Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: “Δεν είναι κακή ιδέα” να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα, αλλά οι μάσκες προορίζονται για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας εξα­κο­λου­θεί να πιστεύ­ει ότι η χρή­ση μάσκας θα πρέ­πει να επι­κε­ντρώ­νε­ται κυρί­ως στους εργα­ζό­με­νους στον τομέα της υγεί­ας, άνοι­ξε όμως την πόρ­τα στην ευρύ­τε­ρη χρή­ση αυτο­σχέ­διων μασκών ή άλλων προ­στα­τευ­τι­κών για το στό­μα, ως μέσο για να περιο­ρι­στεί η εξά­πλω­ση του νέου κορονοϊού.

Ένα υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος του ΠΟΥ είπε σήμε­ρα στους δημο­σιο­γρά­φους ότι υπάρ­χει κάποια πιθα­νό­τη­τα να μετα­φέ­ρε­ται με τον αέρα ο ιός που έχει προ­σβά­λει περισ­σό­τε­ρους από 1 εκα­τομ­μύ­ριο ανθρώ­πους σε όλον τον κόσμο. Ωστό­σο, η κύρια πηγή του πιστεύ­ε­ται ότι είναι οι άνθρω­ποι που παρου­σιά­ζουν συμ­πτώ­μα­τα και βήχουν ή φταρ­νί­ζο­νται και μολύ­νουν κατ’ αυτόν τον τρό­πο επι­φά­νειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέ­πει να φυλά­ξου­με τις ιατρι­κές χει­ρουρ­γι­κές μάσκες για τους εργα­ζό­με­νους της πρώ­της γραμ­μής, όμως η ιδέα να χρη­σι­μο­ποιού­νται προ­στα­τευ­τι­κά για το στό­μα για να απο­φεύ­γε­ται το βήξι­μο ή το φτάρ­νι­σμα… από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυ­φαί­ος ειδι­κός του ΠΟΥ.

Ο Ράιν τόνι­σε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ακυ­ρώ­νει την ανά­γκη για πλύ­σι­μο των χεριών και για τήρη­ση των αποστάσεων.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο