή­των, με απο­τέ­λε­σμα οι οδη­γοί να μην μπο­ρούν να τα μετακινήσουν.

Τα ίδια , στη δια­σταύ­ρω­ση με Πέτρου Ράλ­λη, προς Πει­ραιά και στη δια­σταύ­ρω­ση με Χαμο­στέρ­νας προς Αθή­να. Τα νερά έκα­ναν του δρό­μους ποτά­μια με την κυκλο­φο­ρία να απο­κα­θί­στα­ται περί­που μια ώρα αργότερα.

Δια­κο­πή κυκλο­φο­ρί­ας υπήρ­ξε στην έξο­δο Λαχα­νά επί του Κηφι­σού, στο ρεύ­μα προς Λαμία, καθώς και στη Βου­λιαγ­μέ­νης, από Ανθέ­ων έως Ζέπ­που, στο ρεύ­μα προς Αθή­να, με την κίνη­ση να απο­κα­θί­στα­ται λίγο πριν τις 12. Προ­βλή­μα­τα και στην παρα­λια­κή στο ρεύ­μα προς Αθή­να στο ύψος του Κέντρου Πολι­τι­σμού Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος, στο γεφυ­ρά­κι «Αρί­ω­να» στα Σπά­τα και στην οδό Ωκε­α­νί­δων στον Ασπρόπυργο.

Σε κίν­δυ­νο μπή­καν τα παι­διά που πηγαί­νουν στο 3ο Νηπια­γω­γείο Καλ­λι­θέ­ας, καθώς έντρο­μα είδαν να πλημ­μυ­ρί­ζει η αίθου­σα. Όπως καταγ­γέλ­λουν οι γονείς, μόνο χάρη στην άμε­ση αντί­δρα­ση των νηπια­γω­γών, που ανέ­βα­σαν τα παι­διά στα θρα­νία, μέχρι να τα βγά­λουν έξω, δεν υπήρ­ξε κάποιο πρό­βλη­μα με τους μαθη­τές. Είναι η τρί­τη φορά που πλημ­μυ­ρί­ζει. Σε χεί­μαρ­ρο μετα­τρά­πη­κε η οδός Μιχα­ήλ Ψέλ­λου στο κέντρο της Αθή­νας, με απο­τέ­λε­σμα οι μαθη­τές, οι εκπαι­δευ­τι­κοί και οι γονείς του 36ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου Αθή­νας, να φεύ­γουν από το σχο­λείο με κίν­δυ­νο της σωμα­τι­κής τους ακεραιότητας.

Αντι­μέ­τω­ποι με τον κίν­δυ­νο πλημ­μύ­ρας, βρί­σκο­νται και πάλι οι μαθη­τές και οι εκπαι­δευ­τι­κοί του 1ου Γυμνα­σί­ου και του 1ου Λυκεί­ου Νέας Φιλα­δέλ­φειας, ένα χρό­νο μετά την περ­σι­νή πλημ­μύ­ρα και τις εικό­νες ντρο­πής με τα θρα­νία- γέφυ­ρα. Στην Ηλιού­πο­λη, στο 4ο Γυμνά­σιο της πόλης, τα παι­διά εγκλω­βί­στη­καν για αρκε­τή ώρα στα κοντέι­νερ που κάνουν μάθη­μα, καθώς το προ­αύ­λιο είχε μετα­τρα­πεί σε «λίμνη», από τα νερά της βροχής.

Με φακούς έδω­σαν μάθη­μα σήμε­ρα οι φοι­τη­τές του Τμή­μα­τος Μηχα­νο­λό­γων — Μηχα­νι­κών του ΕΜΠ, καθώς λόγω της βρο­χής σημειώ­θη­κε δια­κο­πή ρεύ­μα­τος στο αμφι­θέ­α­τρο, λόγω εισ­ρο­ής νερών. Παράλ­λη­λα, σε πολ­λές σχο­λές της Αθή­νας οι φοι­τη­τές δεν κατά­φε­ραν να φτά­σουν λόγω των πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων δρό­μων και των προ­βλη­μά­των από την έλλει­ψη μέτρων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προστασίας.

Στην οδό Ερμού, μικρό μπαλ­κο­νά­κι κατέρ­ρευ­σε μπρο­στά από την είσο­δο κοσμηματοπωλείου.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Λακωνία

Σοβα­ρό­τα­τα είναι τα προ­βλή­μα­τα που έχει δημιουρ­γή­σει η ισχυ­ρή βρο­χό­πτω­ση και χαλα­ζό­πτω­ση σε διά­φο­ρες περιο­χές της Λακω­νί­ας, καθώς δρό­μοι έχουν πλημ­μυ­ρί­σει, χεί­μαρ­ροι έχουν φου­σκώ­σει, ενώ έχουν σημειω­θεί και κατο­λι­σθή­σεις σε σημεία του επαρ­χια­κού οδι­κού δικτύ­ου. Σύμ­φω­να με τα όσα έχουν γίνει γνω­στά, στον Δήμο Αν. Μάνης προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται στον κάμπο του Μαυ­ρο­βου­νί­ου και στις Αιγιές. Πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν πως έχουν πνι­γεί και ζώα.

Αρκε­τά προ­βλή­μα­τα δημιούρ­γη­σαν οι έως και αυτή την ώρα βρο­χο­πτώ­σεις σε αρκε­τές περιο­χές της Δυτι­κής Ελλά­δας. Εκτός από τη Ζάκυν­θο που από χθες σχε­δόν όλη μέρα και ιδιαί­τε­ρα από το από­γευ­μα και μετά δοκι­μά­ζε­ται από πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να σε αρκε­τά σημεία, προ­βλή­μα­τα έχουν δημιουρ­γη­θεί και σε άλλους νομούς.

Στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία, και συγκε­κρι­μέ­να στο Μεσο­λόγ­γι, έχουν πλημ­μυ­ρί­σει δρό­μοι με κίν­δυ­νο να δημιουρ­γη­θούν προ­βλή­μα­τα και σε σπί­τια. Πρό­κει­ται για σημεία που και στο παρελ­θόν έχουν υπάρ­ξει παρό­μοια ζητή­μα­τα, με ζημιές σε σπί­τια και άλλες εγκα­τα­στά­σεις. Μεγά­λη κατο­λί­σθη­ση, όπως ανα­φέ­ρουν και τα τοπι­κά ΜΜΕ, σημειώ­θη­κε το πρωί στην ορει­νή Ναυ­πα­κτία, όπου έκλει­σε ο δρό­μος στην επαρ­χια­κή οδό Λου­τρών — Θέρ­μου στη γέφυ­ρα του Πόρου.

Πλημ­μύ­ρες σε σπί­τια, λόγω μη καθα­ρι­σμέ­νων φρε­α­τί­ων, σημειώ­θη­καν και σε σπί­τια στη Μυρ­τιά Ηλεί­ας, ενώ το νερό «έπνι­ξε» και πολ­λές καλ­λιερ­γού­με­νες εκτάσεις.

Μήνυ­μα μέσω του 112 στάλ­θη­κε σε όσους βρί­σκο­νται στις περιο­χές Τεγέα και Κορύ­θιο Αρκα­δί­ας καλώ­ντας τους να απο­φύ­γουν τις μετα­κι­νή­σεις τις επό­με­νες ώρες.

Προβλήματα σε Θεσσαλία και Μακεδονία

Μακε­δο­νία

Τα περισ­σό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα κατα­γρά­φο­νται στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία. Στην Κοζά­νη, «λευ­κό» τοπίο αντί­κρι­σαν και οι κάτοι­κοι σε περιο­χές του νομού.

Στην Καστο­ριά χρειά­ζο­νται αλυ­σί­δες, στην Επαρ­χια­κή Οδό Καστο­ριάς — Ιωαν­νί­νων (μέσω Κοτύ­λης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρ­χια­κή Οδό Καστο­ριάς — Φλώ­ρι­νας (μέσω Βιτσί­ου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρ­χια­κή Οδό Καστο­ριάς — Αμυ­νταί­ου (μέσω Κλει­σού­ρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Χρειά­ζο­νται αλυ­σί­δες στην Εθνι­κή Οδό Φλώ­ρι­νας — Συνο­ρια­κού Σταθ­μού Κρυ­σταλ­λο­πη­γής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνι­κή Οδό Φλώ­ρι­νας — Έδεσ­σας (μέσω Κέλ­λης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρ­χια­κή Οδό Αετού — Νυμ­φαί­ου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρ­χια­κή Οδό Αμυ­νταί­ου — Καστο­ριάς (μέσω Σκλή­θρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Στο δήμο Φλώ­ρι­νας η έναρ­ξη όλων των σχο­λι­κών μονά­δων της εκπαί­δευ­σης θα γίνει στις 9 το πρωί.

Στην Χαλ­κι­δι­κή, στις ορει­νές περιο­χές του νομού το χιό­νι άρχι­σε να στρώ­νει τα πάντα και τα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα έχουν βγει ήδη στους δρό­μους από νωρίς για να κρα­τή­σουν ανοι­χτό το οδι­κό δίκτυο στην περί­πτω­ση που οι χιο­νο­πτώ­σεις γίνουν πολύ ισχυρές.

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες ανέ­φε­ραν ότι για την ώρα δεν υπάρ­χουν σημα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα στο οδι­κό δίκτυο της περιο­χής. Τα πρώ­τα χιό­νια στην Χαλ­κι­δι­κή έπε­σαν στην Αρναία, τον Ταξιάρ­χη και σε άλλες ορει­νές περιο­χές της Χαλ­κι­δι­κή, όπως την Βαρ­βά­ρα η οποία είναι στα «λευ­κά» από νωρίς.

Θεσ­σα­λία

Στην Καρ­δί­τσα, στα «λευ­κά» βρή­κε το πρωί της Πέμ­πτης (26/1) τα ορει­νά και ημιο­ρει­νά τμή­μα­τα του νομού και ενώ η χιο­νό­πτω­ση συνεχίζεται.

Η χιο­νό­στρω­ση ξεκι­νά από τα 250μ., περί τα 15 εκα­το­στά χιό­νι στα 600μ. υψό­με­τρο και περί τα 60–70 εκα­το­στά χιο­νιού στους αυχέ­νες Τυμπά­νου και Αγί­ου Νικολάου.

Αρκε­τή βρο­χό­πτω­ση στα πεδι­νά από τις μετα­με­σο­νύ­κτιες ώρες και έπει­τα (περί τα 28 χιλ. βρο­χής την Πέμ­πτη ως τις 07.30 στην Καρ­δί­τσα και συνο­λι­κά από την τρέ­χου­σα κακο­και­ρία περί τα 62 χιλ.).

Η κακο­και­ρία έφε­ρε και προ­βλή­μα­τα στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση, χωρίς ηλε­κτρο­δό­τη­ση είναι ο Δήμος Αργι­θέ­ας (σχε­δόν στο σύνο­λό του) καθώς και τα χωριά Πευ­κό­φυ­το και Ελλη­νό­πυρ­γος του Δήμου Μου­ζα­κί­ου αλλά και κοι­νό­τη­τες του Δήμου Λίμνης Πλα­στή­ρα όπως Νεο­χώ­ρι, Κερα­σιά, Μπε­λο­κο­μί­της κλπ.

Από τον ΔΕΔΔΗΕ ανα­φέρ­θη­κε ότι τα συνερ­γεία κατευ­θύ­νο­νται προς τα σημεία των βλα­βών για την επι­διόρ­θω­ση ωστό­σο δεν υπάρ­χει ακρι­βές χρο­νο­διά­γραμ­μα απο­κα­τά­στα­σης λόγω οδι­κών προ­σβά­σε­ων που μπο­ρεί να απαι­τού­νται στα σημεία.

Στα «άσπρα» και τα ορει­νά των Τρι­κά­λων εξαι­τί­ας της σφο­δρής χιο­νό­πτω­σης των τελευ­ταί­ων ωρών.

Από το βρά­δυ της Τετάρ­της χιο­νί­ζει σε όλα σχε­δόν τα ορει­νά του νομού Τρι­κά­λων πάνω από τα 400 μέτρα και η χιο­νό­πτω­ση συνε­χί­ζε­ται με μεγά­λη έντα­ση αυτή τη στιγ­μή. Μάλι­στα το χιό­νι στην Ελά­τη έχει ξεπε­ρά­σει τα 40 εκατοστά.

Η θερ­μο­κρα­σία έχει πέσει κάτω από το μηδέν, ενώ στα πεδι­νά βρέ­χει καταρ­ρα­κτω­δώς με απο­τέ­λε­σμα να φου­σκώ­σει ο Πηνειός ποτα­μός και οι παρα­πό­τα­μοί του, αλλά όχι σε βαθ­μό ανη­συ­χί­ας μέχρι στιγμής.

Στε­ρεά – Εύβοια

Αυξή­θη­κε η έντα­ση του χιο­νιού το βρά­δυ της Τετάρ­της (25/1) στα ορει­νά των δήμων Λαμιέ­ων και Μακρα­κώ­μης, με τη χιο­νό­στρω­ση να παρα­τη­ρεί­ται έντο­νη και στην εθνι­κή οδό Λαμί­ας — Καρπενησίου.

Έντο­νη είναι η χιο­νό­πτω­ση όμως και στα ορει­νά χωριά του Δήμου Λαμιέων.

Λόγω της κακο­και­ρί­ας στην εθνι­κή οδό Θερ­μο­πυ­λών – Ιτέ­ας στο ύψος του Μπρά­λου, σημειώ­θη­κε κατο­λί­σθη­ση με απο­τέ­λε­σμα, χώμα­τα και πέτρες να πέσουν στη μέση του δρόμου.

Μετά από επέμ­βα­ση μηχα­νη­μά­των αρχι­κά δόθη­κε το ένα ρεύ­μα κυκλο­φο­ρί­ας και η κίνη­ση των οχη­μά­των, που ήταν ευτυ­χώς λιγο­στή, γινό­ταν εκ περι­τρο­πής. Ένα τέταρ­το μετά τα μεσά­νυ­χτα το οδό­στρω­μα είχε καθα­ρι­σθεί και δόθη­κε κανο­νι­κά στην κυκλοφορία.

Κλει­στές θα μεί­νουν την Παρα­σκευή, οι σχο­λι­κές μονά­δες στη Ρόδο και τη Σύμη, σύμ­φω­να με από­φα­ση των δημάρ­χων, λόγω των προ­βλέ­ψε­ων ότι θα επι­κρα­τή­σουν ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις και θυελ­λώ­δεις άνεμοι.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο