Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορτογαλία: Δικαστήριο έδωσε άδεια σε καταδικασμένο νεοναζί να μεταβεί στην Ουκρανία για να πολεμήσει τους Ρώσους!!!

Μια είδη­ση που προ­κα­λεί πολ­λά ερω­τη­μα­τι­κά έρχε­ται από την Πορ­το­γα­λία, μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι δικα­στι­κές αρχές της οποί­ας έδω­σαν άδεια σε κατα­δι­κα­σμέ­νο νεο­να­ζί εγκλη­μα­τία να ταξι­δέ­ψει στην Ουκρα­νία προ­κει­μέ­νου να πολε­μή­σει στο πλευ­ρό ακρο­δε­ξιών δυνά­με­ων κατά των ρώσων!

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, δικα­στή­ριο της Πορ­το­γα­λί­ας έδω­σε προ­σω­ρι­νή άδεια στον προ­φυ­λα­κι­σμέ­νο νεο­να­ζί Μάριο Ματσά­δο, που κατη­γο­ρεί­ται για οπλο­κα­το­χή, σωμα­τι­κή βλά­βη και υπο­κί­νη­ση σε ρατσι­στι­κή βία, να μετα­βεί στην Ουκρα­νία υπό την αιτιο­λο­γία ότι «θα παρά­σχει ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια»!!!

Αυτήν την αιτιο­λο­γία περί «ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας» επι­κα­λέ­στη­κε ο δικη­γό­ρος του Ματσά­δο και πέτυ­χε την ανα­βο­λή των περιο­ρι­στι­κών μέτρων προ­κει­μέ­νου ο πελά­της του να μετα­βεί στην Ουκρα­νία. Σύμ­φω­να με τον δικη­γό­ρο του νεο­να­ζί, ο Ματσά­δο θα ανα­χω­ρή­σει για την Ουκρα­νία μαζί με άλλους 20 Πορ­το­γά­λους και Βρα­ζι­λιά­νους προ­κει­μέ­νου να πολε­μή­σει στο πλευ­ρό του στρα­τού ενά­ντια στις ρωσι­κές δυνάμεις.

 

 

 

Αντι­φα­σι­στι­κές και αντι­ρα­τσι­στι­κές οργα­νώ­σεις στην Πορ­το­γα­λία καταγ­γέ­λουν την εν λόγω απα­ρά­δε­κτη από­φα­ση κάνο­ντας λόγο για «νομι­μο­ποί­η­ση του ναζι­σμού» από τις δικα­στι­κές αρχές.

Ο νεο­να­ζί Μάριο Ματσά­δο μετά την απο­φυ­λά­κι­σή του.

Σύμ­φω­να με την «SOS Racismo» ο Ματσά­δο «συμ­με­τεί­χε και ηγή­θη­κε διά­φο­ρων ακρο­δε­ξιών οργα­νώ­σε­ων που είναι υπεύ­θυ­νες για ανα­ρίθ­μη­τα εγκλή­μα­τα» ενώ, όπως σημειώ­νει η οργά­νω­ση, πίσω από το πρό­σχη­μα της «παρο­χής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας» κρύ­βε­ται η πρό­θε­ση του πορ­το­γά­λου φασί­στα να συμ­με­τά­σχει σε ακρο­δε­ξιές-ναζι­στι­κές ομά­δες που ήδη δρουν στην Ουκρανία.

«Ο Μάριο Ματσά­δο δεν προ­σφέρ­θη­κε να βοη­θή­σει θύμα­τα πολέ­μου. Δεν το έκα­νε ποτέ μέχρι τώρα σε κανέ­ναν πόλε­μο, ούτε στην Συρία, το Ιράκ, την Παλαι­στί­νη, το Αφγα­νι­στάν. Ο Ματσά­δο προ­σφέρ­θη­κε να εντα­χθεί σε ομά­δα Ναζί για να απο­φύ­γει την δικαιο­σύ­νη», ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων η αντι­ρα­τσι­στι­κή οργάνωση.

Ο Ματσά­δο, 44 ετών, είναι ιδρυ­τής των νεο­να­ζι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων «Εθνι­κό Μέτω­πο» και «Νέα Κοι­νω­νι­κή Τάξη» (Nova Ordem Social), συν­δέ­ε­ται με πλη­θώ­ρα άλλων ακρο­δε­ξιών ομά­δων συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της νεο­να­ζι­στι­κής οργά­νω­σης skinheads «Hammerskin Nation». Το 1997 κατα­δι­κά­στη­κε σε τέσ­σε­ρα χρό­νια και τρεις μήνες φυλά­κι­ση για συμ­με­το­χή σε δολο­φο­νία. Το 2012 κατα­δι­κά­στη­κε εκ νέου για σωμα­τι­κή βλά­βη, οπλο­κα­το­χή και υπο­κί­νη­ση ρατσι­στι­κών εγκλημάτων.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο