Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορτογαλία: Επτά κενές κλίνες έχουν απομείνει στις ΜΕΘ νοσοκομείων της ηπειρωτικής χώρας για ασθενείς με covid-19

H Πορ­το­γα­λία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι δια­θέ­τει μόνο επτά κενές κλί­νες στις ΜΕΘ των νοσο­κο­μεί­ων της στο ηπει­ρω­τι­κό της τμή­μα για ασθε­νείς με covid-19 καθώς η αύξη­ση των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού έχει οδη­γή­σει τις αρχές να στεί­λουν ορι­σμέ­νους βαριά ασθε­νείς σε νησιά της χώρας.

Τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας δεί­χνουν ότι από τις 850 κλί­νες ΜΕΘ που προ­ο­ρί­ζο­νται για ασθε­νείς με COVID-19 στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα, οι 843 είναι κατειλημμένες.

Η χώρα αυτή των δέκα εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων δια­θέ­τει επι­πλέ­ον 420 κλί­νες ΜΕΘ για ασθε­νείς που πάσχουν από άλλες νόσους.

Το υπουρ­γείο ανα­κοί­νω­σε ότι ο αριθ­μός των ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των ανήλ­θε σε 12.435, μειω­μέ­νος δηλα­δή σε σχέ­ση με τον αριθ­μό ρεκόρ της Πέμ­πτης, ενώ σημειώ­θη­καν και 293 θάνατοι.

Η Πορ­το­γα­λία έχει μέχρι στιγ­μής κατα­γρά­ψει συνο­λι­κά 12.179 θανά­τους από COVID-19 και 711.018 κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού, ενώ έχει τον υψη­λό­τε­ρο μέσο όρο κατά κεφα­λήν κρου­σμά­των και θανά­των επταη­μέ­ρου σε όλο τον κόσμο, σύμ­φω­να με το www.ourworldindata.org.

Το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης ανα­κοί­νω­σε χθες ότι η ιατρο­δι­κα­στι­κιή υπη­ρε­σία της χώρας, στις υπο­χρε­ώ­σεις της οποί­ας είναι η διε­νέρ­γεια νεκρο­το­μών για την αστυ­νο­μία και για άλλους θεσμούς, έχει ζητή­σει ένα φορ­τη­γό ψυγείο για τη συντή­ρη­ση των πτω­μά­των καθώς τα γρα­φεία τελε­τών δεν μπο­ρούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στον μεγά­λο αριθ­μό των νεκρών.

Μια ένω­ση, η οποία εκπρο­σω­πεί τα γρα­φεία τελε­τών, ανα­κοί­νω­σε ότι και στα δημό­σια νοσο­κο­μεία έχουν σχε­δόν εξα­ντλη­θεί τα ειδι­κά ψυγεία για τη συντή­ρη­ση των πτωμάτων.

Με τις κλί­νες στην ενδο­χώ­ρα της Πορ­το­γα­λί­ας να εξα­ντλού­νται, τρεις ασθε­νείς που χρειά­ζο­νται επεί­γου­σα φρο­ντί­δα, μετα­φέρ­θη­καν αερο­πο­ρι­κώς από την Λισα­βό­να στην νήσο Μαδέ­ρα χθες, όπου το σύστη­μα υγεί­ας υφί­στα­ται μικρό­τε­ρη πίεση.

Η κυβέρ­νη­ση έχει απο­δώ­σει την αύξη­ση των κρου­σμά­των στην από­φα­ση για χαλά­ρω­ση των περιο­ρι­σμών στη διάρ­κεια των Χρι­στου­γέν­νων και την ταχύ­τη­τα εξά­πλω­σής τους στη νέα παραλ­λα­γή του κορο­νοϊ­ού που ταυ­το­ποι­ή­θη­κε για πρώ­τη φορά στη Βρετανία.

Το Ινστι­τού­το Υγεί­ας της χώρας, Ricardo Jorge, δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Lusa ότι η νέα παραλ­λα­γή πιθα­νόν να αντι­στοι­χεί σε 65% των νέων κρου­σμά­των μέσα σε τρεις εβδο­μά­δες. Η Πορ­το­γα­λία παρέ­τει­νε μέχρι τα μέσα Φεβρουα­ρί­ου το λοκντά­ουν και επέ­βα­λε αυστη­ρό­τε­ρους ταξι­διω­τι­κούς περιορισμούς.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο