Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ — 49 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό: στον δρόμο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ανυποχώρητου ΑΓΩΝΑ γράφεται η ΙΣΤΟΡΙΑ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια ογκώ­δη και μαχη­τι­κή δια­δή­λω­ση, που κατέ­λη­ξε στην πρε­σβεία των ΗΠΑ, με συν­θή­μα­τα που μετέ­φε­ραν στον λαό το κάλε­σμα να γρά­ψει με τον αγώ­να του τις επό­με­νες σελί­δες της Ιστο­ρί­ας, να πάρει τη σκυ­τά­λη της πάλης για τα επί­και­ρα και αδι­καί­ω­τα αιτή­μα­τα για «Ψωμί — Παι­δεία — Ελευ­θε­ρία», τίμη­σαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ την επέ­τειο του ξεση­κω­μού του Πολυτεχνείου.

Ογκώδες και μαχητικό «κόκκινο ποτάμι»
η διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ένα μαχη­τι­κό ψηφι­δω­τό με ανθρώ­πους όλων των ηλι­κιών, χιλιά­δων εργα­ζο­μέ­νων και νέων, γονιών με μικρά παι­διά, εργα­ζο­μέ­νων από χώρους δου­λειάς που έδω­σαν μεγά­λες μάχες και ετοι­μά­ζο­νται για τις επό­με­νες, σχη­μα­τί­στη­κε χτες το από­γευ­μα στα μπλοκ των κλα­δι­κών και εδα­φι­κών Οργα­νώ­σε­ων του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ.

Σχη­μά­τι­σαν μια μεγά­λη κόκ­κι­νη δια­δή­λω­ση που έστει­λε δυνα­τό και ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα: Ο ξεση­κω­μός του Πολυ­τε­χνεί­ου «ζει» 49 χρό­νια μετά, στην πάλη του λαού για τα δικαιώ­μα­τά του, στον αγώ­να ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους, στην πάλη για την ανα­τρο­πή του συστή­μα­τος της φτώ­χειας και της εκμε­τάλ­λευ­σης. Ενδει­κτι­κό της μαζι­κό­τη­τας των μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν ότι όταν η κεφα­λή της πορεί­ας έφτα­νε στην αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία, τα τελευ­ταία μπλοκ δεν είχαν ακό­μα φτά­σει στον «Ευαγ­γε­λι­σμό».

Στην πορεία συμ­με­τεί­χε πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γενι­κό της Γραμ­μα­τέα, Δημή­τρη Κουτσούμπα. 

«Στον δρό­μο του ανυ­πο­χώ­ρη­του αγώ­να με τον λαό πρω­τα­γω­νι­στή. Έτσι κερ­δί­ζε­ται το δίκιο! Έτσι γρά­φε­ται η Ιστο­ρία!».

Το πανό της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αττι­κής, στην κεφα­λή της πορεί­ας, έδω­σε το στίγ­μα της διαδήλωσης.

«Ο λαός δεν ξεχνά, τους αγω­νι­στές τιμά», δια­βε­βαί­ω­σαν τα μέλη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ. Και η μεγα­λύ­τε­ρη τιμή στους αγω­νι­στές του Πολυ­τε­χνεί­ου και του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να, είναι το «μέτω­πο» που κρα­τούν ανοι­χτό χωρίς κανέ­ναν συμ­βι­βα­σμό με τη δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου. Με το σύστη­μα που φέρ­νει μαζι­κά τον λαό αντι­μέ­τω­πο με την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, τη σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της επι­δεί­νω­σης των όρων δια­βί­ω­σης, το απάν­θρω­πο πρό­σω­πο του πολέ­μου και της προσφυγιάς.

«Τα κέρ­δη των λίγων, η φτώ­χεια των πολ­λών, αυτή είναι η εξου­σία των καπι­τα­λι­στών», κατήγ­γει­λαν οι δια­δη­λω­τές. Απέ­να­ντι στη σημε­ρι­νή βαρ­βα­ρό­τη­τα, έστει­λαν μήνυ­μα αγω­νι­στι­κής αισιο­δο­ξί­ας: «Το μέλ­λον μας δεν είναι ο καπι­τα­λι­σμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Σε μια περί­ο­δο που ο πόλε­μος συνε­χί­ζει να μαί­νε­ται στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας και οι αντα­γω­νι­σμοί των ιμπε­ρια­λι­στών απει­λούν να οδη­γή­σουν σε κλι­μά­κω­ση και γενί­κευ­ση της πολε­μι­κής σύγκρου­σης, στο επί­κε­ντρο της δια­δή­λω­σης βρέ­θη­κε η απαί­τη­ση για απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. «Εξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι βάσεις τους», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών», ήταν μερι­κά από τα συν­θή­μα­τα στα πανό και τα μπλοκ των Οργανώσεων.

Τα συν­θή­μα­τα ακού­στη­καν πιο δυνα­τά την ώρα που η πορεία περ­νού­σε μπρο­στά από την πρε­σβεία των ΗΠΑ, ζωσμέ­νη όπως πάντα από αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις και κλού­βες: «Αυτοί σκο­τώ­σαν Λαμπρά­κη — Μπε­λο­γιάν­νη, φονιά­δες των λαών Αμε­ρι­κά­νοι», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγου­νε οι βάσεις, καμιά συμ­με­το­χή στις επεμ­βά­σεις», «ΝΑΤΟ και Ρωσία τη Γη ξανα­μοι­ρά­ζουν, με των λαών το αίμα τα σύνο­ρα χαρά­ζουν», «Δε σας θέλει ο λαός, πάρ’ τις βάσεις σας και μπρος».

Για περισ­σό­τε­ρο από μισή ώρα, το «κόκ­κι­νο ποτά­μι» περ­νού­σε μπρο­στά από την πρε­σβεία των ΗΠΑ: Μια τερά­στια συμ­με­το­χή τόσο πίσω από τα πανό των κλα­δι­κών Οργα­νώ­σε­ων του Κόμ­μα­τος, με χιλιά­δες εργα­το­ϋ­παλ­λή­λους από κλά­δους και χώρους δου­λειάς, από τη βιο­μη­χα­νία, τις μετα­φο­ρές, το εμπό­ριο και τις υπη­ρε­σί­ες, τον επι­σι­τι­σμό, το χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό, τους εκπαι­δευ­τι­κούς κ.ά., να κατε­βαί­νουν στην πορεία με τους κομ­μου­νι­στές συνα­δέλ­φους τους, όσο και από τις συνοι­κί­ες, απ’ άκρη σ’ άκρη της Αττι­κής, που πύκνω­σαν τις γραμ­μές του μεγά­λου συλλαλητηρίου.

Μια ατε­λεί­ω­τη δια­δή­λω­ση χιλιά­δων ανθρώ­πων του μερο­κά­μα­του και των παι­διών τους που συμπο­ρεύ­τη­καν με το ΚΚΕ, προ­μη­νύ­ο­ντας την ενί­σχυ­ση της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης το επό­με­νο διά­στη­μα. Η συγκρό­τη­ση των μπλοκ, η μαχη­τι­κό­τη­τα και ο παλ­μός, τα συν­θή­μα­τα που εναλ­λάσ­σο­νταν δονώ­ντας την ατμό­σφαι­ρα χτες το από­γευ­μα έδω­σαν για μια ακό­μα φορά απά­ντη­ση σε όσους δεν λένε να το χωνέ­ψουν ότι ο λαός θα δια­δη­λώ­νει ενά­ντια σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, στην εμπλο­κή της χώρας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια.

Οι κομ­μου­νι­στές και οι κομ­μου­νί­στριες, όσοι και όσες συμπο­ρεύ­ο­νται μαζί τους, πολ­λοί ακό­μα που έκα­ναν για πρώ­τη φορά το βήμα και βρέ­θη­καν στον δρό­μο με το ΚΚΕ, δια­μή­νυ­σαν πως δεν πρό­κει­ται να επι­λέ­ξουν «στρα­τό­πε­δο ληστών», να στοι­χη­θούν πίσω από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα που συγκρού­ο­νται, είτε με άλλα μέσα είτε με τα όπλα, αλλά θα συνε­χί­σουν να παλεύ­ουν για να δυνα­μώ­σει «η μόνη μας ελπί­δα, η πάλη των λαών». Απέ­να­ντι στις φωνές που θέλουν να στρέ­φουν τον έναν λαό απέ­να­ντι στον άλλο, τον ελλη­νι­κό λαό απέ­να­ντι στον τουρ­κι­κό και αντί­στρο­φα, ξεκα­θά­ρι­σαν: «Σ’ Ελλά­δα και Τουρ­κία ίδιος ο εχθρός, το ΝΑΤΟ, οι κυβερ­νή­σεις, ο καπι­τα­λι­σμός».

Στον από­η­χο της επι­τυ­χη­μέ­νης πανερ­γα­τι­κής απερ­γί­ας και των μαζι­κών συγκε­ντρώ­σε­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στις 9 Νοέμ­βρη, η χτε­σι­νή δια­δή­λω­ση έδω­σε συνέ­χεια στην αγω­νι­στι­κή δρά­ση, έκα­νε το επό­με­νο βήμα στην κατεύ­θυν­ση της κλι­μά­κω­σης του αγώ­να, της οργά­νω­σης της αντε­πί­θε­σης του λαού. Η σκυ­τά­λη τώρα περ­νά στις μικρές και τις μεγά­λες μάχες του επό­με­νου διαστήματος.

Σε καθε­μία από τις μάχες αυτές, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμ­μα­τος είναι έτοι­μοι να δώσουν τον καλύ­τε­ρο εαυ­τό τους, φωτί­ζο­ντας την ανά­γκη κάθε αγώ­νας να βάζει στο στό­χα­στρό του το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, της φτώ­χειας, των πολέ­μων, της κατα­στο­λής. Υπεν­θυ­μί­ζο­ντας σε κάθε εργα­ζό­με­νο, άνερ­γο, συντα­ξιού­χο, νέο, το σύν­θη­μα που ακού­στη­κε ξανά και ξανά από τα μπλοκ της πορεί­ας: «ΚΚΕ δυνα­τό, η ελπί­δα είναι εδώ».

Ξεχωριστή η παρουσία των νέων στρατευμένων

«Οι φαντά­ροι είναι του λαού παι­διά, έξω από τα σύνο­ρα δεν έχου­νε δου­λειά»: Το σύν­θη­μα στο οποίο ενώ­θη­καν χιλιά­δες φωνές απο­τυ­πώ­θη­κε στο πανό με το οποίο δια­δή­λω­σαν οι νέοι στρα­τευ­μέ­νοι, δεχό­με­νοι θερ­μά χει­ρο­κρο­τή­μα­τα επι­δο­κι­μα­σί­ας για τη στά­ση τους.

 «Μάθημα ζωής» από τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου»

«Το Πολυ­τε­χνείο είναι μάθη­μα ζωής, όλα ανα­τρέ­πο­νται αν ξεση­κω­θείς», επι­βε­βαί­ω­σαν και οι μικροί φίλοι του «κόκ­κι­νου Αερό­στα­του», που έδω­σαν το δικό τους «παρών» με το μπλοκ τους στην πορεία.

 «Τιμάμε τον Νοέμβρη στον δρόμο του αγώνα»

Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι της Αθή­νας, εργα­τι­κά σωμα­τεία, η ΕΕΔΥΕ και άλλοι μαζι­κοί φορείς συμ­με­τεί­χαν στη μεγά­λη αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πορεία.

«Τιμά­με τον Νοέμ­βρη στον δρό­μο του αγώ­να για σπου­δές και ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα». Το σύν­θη­μα αυτό, στο πανό με την υπο­γρα­φή των Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων Αθή­νας, απο­τύ­πω­νε ότι τα ζωντα­νά μηνύ­μα­τα του ξεση­κω­μού βρί­σκουν έκφρα­ση στις διεκ­δι­κή­σεις τους, ότι οι αγώ­νες τού χτες και τα διδάγ­μα­τα εκεί­νου του αγώ­να φωτί­ζουν τους αγώ­νες τού σήμερα.

Το ραντε­βού των φοι­τη­τών ήταν στα Προ­πύ­λαια. Μαζί με εκπαι­δευ­τι­κά σωμα­τεία, με το ΠΑΜΕ, που δήλω­νε στο πανό του ότι «Δεν θα επι­λέ­ξου­με στρα­τό­πε­δο ληστών, αλλη­λεγ­γύη το όπλο των λαών». Την ΕΕΔΥΕ, που ξεκα­θα­ρί­ζει «Καμία συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους — Εξω η Ελλά­δα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Επί­σης, με τον Ελλη­νο­κου­βα­νι­κό Σύν­δε­σμο Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης, την ΕΕΔΔΑ, την Προ­ο­δευ­τι­κή Κίνη­ση Κυπρί­ων Φοι­τη­τών. Με τα μαζι­κά φοι­τη­τι­κά μπλοκ μπρο­στά, έγι­ναν κομ­μά­τι της μεγα­λειώ­δους αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής πορείας.

Τιμά­με τους νεκρούς, τους αγω­νι­στές που δεν λύγι­σαν, που απαί­τη­σαν «Ψωμί — Παι­δεία — Ελευ­θε­ρία», που έγρα­φαν έξω από τις πύλες «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», δήλω­σαν οι φοι­τη­τές και ακο­λού­θη­σε ένας καται­γι­σμός συν­θη­μά­των για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες, ενά­ντια στον πόλε­μο και στην εμπλο­κή της χώρας μας: «Ακού­στε καλά τι λένε οι φοι­τη­τές, σίτι­ση — στέ­γα­ση — δωρε­άν σπου­δές», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγου­νε οι βάσεις, καμιά συμ­με­το­χή στις επεμ­βά­σεις», «Δώστε λεφτά για την Παι­δεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφα­γεία», «Αλλη­λεγ­γύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέ­μους των ιμπε­ρια­λι­στών». Μαζί με συν­θή­μα­τα συμπό­ρευ­σης των φοι­τη­τών με τους εργα­ζό­με­νους, όπως «Φοι­τη­τές — εργα­τιά, μια φωνή και μια γρο­θιά — Ετσι απα­ντά­με στη σύγ­χρο­νη σκλα­βιά», με ανα­φο­ρές στην πρό­σφα­τη αγω­νι­στι­κή συνά­ντη­σή τους στις 9 Νοέμβρη.

Παράλ­λη­λα, με τρα­γού­δια του αγώ­να στα οποία συντό­νι­ζαν το βήμα οι δια­δη­λω­τές, έδι­ναν τον τόνο σε όλη τη δια­δρο­μή προς την αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία, με το μαχη­τι­κό σκη­νι­κό να συμπλη­ρώ­νουν σημαί­ες του ΜΑΣ και τα πανό Συλ­λό­γων, όπου ανα­γρά­φο­νταν μηνύ­μα­τα όπως: «Ο αγώ­νας του λαού και της νεο­λαί­ας φώτι­σε και τους πιο σκο­τει­νούς και­ρούς, τίπο­τα δεν είναι ανί­κη­το», «Του Πολυ­τε­χνεί­ου ο αγώ­νας ζει, μας δεί­χνει τον δρό­μο για την ανα­τρο­πή», «Αρνιέ­μαι να πνι­γώ στην κατα­χνιά — Παλεύ­ου­με για σπου­δές με δικαιώματα».

Τα αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά συν­θή­μα­τα δυνά­μω­ναν καθώς τα μπλοκ έμπαι­ναν στην τελι­κή ευθεία και έφτα­σαν στην αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία, μαζί με συν­θή­μα­τα ενά­ντια σε κάθε είδους εμπλο­κή της χώρας στα σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών», «Οι φαντά­ροι είναι του λαού παι­διά, έξω από τα σύνο­ρα δεν έχου­νε δουλειά».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, διαχρονικά και ζωντανά

Στη χτε­σι­νή αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πορεία για την επέ­τειο από τον ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου συμ­με­τεί­χε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, και έκα­νε την ακό­λου­θη δήλωση:

«Οι εκδη­λώ­σεις και οι πορεί­ες 49 χρό­νια μετά δεί­χνουν ότι τα μηνύ­μα­τα της εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνεί­ου, όπως “έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι βάσεις του θανά­του”, για προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, ενά­ντια στη φτώ­χεια και την ανερ­γία, για δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία και Υγεία, ενά­ντια στην κρα­τι­κή κατα­στο­λή, τον φασι­σμό, τις υπο­κλο­πές και τις παρα­κο­λου­θή­σεις, την ίδια δηλα­δή τη δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου, εξα­κο­λου­θούν να είναι επί­και­ρα, δια­χρο­νι­κά και ζωντα­νά μέχρι σήμερα».

Όλο το ενσω­μα­τω­μέ­νο φωτο­γρα­φι­κό υλικό
κλπ. media (gif+) είναι του Ατέ­χνως

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο