Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολωνία: Αθλιότητας συνέχεια — Γκρέμισαν τέσσερα ακόμα μνημεία που τιμούσαν το Κόκκινο Στρατό

Συνε­χί­ζε­ται η άθλια προ­σπά­θεια της Πολω­νι­κής κυβέρ­νη­σης να ξηλώ­σει από την μνή­μη του λαού, την επο­ποι­ία του Κόκ­κι­νου Στρα­τού και την Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη, δια­λύ­ο­ντας τα εκα­το­ντά­δες μνη­μεία που βρί­σκο­νται σε ολό­κλη­ρη την χώρα, καθώς δεν χωρά­νε στο ευρω­α­τλα­ντι­κό αφήγημα.

Οι αρχές της χώρας, σε συνερ­γα­σία με το δια­βό­η­το Πολω­νι­κό Ινστι­τού­το Εθνι­κής Μνή­μης (IPN), που έχει ανα­λά­βει με χρη­μα­το­δό­τη­ση από την ΕΕ, την βεβή­λω­ση της ιστο­ρι­κής μνή­μης και την ανι­στό­ρη­τη εξί­σω­ση κομ­μου­νι­σμού – ναζι­σμού, προ­χώ­ρη­σαν στην κατε­δά­φι­ση των μνη­μεί­ων του Κόκ­κι­νου Στρα­τού στις πόλεις Γκου­τσί­τσα, Μπε­τσέ­να, Στά­σουφ και Μπο­μπό­λι­τσε.

«Αυτό το μνη­μείο είναι ένα μνη­μείο ψεύ­δους», ισχυ­ρί­στη­κε ο Καρόλ Ναβρό­τσκι, επι­κε­φα­λής του IPN, καθώς στε­κό­ταν στο μνη­μείο στο Γκου­τσί­τσα λίγο πριν την απο­κα­θή­λω­σή του.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου προ­σπα­θώ­ντας να καπη­λευ­τεί τον μεγά­λο Αντι­φα­σι­στι­κό Αγώ­να του σοβιε­τι­κού λαού και να παρου­σιά­σει τη σημε­ρι­νή καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία ως συνέ­χεια του, αντέ­δρα­σε λέγο­ντας πως «πολ­λοί πολί­τες της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης πέθα­ναν για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Πολω­νί­ας».

Σύμ­φω­να με το IPN, περί­που 500 τέτοια μνη­μεία τοπο­θε­τή­θη­καν σε δημό­σιους χώρους, σε όλη την σοσια­λι­στι­κή Πολω­νία. Πολ­λά από αυτά τα μνη­μεία που τιμού­σαν στρα­τιώ­τες που είχαν πολε­μή­σει τα ναζι­στι­κά γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα, έκτο­τε κατε­δα­φί­στη­καν ή μετα­φέρ­θη­καν σε μουσεία.

902.gr με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», dpa.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο