Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορτογαλία: Επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές

Νίκη των συντη­ρη­τι­κών και αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­ων κατέ­γρα­ψε το απο­τέ­λε­σμα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών της Κυρια­κής στην Πορτογαλία.

Ο νυν πρό­ε­δρος της χώρας Μαρ­σέ­λο Ρεμπέ­λο ντε Σόου­ζα, στη­ρι­ζό­με­νος από το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα και το κεντρο­δε­ξιό Λαϊ­κό Κόμ­μα, επα­νε­κλέ­γε­ται από τον πρώ­το γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών με ποσο­στό 60,7%.

Την δεύ­τε­ρη θέση κατα­λαμ­βά­νει η πρώ­ην ευρω­βου­λευ­τής Άνα Γκό­μες, μέλος του Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος (PS), με 12,97%.

Ανη­συ­χη­τι­κή είναι η άνο­δος της ακρο­δε­ξιάς, καθώς την τρί­τη θέση λαμ­βά­νει ο υπο­ψή­φιος του εθνι­κι­στι­κού κόμ­μα­τος “Τσέ­γκα” Αντρέ Βεντού­ρα με 11,90%. Σημειώ­νε­ται ότι το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα του Βεντού­ρα, το οποίο εκφρά­ζει βαθιά ρατσι­στι­κές θέσεις, έχει κατη­γο­ρη­θεί για σχέ­σεις με περι­θω­ρια­κές φασι­στι­κές, νεο­να­ζι­στι­κές οργανώσεις.

Η υποψηφιότητα του Πορτογαλικού ΚΚ

Το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα δεν ήταν θετι­κό για τον υπο­ψή­φιο του Πορ­το­γα­λι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, ευρω­βου­λευ­τή Ζοάο Φερέϊ­ρα, ο οποί­ος απέ­σπα­σε ποσο­στό 4,32%. Σε δηλώ­σεις του μετά το απο­τέ­λε­σμα, ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Κόμ­μα­τος Τζε­ρό­νι­μο ντε Σόου­ζα χαι­ρέ­τη­σε τον αγώ­να που έδω­σε το κόμ­μα στις δύσκο­λες συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, σε μια προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο που κυριάρ­χη­σε η ατζέ­ντα των αστι­κών κομ­μά­των, σημειώ­νο­ντας ωστό­σο ότι το ποσο­στό που έλα­βε ο υπο­ψή­φιος του κόμ­μα­τος απέ­χει πολύ απ’ το να θεω­ρη­θεί ικανοποιητικό.

Τέλος, η υπο­ψή­φια του Αρι­στε­ρού Μπλοκ (αδελ­φού κόμ­μα­τος του ΣΥΡΙΖΑ), Μαρί­ζα Ματί­ας, έλα­βε 3,95%.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο