Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολλαπλασιασμός κρουσμάτων Covid-19 σε μεγάλο Super Market της Ηλιούπολης με αποκλειστική ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας!!!

Αντι­προ­σω­πεία του Σωμα­τεί­ου Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας, Σωμα­τεί­ων και Φορέ­ων της πόλης και μαζί τους  οι Δημο­τι­κοί Σύμ­βου­λοι της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης Ηλιού­πο­λης πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το Σάβ­βα­το παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο Super Market  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην Μαρί­νου Αντύπα.

Αφορ­μή για την δια­μαρ­τυ­ρία στά­θη­καν τα επτά (7) νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού στους εργα­ζό­με­νους του κατα­στή­μα­τος και η προ­κλη­τι­κά επι­κίν­δυ­νη στά­ση της επι­χεί­ρη­σης, που συνε­χί­ζει να κρα­τά στο σκο­τά­δι της ενη­μέ­ρω­σης τους  εργα­ζο­μέ­νους στο κατά­στη­μα και τους κατα­να­λω­τές, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς για τους ενα­πο­μέ­νο­ντες υπάλ­λη­λους, η συνε­χής μετα­κί­νη­ση εργα­ζο­μέ­νων από κατά­στη­μα σε κατά­στη­μα χωρίς μέτρα πρόληψης.

Το γεγο­νός έρχε­ται μετά από τον κυνι­κά ανεύ­θυ­νο τρό­πο δια­χεί­ρι­σης ‑ενός ακό­μη κρού­σμα­τος στο κατά­στη­μα πριν ένα μήνα- και τα ερω­τη­μα­τι­κά για την στά­ση της εργο­δο­σί­ας παρα­μέ­νουν και επα­νέρ­χο­νται με εξορ­γι­στι­κό τρό­πο αφού ήδη επτά (7) εργα­ζό­με­νοι νοσούν και πολ­λα­πλά­σιοι είναι σε Καρα­ντί­να. Με την ευχή οι εργα­ζό­με­νοι να βγού­νε υγιείς και δυνα­τοί από αυτή την περιπέτεια.

Ξανα­ρω­τά­με:

–Με ποιες πλά­τες και ποια­νού την ευθύ­νη, η συγκε­κρι­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση συνε­χί­ζει να δια­χει­ρί­ζε­ται προ­κλη­τι­κά και επι­κίν­δυ­να τα πολ­λα­πλά σήμε­ρα περι­στα­τι­κά, εκθέ­το­ντας σε σοβα­ρό­τα­το κίν­δυ­νο εργα­ζό­με­νους, τις οικο­γέ­νειες τους, τους  πελά­τες, αν όχι με την ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και των ανύ­παρ­κτων κρα­τι­κών ελεγ­κτι­κών μηχανισμών???

–Για­τί παρά την επι­βε­βαί­ω­ση πολ­λα­πλών κρου­σμά­των, μια βδο­μά­δα τώρα,  η επι­χεί­ρη­ση αρνεί­ται ‑στο όνο­μα των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων- να δώσει στοι­χεία στα Σωμα­τεία και κύρια με πιο δικαί­ω­μα απο­κρύ­πτει από τους ίδιους τους εργα­ζο­μέ­νους τα πολ­λα­πλά περι­στα­τι­κά, παρα­πλη­ρο­φο­ρώ­ντας τους με παρα­πλα­νη­τι­κά στοι­χεία, για την όντως σοβα­ρή κατάσταση???

Για­τί οι αλυ­σί­δες των Super Market δεν υπο­χρε­ού­νται από το κρά­τος να ενη­με­ρώ­νουν εργα­ζό­με­νους και κατα­να­λω­τι­κό κοι­νό, όσον αφο­ρά στα κρού­σμα­τα αλλά και για τα πιστο­ποι­η­μέ­να μέτρα ελέγ­χου που παίρ­νο­νται ή δεν παίρ­νο­νται, μετά από τέτοια κατά συρ­ροή περιστατικά???

–Πως πιστο­ποιεί­ται πχ στο συγκε­κρι­μέ­νο κατά­στη­μα, ότι όντως έγι­νε η πρέ­που­σα ενη­μέ­ρω­ση των αρμο­δί­ων φορέ­ων και ότι βρή­καν την εφαρ­μο­γή τους όλα τα ανα­γκαία μέτρα –απο­λύ­μαν­σης χώρων, αντι­κει­μέ­νων, ιχνη­λά­τη­σης κλπ, για την προ­στα­σία εργα­ζο­μέ­νων, προ­μη­θευ­τών, καταναλωτών???

Είναι άρα­γε “εγγύ­η­ση” ο λόγος της επι­χεί­ρη­σης που επα­να­λαμ­βά­νει το μοτί­βο “έχουν παρ­θεί όλα τα μέτρα”???

Φυσι­κά η κατά­στα­ση δεν αφο­ρά απο­κλει­στι­κά την συγκε­κρι­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση και κατά­στη­μα. Είναι σχε­δόν βέβαιο ότι κρού­σμα­τα, από­κρυ­ψη συμ­βά­ντων, λει­ψά και ανύ­παρ­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας κατα­γρά­φο­νται και σε άλλες αλυ­σί­δες Super Market, που δεν τα μαθαί­νου­με ποτέ!!!

Είμα­στε όλοι μάρ­τυ­ρες για παρά­δειγ­μα ότι το μέτρο ένας (1) πελά­της σε 25 τμ, δεν τηρεί­ται σε πολ­λά από τα μεγά­λα Super Market της πόλης μας. Οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι δύσκο­λα σπα­νέ τον φόβο να μιλή­σουν και να απαι­τή­σουν μέτρα προ­στα­σί­ας τους. Τα Σωμα­τεία που λει­τουρ­γούν στις αλυ­σί­δες των Super Market βρί­σκο­νται στα έλεγ­χο της εργο­δο­σί­ας και σπά­νια στις γραμ­μές τους βρί­σκει διέ­ξο­δο η αγω­νία και τα αιτή­μα­τα των εργαζομένων.

Είναι δε δια­πι­στω­μέ­νο και επι­στη­μο­νι­κά πια ότι τα ανύ­παρ­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, τους έχουν ανα­δεί­ξει στα κύρια θερ­μο­κή­πια της Παν­δη­μί­ας, μαζί φυσι­κά με τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, που η σαρ­δε­λο­ποί­η­ση των επι­βα­τών συνεχίζεται.

Τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λά στα χέρια της εργο­δο­σί­ας έχουν γίνει λάστι­χο   αλλοιώ­νο­νται, ακυ­ρώ­νο­νται και έχουν μετα­τρα­πεί σε πρω­τό­κολ­λα της εργο­δο­σί­ας  που λει­τουρ­γούν κάτω από το πρί­σμα κόστους- οφέλους.

Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και για τις μεγά­λες αλυ­σί­δες των Super Market. Μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που ειδι­κά για τις αλυ­σί­δες των Super Market είναι ακό­μη πιο προ­κλη­τι­κή αφού είναι από εκεί­νες τις επι­χει­ρή­σεις που μέσα στην Παν­δη­μία είδαν τα κέρ­δη να εκτο­ξεύ­ο­νται, την ίδια ώρα, που οι εργα­ζό­με­νοι τσα­κί­ζο­νται με την έντα­ση της εργα­σί­ας, τα διευ­ρυ­μέ­να ωρά­ριά, την καθη­με­ρι­νή έκθε­ση τους στον κίν­δυ­νο της Πανδημίας.

Οι αλυ­σί­δες των Super Market εκτός από μεγά­λοι χώροι δου­λειάς είναι και μεγά­λου  ενδια­φέ­ρο­ντος υγειο­νο­μι­κοί χώροι για την κοι­νό­τη­τα, τον Δήμο, την γει­το­νιά, και  δεν μπο­ρεί τα ανα­γκαία μέτρα υγειο­νο­μι­κής προ­στα­σί­ας, εργα­ζο­μέ­νων και κατα­να­λω­τών να αφή­νο­νται “στην  ευχέ­ρεια” των ιδιο­κτη­τών τους!!!

Για κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία, η ζωή και η υγεία λαού, εργα­ζο­μέ­νων λογί­ζο­νται ως κόστος. Ένα χρό­νο μέσα σε συν­θή­κες έντα­σης της Παν­δη­μί­ας, με το σύστη­μα υγεί­ας να παρα­μέ­νει αθω­ρά­κι­στο, που εργα­ζό­με­νοι, άνερ­γοι, μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες ζουν με μειω­μέ­νο ή ανύ­παρ­κτο εισό­δη­μα, με τα παι­διά μας έγκλει­στα και  μακριά από το φυσι­κό τους χώρο, το σχο­λείο και την σχο­λή τους, δεν μπο­ρού­με να πορευό­μα­στε έρμαια της σημαί­ας της ατο­μι­κής ευθύ­νης που ύψω­σε η κυβέρ­νη­ση, ούτε μέσα από τα συνε­χή πήγαι­νε-έλα και άνοι­ξε-κλεί­σε, τα lockdawn και την καταστολή.

Κάτω από αυτές τις συν­θή­κες είναι απα­ραί­τη­το να γίνουν:

Μορια­κά τεστ και ιχνη­λά­τη­ση σε όλους τους εργα­ζό­με­νους που ήρθαν είτε σε άμε­ση είτε σε έμμε­ση επα­φή με τους συνα­δέλ­φους που νοσούν. Να ενη­με­ρω­θούν με κάθε τρό­πο οι πελά­τες του κατα­στή­μα­τος για την εξά­πλω­ση της νόσου.

–Η προ­στα­σία της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού δεν μπαί­νει σε ζύγι. Η ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και της εργο­δο­σί­ας δεν μεταβιβάζεται.

—Η Δημο­τι­κή Αρχή και το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο έχουν την στοι­χειώ­δη υπο­χρέ­ω­ση να παρέμ­βουν. Να μην μεί­νουν παρα­τη­ρη­τές μιας ανε­ξέ­λεγ­κτης κατά­στα­σης στους χώρους δου­λειάς, τα Super Market που διαιω­νί­ζε­ται και εντείνεται.

–Να απαι­τή­σουν τώρα την εφαρ­μο­γή όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων υγειο­νο­μι­κού ελέγ­χου και όλων των επι­βε­βλη­μέ­νων μέτρων ελέγ­χου της Παν­δη­μί­ας στους χώρους δου­λειάς και τα μεγά­λα Super Market στην πόλη μας.

–Να υπο­χρε­ω­θούν οι υπεύ­θυ­νοι των κατα­στη­μά­των Super Market στην πόλη να ενη­με­ρώ­νουν τον Δήμο κάθε βδο­μά­δα για τα όποια κρού­σμα­τα ανα­κύ­πτουν αλλά και για όλα τα πιστο­ποι­η­μέ­να μέτρα ιχνη­λά­τη­σης και απο­λύ­μαν­σης που ακο­λου­θούν  και με υπεύ­θυ­νο τρό­πο ο ίδιος ο Δήμος να ενη­με­ρώ­νει αρχές και τους δημό­τες με την  υπευ­θυ­νό­τη­τα που απαιτείται.

Η πάλη για να μην πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι ακό­μα και με την δια την ζωή τους την παν­δη­μία είναι υπό­θε­ση όλων μας και πρέ­πει να κλι­μα­κω­θεί. Στο­χεύ­ο­ντας  στον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, Κρά­τος και εργοδοσία.

Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Ηλιούπολης

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο