Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αναγκαιότητα τρίτης δόσης εμβολίου

Στο ερώ­τη­μα που τίθε­ται από τις εται­ρεί­ες εμβο­λί­ων αλλά και επι­στή­μο­νες, για το κατά πόσο είναι ανα­γκαία η χορή­γη­ση τρί­της δόσης εμβο­λί­ων τοπο­θε­τή­θη­κε ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας. 

Όπως ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του που δημο­σιεύ­τη­κε από το πρα­κτο­ρείο Reuters «δεν γνω­ρί­ζει κατά πόσο είναι ανα­γκαία μια τρί­τη δόση για τη δια­φύ­λα­ξη της προ­στα­σί­ας εάν δεν υπάρ­ξουν επι­πλέ­ον δεδομένα». 

Διευ­κρί­νι­σε ότι «προς το παρόν τα δεδο­μέ­να για τη διάρ­κεια της προ­στα­σί­ας από τις δόσεις που χορη­γού­νται αλλά και για το εάν μια ενι­σχυ­τι­κή δόση θα ήταν ωφέ­λι­μη και για ποιους είναι περιορισμένα». 

Η ανα­κοί­νω­ση του ΠΟΥ έρχε­ται λίγες ώρες αφό­του έγι­νε γνω­στό ότι η εται­ρεία Pfizer σχε­διά­ζει να ζητή­σει από τις ρυθ­μι­στι­κές αρχές των ΗΠΑ να εγκρί­νουν μια ενι­σχυ­τι­κή δόση του εμβο­λί­ου COVID-19 εντός του επό­με­νου μήνα, με βάση τα στοι­χεία για μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο επα­να­μό­λυν­σης έξι μήνες μετά τον εμβο­λια­σμό δεδο­μέ­νης και της εξά­πλω­σης της εξαι­ρε­τι­κά μετα­δο­τι­κής μετάλ­λα­ξης «Δέλ­τα».

Η Αμε­ρι­κα­νι­κή Υπη­ρε­σία Τρο­φί­μων και Φαρ­μά­κων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των (CDC) ανέ­φε­ραν, ωστό­σο, σε κοι­νή τους δήλω­ση ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί που έχουν εμβο­λια­στεί πλή­ρως δεν χρειά­ζο­νται ενι­σχυ­τι­κή δόση COVID-19 αυτή τη στιγ­μή. Ορι­σμέ­νοι επι­στή­μο­νες αμφι­σβή­τη­σαν επί­σης την ανά­γκη για ενι­σχυ­τι­κές δόσεις.

Η Pfizer έχει δηλώ­σει κατά το παρελ­θόν ότι οι πολί­τες θα χρεια­στούν πιθα­νώς μια ανα­μνη­στι­κή δόση ενώ σκο­πεύ­ει να ξεκι­νή­σει σύντο­μα δοκι­μή με 10.000 συμμετέχοντες.

Όπως έγι­νε επί­σης γνω­στό, η Pfizer και η BioNTech σχε­διά­ζουν μια νέα έκδο­ση του εμβο­λί­ου που στο­χεύ­ει ειδι­κά τη μετάλ­λα­ξη Δέλ­τα, χωρίς αυτό να σημαί­νει ότι θα πρέ­πει να αντι­κα­τα­στα­θεί το εμβό­λιο που ήδη χορηγείται.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο