Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πουλήθηκε το «γράμμα του Θεού» του Αϊνστάιν αντί σχεδόν 3 εκατ. δολαρίων

Ένα χει­ρό­γρα­φο γράμ­μα του Αλμπερτ Αϊν­στάιν, στο οποίο εξέ­θε­τε τις από­ψεις του για τη θρη­σκεία και το Θεό, που­λή­θη­κε σε δημο­πρα­σία του οίκου Κρί­στι’ς στη Νέα Υόρ­κη, αντί σχε­δόν τριών εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Το γνω­στό ως «γράμ­μα του Θεού», το οποίο έχει έκτα­ση μιά­μι­σης σελί­δας και είχε γρα­φεί στα γερ­μα­νι­κά το 1954, «έπια­σε» 2,89 εκατ. δολά­ρια στη δημο­πρα­σία, σχε­δόν διπλά­σιο ποσό του ανα­με­νο­μέ­νου, σύμ­φω­να με τη βρε­τα­νι­κή «Γκάρ­ντιαν».

Το γράμ­μα, που είχε ως απο­δέ­κτη τον φιλό­σο­φο Έρικ Γκούτ­κιντ, ως απά­ντη­ση στο βιβλίο του «Επι­λέξ­τε τη Ζωή: Η Βιβλι­κή κλή­ση για εξέ­γερ­ση», περι­λαμ­βά­νει φρά­σεις όπως «η λέξη Θεός για μένα δεν είναι τίπο­τε περισ­σό­τε­ρο από την έκφρα­ση και το προ­ϊ­όν των ανθρώ­πι­νων αδυ­να­μιών, ενώ η Βίβλος είναι μια συλ­λο­γή έντι­μων αλλά παρό­λα αυτά πρω­τό­γο­νων μύθων, που είναι αρκε­τά παιδιάστικοι».

Η εν λόγω φρά­ση έχει θεω­ρη­θεί από­δει­ξη ότι ο Αϊν­στάιν ήταν άθε­ος, όμως σε άλλες περι­πτώ­σεις ο ίδιος είχε δηλώ­σει ότι δεν του άρε­σε να του βάζουν αυτή την «ταμπέ­λα», επει­δή δεν ένιω­θε έτσι.

Στο ίδιο γράμ­μα ο Αϊν­στάιν, ο οποί­ος ήταν Εβραί­ος, εκφρά­ζει την απο­γο­ή­τευ­σή του για την Ιου­δαϊ­κή θρη­σκεία, η οποία, όπως γρά­φει, «όπως οι άλλες θρη­σκεί­ες, είναι η ενσάρ­κω­ση των πιο παι­διά­στι­κων προ­κα­τα­λή­ψε­ων». Για τους Εβραί­ους, επι­ση­μαί­νει ότι «δεν έχουν για μένα καμία δια­φο­ρε­τι­κή ποιό­τη­τα από ό,τι όλοι οι άλλοι άνθρω­ποι» και «δεν είναι καλύ­τε­ροι από τις άλλες ανθρώ­πι­νες ομάδες».

Το γράμ­μα, που βρι­σκό­ταν ανά­με­σα στα άλλα χαρ­τιά του Γκούτ­κιντ, βγή­κε σε δημο­πρα­σία για πρώ­τη φορά το 2008 και είχε πωλη­θεί αντί 170.000 λιρών. Μάλι­στα τότε είχε απο­τύ­χει να το αγο­ρά­σει ο γνω­στός Βρε­τα­νός εξε­λι­κτι­κός βιο­λό­γος και «πατέ­ρας» του νέου αθεϊ­σμού Ρίτσαρντ Ντόκινς.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο