Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Αδύνατον να προσδιοριστεί προς το παρόν η ακριβής πηγή του νέου κορωνοϊού

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως δεν είναι δυνα­τόν να καθο­ρί­σου­με σε αυτή τη φάση την ακρι­βή προ­έ­λευ­ση του νέου κορωνοϊού.

«Προς το παρόν δεν είναι εφι­κτό να αντλη­θούν συμπε­ρά­σμα­τα, ωστό­σο, τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία δεί­χνουν ότι ο ιός προ­ήλ­θε από κάποιο ζώο», δήλω­σε ο Τακέ­σι Κασάι, επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος του ΠΟΥ που είναι αρμό­διο για την περι­φέ­ρεια του δυτι­κού Ειρη­νι­κού, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος δήλω­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι η κυβέρ­νη­σή του προ­σπα­θεί να διε­ρευ­νή­σει εάν ο ιός ξέφυ­γε από εργα­στή­ριο στην πόλη Γουχάν.

Ο Τακέ­σει Κασάι στη διάρ­κεια της βιντε­ο­διά­σκε­ψης εξέ­φρα­σε επί­σης την ανη­συ­χία του για τη συνε­χι­ζό­με­νη αύξη­ση των κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον κορω­νο­ϊό στην Ιαπωνία.

Η χώρα αυτή πάντως δεν βρί­σκε­ται προς το παρόν σε φάση μεγά­λης κλί­μα­κας ξεσπα­σμά­των της επι­δη­μί­ας στην κοι­νό­τη­τα, επισήμανε.

Ακό­μη, ο Τακέ­σι Κασάι προει­δο­ποί­η­σε πως η όποια άρση των περιο­ρι­σμών που έχουν επι­βλη­θεί στους πολί­τες για να επι­βρα­δυν­θεί η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού πρέ­πει να είναι στα­δια­κή, διό­τι εάν τα μέτρα χαλα­ρώ­σουν υπερ­βο­λι­κά γρή­γο­ρα, θα υπάρ­ξουν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις της πανδημίας.

Τα μέτρα περιο­ρι­σμού απο­δει­κνύ­ο­νται απο­τε­λε­σμα­τι­κά και ο κόσμος πρέ­πει να συνη­θί­σει αυτόν τον νέο τρό­πο ζωής για να μπο­ρέ­σουν οι κοι­νω­νί­ες να λει­τουρ­γούν ενώ θα ελέγ­χε­ται η παν­δη­μία, ανέ­φε­ρε το στέ­λε­χος του Οργανισμού.

Τόνι­σε δε ότι μέχρι να δημιουρ­γη­θεί απο­τε­λε­σμα­τι­κό και ασφα­λές εμβό­λιο, η δια­δι­κα­σία προ­σαρ­μο­γής στην παν­δη­μία ανα­γκα­στι­κά θα γίνει η νέα ομαλότητα.

Αν οι πολί­τες, οι κυβερ­νή­σεις και οι επι­χει­ρή­σεις προ­σαρ­μο­στούν, ο κόσμος θα μπο­ρέ­σει να προ­ε­τοι­μα­στεί με απο­τε­λε­σμα­τι­κό τρό­πο για το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας, συμπλή­ρω­σε το στέ­λε­χος του διε­θνούς οργανισμού.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο