Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολωνία: Πορεία ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων με την στήριξη της κυβέρνησης

Στους δρό­μους της Πολω­νί­ας «παρέ­λα­σαν» ξανά ακρο­δε­ξιά και φασι­στι­κά στοι­χεία την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη με αφορ­μή την επέ­τειο της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της χώρας.

Έχο­ντας την στή­ρι­ξη της ακρο­δε­ξιάς κυβέρ­νη­σης, φασι­στι­κές και ρατσι­στι­κές οργα­νώ­σεις δια­δή­λω­σαν στο κέντρο της Βαρ­σο­βί­ας και σε άλλες πόλεις, φωνά­ζο­ντας εθνι­κι­στι­κά συν­θή­μα­τα, καθώς και συν­θή­μα­τα ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες και τους μετανάστες.

Η φετι­νή πορεία έγι­νε στο φόντο των τρα­γι­κών γεγο­νό­των στα σύνο­ρα της Πολω­νί­ας με την Λευ­κο­ρω­σία, όπου παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι εκα­το­ντά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και της απα­ρά­δε­κτης αντι­με­τα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής της Ε.Ε.

Εκτός από το παρα­δο­σια­κό σύν­θη­μα «θεός, τιμή, πατρί­δα», που θυμί­ζει το αλλή­στου μνή­μης χου­ντι­κό «πατρίς, θρη­σκεία, οικο­γέ­νεια», δεν έλλει­ψαν οι αντι­ση­μι­τι­κές ανα­φο­ρές («Θάνα­τος στους Εβραί­ους») όπως αυτές που ακού­στη­καν σε πορεία εθνι­κι­στών στην πόλη Κάλις.

poland fascists march

Πορεία φασι­στοει­δών στην πόλη Κάλις.

Η ετή­σια πορεία για την ανε­ξαρ­τη­σία της Πολω­νί­ας απο­τε­λεί εδώ και πολ­λά χρό­νια την ευκαι­ρία της ακρο­δε­ξιάς να κάνει «επί­δει­ξη δύνα­μης», έχο­ντας βέβαια και τις πλά­τες της υπερ­συ­ντη­ρη­τι­κής κυβέρ­νη­σης  η οποία πλειο­δο­τεί σε εθνι­κι­στι­κές κορώ­νες και αντικομμουνισμό.

Την ίδια στιγ­μή που στην Βαρ­σο­βία και άλλες πόλεις της χώρας παρε­λαύ­νουν τα φασι­στοει­δή, στα πολω­νι­κά σύνο­ρα η αστυ­νο­μία και δυνά­μεις του στρα­τού συνε­χί­ζουν να κρα­τούν εγκλω­βι­σμέ­νους πρό­σφυ­γες, ανά­με­σα τους οικο­γέ­νειες και μικρά παι­διά, ενώ πρό­σφα­τα ο πολω­νός πρω­θυ­πουρ­γός ζήτη­σε και την… συν­δρο­μή του ΝΑΤΟ για την ανά­σχε­ση του προ­σφυ­γι­κού ρεύματος.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο