Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Εκφράζει φόβους για επιπλέον 700.000 νεκρούς στην Ευρώπη

Τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για τις επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας στην Ευρώ­πη έκρου­σε ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας σήμε­ρα, εκφρά­ζο­ντας την έντο­νη ανη­συ­χία ότι ο κορο­νο­ϊ­ός θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε 700.000 επι­πλέ­ον νεκρούς στην ήπει­ρο. Εάν επι­βε­βαιω­θούν οι δυσοί­ω­νες αυτές προ­βλέ­ψεις θα αυξη­θεί σε 2,2 εκα­τομ­μύ­ρια ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των μέχρι την άνοι­ξη στην Ευρώπη.

«Μπο­ρού­με να περι­μέ­νου­με ότι θα υπάρ­ξει αυξη­μέ­νη ή ακραία πίε­ση στις νοσο­κο­μεια­κές κλί­νες σε 25 χώρες και αυξη­μέ­νη ή ακραία πίε­ση στις Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρ­τί­ου 2022. Οι θάνα­τοι ανα­μέ­νε­ται να φθά­σουν συνο­λι­κά πάνω από 2,2 εκα­τομ­μύ­ρια μέχρι την επό­με­νη άνοι­ξη, με βάση τις σημε­ρι­νές τάσεις», εξη­γεί ο Οργα­νι­σμός σε ανα­κοί­νω­σή του.

Σημειώ­νε­ται ότι αυτή τη στιγ­μή, περισ­σό­τε­ροι από 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορο­νο­ϊό στην Ευρώπη.

H λογική «κόστους — οφέλους» ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια αποτροπής

Είναι ολο­φά­νε­ρο ότι οι πολι­τι­κές «κόστους — οφέ­λους», που ακο­λου­θού­νται απα­ρέ­γκλι­τα στην Ευρώ­πη και φυσι­κά στην Ελλά­δα, έχουν οδη­γή­σει τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας «στο κόκ­κι­νο» με την υγεία των λαών να είναι διαρ­κώς υπό κίν­δυ­νο. Δύο χρό­νια μετά την εμφά­νι­ση της παν­δη­μί­ας, ακό­μα και στα πιο ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη υπάρ­χει παντε­λής έλλει­ψη ουσια­στι­κών μέτρων πρό­λη­ψης και μεί­ω­σης της δια­σπο­ράς σε χώρους δου­λειάς και Εκπαί­δευ­σης, σε Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, ενώ απου­σιά­ζει ο συστη­μα­τι­κός και έγκαι­ρος επι­δη­μιο­λο­γι­κός έλεγ­χος (δωρε­άν δια­γνω­στι­κά τεστ για όλους από εξει­δι­κευ­μέ­να συνερ­γεία κ.ά.). Τα νοσο­κο­μεία παρα­μέ­νουν σμπα­ρα­λια­σμέ­να, με απο­τέ­λε­σμα οι για­τροί να καλού­νται να κάνουν δια­λο­γή, δηλα­δή να απο­φα­σί­ζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθά­νει. Η απου­σία δομών Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, που θα ανα­λά­βουν να σηκώ­σουν το βάρος ολο­κλη­ρω­μέ­νων εμβο­λια­στι­κών προ­γραμ­μά­των, σε συν­δυα­σμό με την απου­σία ενη­μέ­ρω­σης έχει ως απο­τέ­λε­σμα να σέρ­νο­νται οι εμβο­λια­σμοί, οι οποί­οι περισ­σό­τε­ρο ως άλλο­θι για να μη ληφθούν άλλα μέτρα προ­στα­σί­ας χρη­σι­μο­ποιού­νται από τις κυβερ­νή­σεις παρά ως ένα απα­ραί­τη­το επι­στη­μο­νι­κό όπλο στη μάχη για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η περί­πτω­ση της Σου­η­δί­ας, η οποία τον Οκτώ­βρη κατάρ­γη­σε τα δωρε­άν δια­γνω­στι­κά τεστ για όσους εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα COVID-19 αλλά είναι εμβο­λια­σμέ­νοι, σε ένα ακό­μα μέτρο μεί­ω­σης του «κόστους» δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας. Έκτο­τε η διε­νέρ­γεια δια­γνω­στι­κών ελέγ­χων μειώ­θη­κε κατά 35%. Χτες, κατό­πιν εορ­τής, υπό την πίε­ση της αύξη­σης κρου­σμά­των και νοση­λειών, η σου­η­δι­κή Υπη­ρε­σία Δημό­σιας Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι αλλά­ζει την από­φα­σή της και συστή­νει να προ­σφέ­ρε­ται τεστ σε όλους τους άνω των 6 ετών με συμπτώματα…

Δεν αρκεί μόνο το εμβόλιο

Σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ, η αύξη­ση των κρου­σμά­των εξη­γεί­ται από το συν­δυα­σμό της επι­κρά­τη­σης της πολύ μετα­δο­τι­κής παραλ­λα­γής «Δέλ­τα», της ανε­παρ­κούς εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης και της χαλά­ρω­σης των μέτρων κατά της παν­δη­μί­ας. Με βάση τα δεδο­μέ­να του ΠΟΥ, οι θάνα­τοι που συν­δέ­ο­νται με τον κορο­νο­ϊό έχουν υπερ­δι­πλα­σια­σθεί από τα τέλη Σεπτέμ­βρη, περ­νώ­ντας από τους 2.100 την ημέ­ρα στους 4.200 την ημέρα.

«Η κατά­στα­ση, που συν­δέ­ε­ται με την Covid-19 σε όλη την Ευρώ­πη και την Κεντρι­κή Ασία, είναι πολύ σοβα­ρή. Αντι­με­τω­πί­ζου­με ένα χει­μώ­να γεμά­το προ­κλή­σεις», υπο­γράμ­μι­σε ο περι­φε­ρεια­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ αρμό­διος για την Ευρώ­πη Χανς Κλού­γκε και κάλε­σε να υιο­θε­τη­θεί μια προ­σέγ­γι­ση «εμβό­λιο συν», η οποία να συν­δέ­ει τον εμβο­λια­σμό, τη χρή­ση μάσκας, τα μέτρα υγιει­νής και την κοι­νω­νι­κή αποστασιοποίηση.

Σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ, η χρή­ση μάσκας μειώ­νει κατά 53% την επί­πτω­ση της ασθέ­νειας. Μια γενί­κευ­ση της χρή­σης της μέχρι 95% θα μπο­ρού­σε να επι­τρέ­ψει να απο­φευ­χθούν περισ­σό­τε­ροι από 160.000 θάνα­τοι από σήμε­ρα μέχρι την 1η Μάρτη.

902.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο