Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πουθενά στον κόσμο δεν παρακολουθούνται οι ασθενείς με κάμερες, παρά μόνο στον «Ευαγγελισμό»!

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Της πρω­το­βάθ­μιας συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης με την επω­νυ­μία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», που εδρεύ­ει στην Αθή­να (οδός Υψη­λά­ντου αρ. 45 — 47), και εκπρο­σω­πεί­ται νόμι­μα και με ΑΦΜ 999335709

ΠΡΟΣ

Τον Διοι­κη­τή του ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ — ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ», κατοι­κο­ε­δρεύ­ο­ντα στην Αθή­να (οδός Υψη­λά­ντου αρ. 45 – 47)

Θέμα: Η με α.π. 01/01/15044/12.05.2020 από­φα­σή σας.

1.1. Οι εργα­ζό­με­νοι, συνο­λι­κά, του Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ — ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» αρνού­νται την εσχα­τιά της αλλο­τρί­ω­σης. Η προ­στα­σία των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων έχει και συνταγ­μα­τι­κή κάλυ­ψη (άρθρο 9Α του Συντάγματος).

1.2. Οι ασθε­νείς, που προ­σέρ­χο­νται στο ΤΕΠ και εξε­τά­ζο­νται ή εισά­γο­νται για νοση­λεία στο Νοσο­κο­μείο, το ίδιο δεν δια­νο­ού­νται ν’ αλλο­τριω­θούν και ως προς τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να τους.

1.3. Και οι εργα­ζό­με­νοι, γενι­κά, και οι ασθε­νείς, με τους οποί­ους εμπλέ­κο­νται οι ιατροί, νοση­λευ­τές, τεχνο­λό­γοι και άλλοι εργα­ζό­με­νοι, δεν παρέ­χουν τη συναί­νε­σή τους για τη συλ­λο­γή με κάμε­ρες, μάλι­στα, και επε­ξερ­γα­σία των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων τους.

  1. Τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να έχουν συνταγ­μα­τι­κή προ­στα­σία. Το άρθρο 9Α ορί­ζει: «Καθέ­νας έχει δικαί­ω­μα προ­στα­σί­ας από τη συλ­λο­γή, επε­ξερ­γα­σία και χρή­ση ιδί­ως με ηλε­κτρο­νι­κά μέσα, των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, όπως ο νόμος ορίζει.

3.1. Ο Ν. 2472/1997, σύμ­φω­να με το άρθρο 1, έχει ως αντι­κεί­με­νο τη θέσπι­ση των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για την επε­ξερ­γα­σία δεδο­μέ­νων προ­σω­πι­κού χαρα­κτή­ρα προς προ­στα­σία των δικαιω­μά­των και των θεμε­λιω­δών ελευ­θε­ριών των φυσι­κών προ­σώ­πων και ιδί­ως της ιδιω­τι­κής ζωής.

3.2. Με το άρθρο 2 του ίδιου νόμου ορίζονται:

α. Δεδο­μέ­να προ­σω­πι­κού χαρα­κτή­ρα είναι κάθε πλη­ρο­φο­ρία, που ανα­φέ­ρε­ται στο υπο­κεί­με­νο των δεδο­μέ­νων (περ. α).

β. Υπο­κεί­με­νο των δεδο­μέ­νων είναι το φυσι­κό πρό­σω­πο, στο οποίο ανα­φέ­ρο­νται τα δεδο­μέ­να και του οποί­ου η ταυ­τό­τη­τα είναι γνω­στή ή μπο­ρεί να εξα­κρι­βω­θεί (περ. γ).

γ. Ευαί­σθη­τα δεδο­μέ­να είναι εκεί­να που αφο­ρούν, μετα­ξύ άλλων, την υγεία (περ. β).

3.3. Το άρθρο 5, του ίδιου πάντα νόμου, ορί­ζει ότι η επε­ξερ­γα­σία δεδο­μέ­νων προ­σω­πι­κού χαρα­κτή­ρα επι­τρέ­πε­ται «μόνον όταν το υπο­κεί­με­νο των δεδο­μέ­νων έχει δώσει τη συγκα­τά­θε­σή του.

3.4. Το άρθρο 7 του ίδιου νόμου:

α. Απα­γο­ρεύ­ει τη συλ­λο­γή και επε­ξερ­γα­σία ευαί­σθη­των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων (παρ. 1).

β. Επι­τρέ­πει, κατ’ εξαί­ρε­ση, τη συλ­λο­γή και επε­ξερ­γα­σία ευαί­σθη­των δεδο­μέ­νων ύστε­ρα από άδεια της Αρχής, στις περι­πτώ­σεις, που στη συνέ­χεια περιο­ρι­στι­κώς ανα­φέ­ρει (παρ. 2). Μετα­ξύ των εξαι­ρέ­σε­ων είναι:

  1. i. Το υπο­κεί­με­νο έδω­σε γρα­πτώς την συγκα­τά­θε­σή του (περ. α). Σημειώ­θη­κε ήδη, ότι κατ’ άρθρο 5 παρ. 1 η επε­ξερ­γα­σία προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, γενι­κά, επι­τρέ­πε­ται μόνον εάν το υπο­κεί­με­νο δώσει την συγκα­τά­θε­σή του.
  2. ii. Η επε­ξερ­γα­σία αφο­ρά θέμα­τα υγεί­ας και εκτε­λεί­ται από πρό­σω­πο που ασχο­λεί­ται κατ’ επάγ­γελ­μα με την παρο­χή υπη­ρε­σιών υγεί­ας και υπό­κει­ται στο καθή­κον εχε­μυ­θεί­ας ή σε συνα­φείς κώδι­κες δεο­ντο­λο­γί­ας, υπό τον όρο η επε­ξερ­γα­σία είναι απα­ραί­τη­τη για την ιατρι­κή πρό­λη­ψη ή την δια­χεί­ρι­ση υπη­ρε­σιών υγεί­ας (περ. δ’).

Σημεί­ω­ση α): Η περί­πτω­ση που σχο­λιά­ζου­με, δεν έχει σχέ­ση με τις ανά­γκες της εθνι­κής ασφά­λειας (περ. ε’), ερευ­νη­τι­κούς και επι­στη­μο­νι­κούς απο­κλει­στι­κά σκο­πούς (περ. στ’), δημό­σια πρό­σω­πα (περ. ζ’).

Σημεί­ω­ση β): Όσον αφο­ρά τους ασθε­νείς και τον ισχυ­ρι­σμό ότι θα έχουν καλύ­τε­ρη παρα­κο­λού­θη­ση, κι’ έτσι προ­στα­σία η απά­ντη­σή μας είναι:

  1. i. Συνι­στά ομο­λο­γία αδυ­να­μιών, οι οποί­ες, όμως, έχουν ως αιτία την έλλει­ψη προ­σω­πι­κού. Κινεί­στε τη δια­δι­κα­σία να προ­σλη­φθεί επι­πλέ­ον προ­σω­πι­κό. Η έλλει­ψη αυτή δεν θερα­πεύ­ε­ται με εγκα­τά­στα­ση καμερών.
  2. ii. Αντί καμε­ρών μπο­ρεί να υπάρ­ξει σύν­δε­ση με monitor που θα παρέ­χει την δυνα­τό­τη­τα ο ιατρός από το γρα­φείο του να έχει τις κατα­γρα­φές των ζωτι­κών λει­τουρ­γιών των ασθε­νών της ΜΕΘ και ΜΑΦ. Οι κάμε­ρες, επο­μέ­νως, δεν έχουν θέση στη δια­δι­κα­σία παρο­χής ιατρι­κής φροντίδας.

iii. Που­θε­νά στον κόσμο δεν παρα­κο­λου­θού­νται οι ασθε­νείς με κάμερες.

  1. Υπάρ­χει η αρχή της ανα­λο­γι­κό­τη­τας. Την προ­βλέ­πει – κατο­χυ­ρώ­νει το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγ­μα­τος. Σύμ­φω­να με αυτό:

α. Τα δικαιώ­μα­τα του ανθρώ­που ως ατό­μου και ως μέλος του κοι­νω­νι­κού συνό­λου και η αρχή του κοι­νω­νι­κού κρά­τους τελούν υπό την εγγύ­η­ση του Κρά­τους (εδ. α).

β. Όλα τα κρα­τι­κά όργα­να υπο­χρε­ού­νται να δια­σφα­λί­ζουν την αντι­με­τώ­πι­ση και απο­τε­λε­σμα­τι­κή άσκη­σή τους (εδ. β).

γ. Οι κάθε είδους περιο­ρι­σμοί που μπο­ρούν κατά το σύνταγ­μα να επι­βλη­θούν στα δικαιώ­μα­τα αυτά πρέ­πει να προ­βλέ­πο­νται είτε απ’ ευθεί­ας από το Σύνταγ­μα, είτε από το νόμο, εφό­σον υπάρ­χει επι­φύ­λα­ξη υπέρ αυτού και σέβο­νται την αρχή της ανα­λο­γι­κό­τη­τας (εδ. δ).

  1. Έχει κρί­νει η Αρχή Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων Προ­σω­πι­κού Χαρα­κτή­ρα ότι απα­γο­ρεύ­ε­ται η τοπο­θέ­τη­ση καμε­ρών σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους νοσοκομείων.
  2. Η τοπο­θέ­τη­ση καμε­ρών κι’ έτσι συλ­λο­γή δεδο­μέ­νων προ­σω­πι­κού χαρα­κτή­ρα δε νομι­μο­ποιεί­ται ούτε από το Ν. 4624/2019. Τα άρθρα 21, 22 και 23 του Ν. 2472/1997 προ­βλέ­πουν σε βάρος των παρα­βα­τών διοι­κη­τι­κές κυρώ­σεις, ποι­νι­κές κυρώ­σεις και αστι­κή ευθύ­νη, αντίστοιχα.
  3. Αντι­λαμ­βά­νε­στε ότι η από­φα­σή σας «για την από­κτη­ση ηλε­κτρο­νι­κών και εντύ­πων σχε­δί­ων της εγκα­τά­στα­σης καμε­ρών και των επι­με­τρή­σε­ων των απαι­τού­με­νων καλω­διώ­σε­ων», η από­φα­σή σας, δηλα­δή, για εγκα­τά­στα­ση καμε­ρών σε διά­φο­ρους χώρους του νοσο­κο­μεί­ου προ­σκρού­ει στη νομι­μό­τη­τα. Ούτε οι εργα­ζό­με­νοι, ούτε οι ασθε­νείς μπο­ρούν ν’ αντέ­ξουν την παρα­κο­λού­θη­σή τους δια των καμε­ρών και, βέβαια, να παρέ­χουν τις υπη­ρε­σί­ες τους παρα­κο­λου­θού­με­νοι. Η διάρ­θρω­ση της Ιατρι­κής Υπη­ρε­σί­ας, της Νοση­λευ­τι­κής Υπη­ρε­σί­ας, της Διοι­κη­τι­κής κ.λπ υπη­ρε­σί­ας εξα­σφα­λί­ζει την ομα­λή και απο­δο­τι­κή εργα­σία. Η παρα­κο­λού­θη­ση ιατρών, νοση­λευ­τών και, γενι­κά, των εργα­ζο­μέ­νων μόνο βλάπτει.
  4. Σας καλού­με να μην παρα­νο­μή­σε­τε. Ν’ ανα­κα­λέ­σε­τε την επί­μα­χη από­φα­σή σας. Στην αντί­θε­τη περί­πτω­ση, για ό,τι συμ­βεί η ευθύ­νη δεν θα βαρύ­νει εμάς.

Αρμό­διος δικα­στι­κός επι­με­λη­τής να επι­δώ­σει νόμι­μα την παρού­σα σ’ αυτόν που απευ­θύ­νε­ται για να λάβει γνώ­ση και για τις νόμι­μες συνέ­πειες, αντι­γρά­φο­ντάς την στην έκθε­σή του επίδοσης.

Αθή­να 3 Ιου­νί­ου 2020

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ηλί­ας Σιώ­ρας                                                             Τατια­νή Ευαγγελοπούλου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο