Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολωνία: Οι «αφροδισιακοί» κάστορες είναι κατάλληλοι για τροφή, δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας

Οι κάστο­ρες μπο­ρεί να απο­δει­χθούν καλή πηγή τρο­φής, δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Γεωρ­γί­ας της Πολω­νί­ας, αφού προη­γου­μέ­νως εξόρ­γι­σε τους ακτι­βι­στές για τα δικαιώ­μα­τα των ζώων καθώς “αστειεύ­τη­κε” ότι οι… αφρο­δι­σια­κές ιδιό­τη­τες της ουράς των τρω­κτι­κών θα πεί­σουν τους Πολω­νούς να τους φάνε.

Ο Γιαν Αρντα­νόφ­σκι έκα­νε το απο­τυ­χη­μέ­νο αστείο του για τις ουρές τον Μάιο, όταν παρου­σί­α­σε τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης να επι­τρέ­ψει την κατα­νά­λω­ση κρέ­α­τος κάστο­ρα και ευρω­παϊ­κού βίσο­να ώστε να ενθαρ­ρύ­νει το κυνή­γι αυτών των ζώων για να ελεγ­χθεί ο πλη­θυ­σμός τους. Τα σχό­λιά του έγι­ναν ευρέ­ως γνω­στά μόλις αυτήν την εβδο­μά­δα αλλά, παρά την κατα­κραυ­γή, ο υπουρ­γός επι­μέ­νει στις προ­τά­σεις του.

“Αυτά τα ζώα θα μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για γαστρο­νο­μι­κούς σκο­πούς και δεν μου φαί­νε­ται ότι αυτό θα ήταν κάτι εντε­λώς παρά­λο­γο”, είπε μιλώ­ντας στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό TVN24.

Το κυβερ­νών αντι­δρα­στι­κό κόμ­μα Νόμου και Δικαιο­σύ­νης (PiS) έχει συγκρου­στεί και στο παρελ­θόν με τους οικο­λό­γους, κυρί­ως με την από­φα­σή του για την εξό­ντω­ση των αγριό­χοι­ρων ή όταν επέ­τρε­ψε την υλο­το­μία στο αρχαίο δάσος Μπια­λο­βιέ­ζα. “Αυτό είναι άλλο ένα βήμα στη σταυ­ρο­φο­ρία (του Αρντα­νόφ­σκι) ενα­ντί­ον της φύσης. Κατά την άπο­ψή μας, είναι παντε­λώς ανεύ­θυ­νο”, σχο­λί­α­σε ο Κρι­στόφ Σίμπορ της Greenpeace.

Ο ευρω­παϊ­κός βίσο­νας είναι προ­στα­τευό­με­νο είδος στην Πολω­νία και για πολ­λούς θεω­ρεί­ται το σύμ­βο­λο της χώρας. Οι κάστο­ρες προ­στα­τεύ­ο­νται εν μέρει, κάτι που σημαί­νει ότι επι­τρέ­πε­ται το κυνή­γι για τη μεί­ω­ση του πλη­θυ­σμού τους. Όμως η κατα­νά­λω­ση κρέ­α­τος κάστο­ρα είναι κάτι το ανήκουστο.

Το δημό­σιο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων PAP μετέ­δω­σε σήμε­ρα δηλώ­σεις του υπουρ­γού, σύμ­φω­να με τις οποί­ες στην Πολω­νία ζουν περί­που 100.000 κάστο­ρες και προ­κα­λούν πολ­λά προ­βλή­μα­τα στους αγρό­τες αλλά και ζημιές στους ποταμούς.

Η εκπρό­σω­πος της οργά­νω­σης WWF στην Πολω­νία, Κατα­ρί­να Κάρ­πα-Σβί­ντε­ρεκ, σημεί­ω­σε ότι μπο­ρεί ο Αρντα­νόφ­σκι να αστειευό­ταν, όμως η ανα­φο­ρά του στις ουρές των καστό­ρων είναι επι­κίν­δυ­νη. “Έχου­με υπό­ψη μας πολ­λά παρα­δείγ­μα­τα σε όλον τον κόσμο όπου οι άνθρω­ποι πιστεύ­ουν ότι κάποιο μέρος του σώμα­τος του ζώου δια­θέ­τει μαγι­κές ή θερα­πευ­τι­κές ιδιό­τη­τες και βλέ­που­με ότι αυτά τα ζώα κιν­δυ­νεύ­ουν με εξα­φά­νι­ση”, τόνισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο