Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολλοί άνθρωποι με Covid-19 δεν έχουν κανένα σύμπτωμα

Ένα μεγά­λο ποσο­στό ανθρώ­πων με τη νόσο Covid-19 είναι πλή­ρως ασυμ­πτω­μα­τι­κοί, επι­βε­βαιώ­νει μια νέα επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να στην Ιτα­λία. Κάτι που πολύ πρό­σφα­τα φάνη­κε και στην Ελλά­δα, όταν στο ξενο­δο­χείο μετα­να­στών στο Κρα­νί­δι βρέ­θη­καν 150 άτο­μα θετι­κά στον κορο­νο­ϊό, αλλά κανέ­νας δεν είχε συμπτώματα.

Στις 21 Φεβρουα­ρί­ου η μικρή ιτα­λι­κή πόλη Βο κοντά στην Πάντο­βα ανέ­φε­ρε τον πρώ­το θάνα­το από Covid-19 στη γει­το­νι­κή χώρα, κάτι που οδή­γη­σε τις αρχές να βάλουν σε καρα­ντί­να την περιο­χή για δύο εβδο­μά­δες. Ο ιτα­λι­κής κατα­γω­γής καθη­γη­τής Αντρέα Κρι­ζά­ντι του Imperial College του Λον­δί­νου και οι συνερ­γά­τες του πήραν δείγ­μα­τα από σχε­δόν όλους τους κατοί­κους του Βο τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της καρα­ντί­νας. Οι κάτοι­κοι βρέ­θη­καν σε ποσο­στά 2,6% και 1,2% αντί­στοι­χα να είναι θετι­κοί στον κορονοϊό.

Οι ερευ­νη­τές, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή προ­δη­μο­σί­ευ­ση στον ιατρι­κό ιστό­το­πο medRxiv (δεν έχει γίνει ακό­μη δημο­σί­ευ­ση σε επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό), σύμ­φω­να με το «Nature», ανέ­φε­ραν ότι βρή­καν πως περισ­σό­τε­ροι από τέσ­σε­ρις στους δέκα κάτοι­κοι (το 43%) που είχαν μολυν­θεί με τον κορο­νο­ϊό SARS-CoV‑2, δεν είχαν ούτε πυρε­τό, ούτε κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Επί­σης οι επι­στή­μο­νες δεν παρα­τή­ρη­σαν κάποια αξιο­ση­μεί­ω­τη δια­φο­ρά στην πιθα­νή μετα­δο­τι­κό­τη­τα ανά­με­σα σε όσους ανέ­φε­ραν συμ­πτώ­μα­τα και όσους ήσαν ασυμ­πτω­μα­τι­κοί. Το συμπέ­ρα­σμά τους είναι ότι οι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί (που δεν θα εμφα­νί­σουν ποτέ συμ­πτώ­μα­τα), όσο και οι προ­συμ­πτω­μα­τι­κοί (θα τα εμφα­νί­σουν αργό­τε­ρα) παί­ζουν ρόλο-κλει­δί στην μετά­δο­ση της νόσου Covid-19, πράγ­μα που καθι­στά δύσκο­λο τον περιο­ρι­σμό της εξά­πλω­σης του ιού χωρίς αυστη­ρά μέτρα κοι­νω­νι­κής αποστασιοποίησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο