Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΣ ΟΑΕΕ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ: Δώρο-άδωρο οι 120 δόσεις αν δεν προηγηθεί η χορήγηση σύνταξης

Τη χορή­γη­ση σύντα­ξης πρίν τη ρύθ­μι­ση των χρε­ών ώστε να μπο­ρούν να πλη­ρω­θούν οι δόσεις αλλά και να ζήσουν αξιο­πρε­πώς οι ηλι­κιω­μέ­νοι οφει­λέ­τες πρός τον ΟΑΕΕ ζητά η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων του Οργα­νι­σμού (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) υπο­γραμ­μί­ζο­ντας: «Αλλοιώς οι δόσεις είναι άδωρο».

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, που εκπρο­σω­πεί περισ­σό­τε­ρους από 350.000 συντα­ξιού­χους ελευ­θε­ρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες επα­να­φέ­ρει την πρό­τα­σή της πρός τους πρω­θυ­πουρ­γούς Αντώ­νη Σαμα­ρά και Αλέ­ξη Τσί­πρα: Στους ηλι­κιω­μέ­νους οφει­λέ­τες να χορη­γη­θεί ανα­λο­γι­κή σύντα­ξη αντί­στοι­χη με τις εισφο­ρές που κατέ­βα­λαν. Αν κάποιος, δηλα­δή, έχει ασφά­λι­ση 35 χρό­νια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφο­ρές που κατέ­βα­λε αντι­στοι­χούν σε 25 χρό­νια ασφά­λι­σης, να του χορη­γη­θεί σύντα­ξη που αντι­στοι­χεί στα 25 χρό­νια ασφά­λι­σης και να δια­γρα­φούν τα πρό­σθε­τα τέλη που ακο­λου­θούν τόν ίδιο και τα παι­διά του.

Ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής: «Η αγω­νι­στι­κή επι­μο­νή της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, στα πλαί­σια δρά­σης της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να (ΣΕΑ) των εννιά συνερ­γα­ζό­με­νων πανελ­λα­δι­κά συντα­ξιου­χι­κών οργα­νώ­σε­ων, υπο­χρέ­ω­σε την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ να δηλώ­σει ότι στο υπο κατάρ­τι­ση νομο­σχέ­διο για τη ρύθ­μι­ση των οφει­λών προς τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία θα συμπε­ρι­λά­βει και τους ηλι­κιω­μέ­νους συνα­δέλ­φους, οι οποί­οι, ενώ συμπλή­ρω­σαν το όριο ηλι­κί­ας, δεν παίρ­νουν σύντα­ξη λόγω χρε­ών πρός τον ΟΑΕΕ. Καμ­μιά απ’ τις κυβερ­νή­σεις που εφάρ­μο­σαν μνη­μό­νια δεν έδει­ξε τη δέου­σα προ­σο­χή στις προει­δο­ποι­ή­σεις της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ για εκεί­νους τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες που έφτα­ναν σε ηλι­κία συντα­ξιο­δό­τη­σης, αλλά χρω­στού­σαν –μαζί με τις προ­σαυ­ξή­σεις- περισ­σό­τε­ρα από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, δεν μπο­ρού­σαν να εντα­χθούν σε καμ­μία ρύθ­μι­ση των χρε­ών, και έμει­ναν χωρίς σύντα­ξη. Έτσι οι ηλι­κιω­μέ­νοι και χωρίς σύντα­ξη οφει­λέ­τες στον ΟΑΕΕ από 2.000 πρίν μια πεντα­ε­τία έφτα­σαν σήμε­ρα στις 30.000–40.000 άτο­μα (και μαζί με τους ηλι­κιω­μέ­νους οφει­λέ­τες άλλων ταμεί­ων φτά­νουν τους 80.000).

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ σε κάθε συνά­ντη­σή της με τους αρμό­διους υπουρ­γούς έθε­τε το αίτη­μα χορή­γη­σης σύντα­ξης σε αυτούς τους συνα­δέλ­φους απ’ την πρώ­τη στιγ­μή που εμφα­νί­στη­κε το πρό­βλη­μα. Το ίδιο έκα­νε και στις συνα­ντή­σεις της ΣΕΑ με τους πρω­θυ­πουρ­γούς Αντώ­νη Σαμα­ρά (21/7/2014) και Αλέ­ξη Τσί­πρα (20/1/2016). Οι απα­ντή­σεις ήταν πως θα αντι­με­τω­πι­στεί το πρό­βλη­μα, αλλά δεν έγι­νε τίποτε.

Η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ­χώ­ρη­σε στη ρύθ­μι­ση για την «κατα­βο­λή σύντα­ξης σε οφει­λέ­τες ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών» με το νόμο 4331/2015 απ’ τις 2.7.2015. Με αυτή τη ρύθ­μι­ση χρέη μέχρι 25.000 ευρώ παρα­κρα­τού­νταν σε 60 δόσεις απ’ τις συντά­ξεις του δικαιού­χου. Επί­σης ορί­στη­κε και μετα­βα­τι­κή διά­τα­ξη για οφει­λή μέχρι 50.000 ευρώ με συμ­φη­φι­σμό των ανα­δρο­μι­κών συντά­ξε­ων. Όμως η ρύθ­μι­ση αυτή –στην οποία εντά­χτη­καν λίγοι συνά­δελ­φοι- δεν είχε ζωή μεγα­λύ­τε­ρη από 2,5 μήνες καθώς καταρ­γή­θη­κε με το 4337/2015 (ΦΕΚ Α΄ 129) για την εφαρ­μο­γή του 3ου μνημονίου.

Στις 30/8/2018 αναρ­τή­θη­κε στη Διαύ­γεια ένα σχέ­διο της ανα­πλη­ρώ­τριας υπουρ­γού Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης Θ. Φωτί­ου και του υφυ­πουρ­γού Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης Τ. Πετρό­που­λου το οποίο ενέ­τα­σε τους χωρίς σύντα­ξη ηλι­κιω­μέ­νους οφει­λέ­τες στους δικαιού­χους του «Επι­δό­μα­τος Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης Ανα­σφα­λί­στων Υπε­ρη­λί­κων (ΕΚΑ)», το οποίο κατα­βάλ­λε­ται απ’ τον Οργα­νι­σμό Προ­νοια­κών Επι­δο­μά­των και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης (ΟΠΕΚΑ) και είναι 360 €. Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με ανα­κοί­νω­σή της (4.9.2018) κατάγ­γει­λε αυτό το σχέ­διο –που τελι­κά δεν περ­πά­τη­σε. Ήταν ένα σχέ­διο που καταρ­γεί κάθε έννοια της σύντα­ξης, όπως ισχύ­ει μέχρι τώρα και σ’ αυτό λεη­λα­τη­μέ­νο δημό­σιο σύστη­μα κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης. Η σύντα­ξη αντι­κα­θί­στα­ται με ένα επί­δο­μα που μπο­ρεί να καταρ­γη­θεί κάθε στιγ­μή, όπως συνέ­βη με το ΕΚΑΣ.

Το υπό κατάρ­τι­ση νομο­σχέ­διο για τα χρέη στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, κατά τα λεγό­με­να των υπουρ­γών θα τεθεί σε εφαρ­μο­γή τον Μάρ­τιο και θα αφο­ρά το σύνο­λο των οφει­λών που έχουν σωρευ­τεί ως την 31η Δεκεμ­βρί­ου 2017. Η ρύθ­μι­ση θα προ­βλέ­πει «κού­ρε­μα» των προ­σαυ­ξή­σε­ων κατά 85% και «κού­ρε­μα» της βασι­κής οφει­λής μέσω του επα­νυ­πο­λο­γι­σμού των εισφο­ρών στη βάση των πραγ­μα­τι­κών εισο­δη­μά­των που είχαν οι ασφα­λι­σμέ­νοι τα έτη 2002–2016. Η νέα μειω­μέ­νη οφει­λή θα μπο­ρεί να εξο­φλη­θεί έως και σε 120 δόσεις με ελά­χι­στο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Όμως για να μπο­ρέ­σει ένας ηλι­κιω­μέ­νος οφει­λέ­της να πλη­ρώ­σει τις δόσεις θα πρέ­πει να παίρ­νει κάποια σύντα­ξη, απ’ την οποία πρέ­πει και να «περισ­σέ­ψει κάτι» για να ζήσει και να πάρει τα φάρ­μα­κά του. Όλα τα σχέ­δια που έχουν δεί το φώς της δημο­σιό­τη­τας, αλλά και οι αρμό­διοι υπουρ­γοί, δεν ανα­φέ­ρουν τίπο­τε για τη χορή­γη­ση σύντα­ξης με την ταυ­τό­χρο­νη ρύθ­μι­ση των χρε­ών. Αν οι ηλι­κιω­μέ­νοι οφει­λέ­τες είχαν τη δυνα­τό­τη­τα να πλη­ρώ­σουν δόσεις θα το έκα­ναν πριν συσ­σω­ρευ­τούν τα χρέη, που τους στε­ρούν το δικαί­ω­μα της συνταξιοδότησης.

Γι’ αυτό η ριζι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος βρί­σκε­ται στην πρό­τα­ση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Στους ηλι­κιω­μέ­νους συνα­δέλ­φους μας, που ενώ έχουν συμπλη­ρώ­σει το όριο ηλι­κί­ας αλλά δεν παίρ­νουν ούτε ένα ευρώ σύντα­ξη για­τί οφεί­λουν πάνω από 20.000 ευρώ και αδυ­να­τούν να μπούν σε οποια­δή­πο­τε ρύθ­μι­ση, να τους χορη­γη­θεί σύντα­ξη με βάση την ανα­λο­γία των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών που έχουν κατα­βάλ­λει και να δια­γρα­φούν τα χρέη που ακο­λου­θούν τούς ίδιους και τα παι­διά τους. Για παρά­δειγ­μα: Αν κάποιος έχει ασφά­λι­ση 35 χρό­νια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφο­ρές που κατέ­βα­λε αντι­στοι­χούν σε 25 χρό­νια ασφά­λι­σης, να του χορη­γη­θεί σύντα­ξη που αντι­στοι­χεί στα 25 χρό­νια ασφά­λι­σης. Η σύντα­ξη αυτή να μην είναι –όπως για κάθε συντα­ξιού­χο- μικρό­τε­ρη από 600 ευρώ. Αλλοιώς κάθε ρύθ­μι­ση με δόσεις είναι δώρο άδω­ρο, αφού θα κρα­τά­ει, εσα­εί, αιχ­μά­λω­το τον ηλι­κιω­μέ­νο οφειλέτη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο