Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποτάμι μεγάλο φουσκωμένο η οργή του λαού

Γρά­φει ο Σφυ­ρο­δρέ­πα­νος //

Η σημε­ρι­νή απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση ήταν πιθα­νό­τα­τα η πιο μαζι­κή της τελευ­ταί­ας τετρα­ε­τί­ας, μετά τις 12 Φλε­βά­ρη του 2012. Η ελπί­δα, που στο ενδιά­με­σο μπή­κε στην εκλο­γι­κή κατά­ψυ­ξη και βαυ­κα­λί­στη­κε με τις αυτα­πά­τες της για μια εύκο­λη δικαί­ω­ση, βγή­κε ξανά σήμε­ρα μαζι­κά και θαρ­ρε­τά στο δρό­μο, για να δώσει το δικό της μήνυ­μα σε όσους την καπη­λεύ­τη­καν. Η απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθή­νας ήταν τόσο μεγά­λη, που όταν η κεφα­λή της πορεί­ας έφτα­σε στους Στύ­λους του Ολυ­μπί­ου Διός, τα τελευ­ταία μπλοκ δεν είχαν ξεκι­νή­σει ακό­μα από την Ομόνοια.

Ακό­μα και οι μετριο­πα­θείς εκτι­μή­σεις (διά­βα­ζε υπο­τι­μή­σεις) των αστυ­νο­μι­κών αρχών έδι­ναν 25.000 δια­δη­λω­τές με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και 15.000 περί­που για όλες τις άλλες συγκε­ντρώ­σεις (Κλαυθ­μώ­νος, Μου­σείο) αθροι­στι­κά. Και να σκε­φτεί κανείς ότι οι ταξι­κές δυνά­μεις του Πει­ραιά και των γύρω συνοι­κιών είχαν δική τους ξεχω­ρι­στή πορεία και πως ο ηλε­κτρι­κός δε λει­τουρ­γού­σε, απο­τρέ­πο­ντας έναν κόσμο να κατέ­βει για να πάρει μέρος στη συγκέντρωση.

Τα ίδια ακρι­βώς μηνύ­μα­τα έρχο­νται από άλλα μεγά­λα αστι­κά κέντρα (Θεσ­σα­λο­νί­κη, Πάτρα, Λάρι­σα) και από κάθε γωνιά της Ελλά­δας. Πολ­λά μαγα­ζιά έκλει­σαν, οι κεντρι­κές αγο­ρές πολ­λών πόλε­ων νέκρω­σαν, τα μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ ήταν πιο μαζι­κά από ποτέ, ενώ σε αρκε­τές συγκε­ντρώ­σεις ήταν έντο­νη και η παρου­σία των αγρο­τών, δεί­χνο­ντας το συντο­νι­σμό των λαϊ­κών στρω­μά­των που πλήτ­το­νται από τη βάρ­βα­ρη, αντι­λαϊ­κή πολιτική.

Οι μεγα­λειώ­δεις σημε­ρι­νές συγκε­ντρώ­σεις έδω­σαν ένα εντυ­πω­σια­κό μήνυ­μα με πολ­λα­πλούς αποδέκτες.
Μήνυ­μα προς την κυβέρ­νη­ση, που ενώ προ­σπά­θη­σε να φανεί πως είναι στην ίδια πλευ­ρά με τους δια­δη­λω­τές, που έχουν τα ίδια αιτή­μα­τα και κοι­νούς στό­χους με τη δική της προ­σπά­θεια, τους υπο­δέ­χτη­κε με κλού­βες των ΜΑΤ, χημι­κά και το γνω­στό έργο με τις δυνά­μεις της κρα­τι­κής καταστολής.

Ισχυ­ρό μήνυ­μα πίε­σης προς τη διοί­κη­ση της ΓΣΕΕ να κηρύ­ξει άμε­σα νέα απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση και να υπάρ­ξει κλι­μά­κω­ση του αγώ­να, ακό­μα και με 48ωρη απερ­γία σε δημό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα. Το διαρ­κές έγκλη­μα ενα­ντί­ον της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης δεν μπο­ρεί να περά­σει έτσι, με μερι­κές εθι­μο­τυ­πι­κές αντι­δρά­σεις, για να κρα­τή­σουν τα προ­σχή­μα­τα οι εργατοπατέρες.

Μα πάνω απ’ όλα μήνυ­μα αισιο­δο­ξί­ας προς τους ίδιους τους εργά­τες και την ταξι­κή τους αυτο­πε­ποί­θη­ση, ότι έχουν τη δύνα­μη στα χέρια τους και με τον οργα­νω­μέ­νο αγώ­να τους μπο­ρούν να βάλουν φρέ­νο στο αντι­λαϊ­κό σφα­γείο, να ανα­τρέ­ψουν παλιά και νέα μνη­μό­νια και την κυβέρ­νη­ση που μπρο­στά στις κάμε­ρες παρι­στά­νει τον υπέρ­μα­χο των αιτη­μά­των τους, αλλά υπο­γεί­ως μιλά­ει για “κίνη­μα της γρα­βά­τας” και επι­χει­ρεί να χρε­ώ­σει το κλί­μα ξεση­κω­μού στα κανά­λια και την αντι­πο­λι­τευ­τι­κή προ­πα­γάν­δα τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο