Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολωνία: Bίαιη καταστολή των παγιδευμένων στα σύνορα προσφύγων και μεταναστών

Σε βίαιη κατα­στο­λή των παγι­δευ­μέ­νων στη νεκρή ζώνη μετα­ξύ των δύο χωρών, με κανό­νια νερού, δακρυ­γό­να και χει­ρο­βομ­βί­δες κρό­του λάμ­ψης προ­χώ­ρη­σαν Πολω­νοί στρα­τιώ­τες, με τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες να «απα­ντούν» στους βαριά οπλι­σμέ­νους συνο­ριο­φύ­λα­κες με πέτρες και μπάζα.

«Οι μετα­νά­στες επι­τέ­θη­καν στους στρα­τιώ­τες και τους αξιω­μα­τι­κούς μας με πέτρες και προ­σπα­θούν να κατα­στρέ­ψουν τον φρά­χτη και να φτά­σουν στην Πολω­νία. Οι υπη­ρε­σί­ες μας έκα­ναν χρή­ση δακρυ­γό­νων για να κατα­πνί­ξουν αυτήν την επι­θε­τι­κό­τη­τα», ανέ­φε­ρε στο Twitter το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Πολω­νί­ας, δημο­σιεύ­ο­ντας βίντεο από τα επει­σό­δια που σημειώ­θη­κε στο συνο­ρια­κό πέρα­σμα Κουζνίκα.

Ο αντα­πο­κρι­τής του CNN μετα­δί­δει ότι οι πολω­νι­κές αρχές απά­ντη­σαν με ρίψεις νερού από αντλί­ες και δακρυ­γό­να στους μετα­νά­στες, οι οποί­οι παρα­μέ­νουν στα κλει­στά σύνο­ρα, όταν οι τελευ­ταί­οι άρχι­σαν να πετούν πέτρες προς τους Πολω­νούς στρατιώτες.

Η κατά­στα­ση στα σύνο­ρα στην ανα­το­λι­κή πλευ­ρά της Ε.Ε. και της Λευ­κο­ρω­σί­ας έχει επι­δει­νω­θεί τις τελευ­ταί­ες ημέρες.

Aρκε­τές εκα­το­ντά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, ελπί­ζο­ντας ότι θα κατα­φέ­ρουν να μπουν σε πολω­νι­κό έδα­φος, είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι στο δάσος, από την πλευ­ρά της ευκο­ρω­σί­ας, σε συν­θή­κες από­λυ­του ψύχους. Χιλιά­δες μετα­νά­στες κρύ­βο­νται στην πολω­νι­κή πλευ­ρά των συνό­ρων και δημο­σιεύ­μα­τα μιλούν για επα­να­προ­ω­θή­σεις, βία και ψύχος.

Αυτοί που κατα­φέρ­νουν να περά­σουν τα σύνο­ρα και να μπουν σε πολω­νι­κό έδα­φος εγκλω­βί­ζο­νται στην απα­γο­ρευ­μέ­νη ζώνη στο πυκνό δάσος. Κιν­δυ­νεύ­ουν από τους βάλ­τους, τα ποτά­μια ακό­μα και τα άγρια ζώα. Μεγα­λύ­τε­ρη απει­λή συνι­στούν ωστό­σο η έλλει­ψη τρο­φί­μων και η χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Του­λά­χι­στον 8 άνθρω­ποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Ανε­πι­βε­βαί­ω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες μιλούν για έναν 14χρονο που βρέ­θη­κε παγω­μέ­νος στο δάσος.

Η ακρο­δε­ξιά πολω­νι­κή κυβέρ­νη­ση κάνει τα πάντα για να απο­τρέ­ψει την είσο­δο μετα­να­στών στη χώρα από την Λευ­κο­ρω­σία. Από τον Οκτώ­βριο ισχύ­ει στην Πολω­νία νόμος, σύμ­φω­να με τον οποίο είναι νόμι­μες οι απω­θή­σεις στα σύνο­ρα. Ακτι­βι­στές και ΟΗΕ έχουν δια­φο­ρε­τι­κή άπο­ψη και κάνουν λόγο για παρα­βί­α­ση διε­θνών κανόνων.

Για δημο­σιο­γρά­φους και ΜΚΟ είναι δύσκο­λο να σχη­μα­τί­σουν εικό­να για το τι συμ­βαί­νει ακρι­βώς στην πολω­νι­κή πλευ­ρά των συνό­ρων. Η πολω­νι­κή κυβέρ­νη­ση χαρα­κτή­ρι­σε την ευρύ­τε­ρη περιο­χή απα­γο­ρευ­μέ­νη ζώνη. Όποιος εισέρ­χε­ται σε αυτή αντι­με­τω­πί­ζει την επι­βο­λή χρη­μα­τι­κού προ­στί­μου ή ακό­μα και φυλά­κι­ση. Όλες οι δρό­μοι πρό­σβα­σης στα σύνο­ρα ελέγ­χο­νται από βαριά οπλι­σμέ­νους στρατιώτες.

vivlio mpelogiannis

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο