Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: 100 χρόνια από την ίδρυση του

Τα 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση του συμπλη­ρώ­νει αυτές τις μέρες του Πορ­το­γα­λι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα (PCP), διορ­γα­νώ­νο­ντας σει­ρά εκδη­λώ­σε­ων- προ­σαρ­μο­σμέ­νων στα δεδο­μέ­να της παν­δη­μί­ας — με τίτλο «1921–2021: Εκα­το­ντα­ε­τη­ρί­δα του Πορ­το­γα­λι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος — Ελευ­θε­ρία, Δημο­κρα­τία, Σοσια­λι­σμός — Το μέλ­λον ανή­κει σ’ε­να Κόμμα».

Το Πορ­το­γα­λι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα ιδρύ­θη­κε στην Λισα­βώ­να στις 6 Μαρ­τί­ου 1921 ως παράρ­τη­μα της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς. Αντι­τά­χθη­κε εξ’ αρχής στο πρα­ξι­κό­πη­μα του δικτά­το­ρα Αντό­νιο Σαλα­ζάρ με απο­τέ­λε­σμα να τεθεί εκτός νόμου, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας επί σχε­δόν πέντε δεκα­ε­τί­ες σει­ρά διώ­ξε­ων και φυλα­κί­σε­ων, ενώ πολ­λα από τα στε­λέ­χη του δρού­σαν για μεγά­λο διά­στη­μα υπό καθε­στώς μυστικότητας.

Με την Επα­νά­στα­ση των Γαρυ­φάλ­λων το 1974 και την ανα­τρο­πή του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος ξεκί­νη­σε η ανα­σύ­ντα­ξη του Πορ­το­γα­λι­κού ΚΚ, μετα­τρέ­πο­ντας το στα­δια­κά σε υπο­λο­γί­σι­μη πολι­τι­κή δύνα­μη στη χώρα, με επιρ­ροή σε εργα­τι­κά και λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Παρ’ όλα αυτά το κόμ­μα δεν απέ­φυ­γε τις αυτα­πά­τες περί «αρι­στε­ρής κυβέρ­νη­σης» και «δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης», στη­ρί­ζο­ντας από το 2015 την σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Αντό­νιο Κόστα.

Στις 6 Μαρ­τί­ου, ημέ­ρα ίδρυ­σης του κόμ­μα­τος, έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί διά­φο­ρες δρά­σεις προς τιμήν της συμπλή­ρω­σης 100 χρό­νων οι οποί­ες θα κορυ­φω­θούν με ομι­λία του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα Τζε­ρό­νι­μο ντε Σόουζα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο