Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Επείγουσα έκκληση να κατασκευαστεί εμβόλιο εναντίον βακτηρίου που σκοτώνει 150.000 μωρά κάθε χρόνο

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας απευ­θύ­νει σήμε­ρα Τετάρ­τη επεί­γου­σα έκκλη­ση να ανα­πτυ­χθεί εμβό­λιο κατά μιας βακτη­ρια­κής μόλυν­σης η οποία ενο­χο­ποιεί­ται για τον θάνα­το 150.000 βρε­φών και νεο­γνών κάθε χρόνο.

Ο στρε­πτό­κοκ­κος της ομά­δας Β (SGB), που προ­κα­λεί σηψαι­μία και μηνιγ­γί­τι­δα, είναι πρό­βλη­μα δημό­σιας υγεί­ας πολύ σοβα­ρό­τε­ρο απ’ ό,τι πιστευό­ταν μέχρι τώρα, τονί­ζε­ται σε έκθε­ση του οργα­νι­σμού αυτού, μέρους του συστή­μα­τος του ΟΗΕ, και της Σχο­λής Υγιει­νής και Τρο­πι­κής Ιατρι­κής του Λον­δί­νου (London School of Hygiene and Tropical Medicine, LSHTM).

Η έκθε­ση απο­κα­λύ­πτει πως σε αυτό το είδος βακτη­ρί­ου οφεί­λο­νται 500.000 πρό­ω­ρες γεν­νή­σεις τον χρό­νο και πολ­λές μόνι­μες ανα­πη­ρί­ες παιδιών.

Το έγγρα­φο, που επι­βε­βαιώ­νει την έκτα­ση του φαι­νο­μέ­νου ‑γύρω στα 100.000 νεο­γνά πεθαί­νουν και 50.000 έμβρυα γεν­νιού­νται νεκρά κάθε χρό­νο-, τονί­ζει επι­πλέ­ον πως υπάρ­χουν «τρύ­πες» στη συγκέ­ντρω­ση δεδο­μέ­νων, γεγο­νός που υπο­δει­κνύ­ει πως ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των θυμά­των μπο­ρεί να είναι ακό­μη πιο υψηλός.

«Αυτή η νέα μελέ­τη δεί­χνει ότι οι στρε­πτό­κοκ­κοι της ομά­δας Β απο­τε­λούν υπο­τι­μη­μέ­νη απει­λή για την επι­βί­ω­ση και για την υγεία των νεο­γέν­νη­των που μπο­ρεί να έχει κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες για πολ­λές οικο­γέ­νειες παγκο­σμί­ως», υπο­γραμ­μί­ζει ο Φίλιπ Λάμπαχ, αρμό­διος για τον εμβο­λια­σμό στον ΠΟΥ.

Λόγω των κατα­στρο­φι­κών επι­πτώ­σε­ων αυτού του βακτη­ρί­ου, ο οργα­νι­σμός «απευ­θύ­νει έκκλη­ση ‑από κοι­νού με τους εταί­ρους του- να ανα­πτυ­χθεί επει­γό­ντως μητρι­κό εμβό­λιο κατά του SGB», προ­σθέ­τει ο κ. Λάμπαχ.

Η καθη­γή­τρια Τζόι Λον του LSHTM υπο­γραμ­μί­ζει ότι το εμβό­λιο αυτό θα μπο­ρού­σε να σώσει εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ζωές και εκφρά­ζει τη λύπη της διό­τι δεν έχει υπάρ­ξει καμία πρό­ο­δος, παρό­τι η ιδέα για την ανά­πτυ­ξή του έχει δια­τυ­πω­θεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Κατά μέσον όρο, το 15% των εγκύ­ων ‑ή περί­που 20 εκατ. σε ετή­σια βάση- είναι φορείς αυτού του τύπου βακτηρίου, το οποίο συνή­θως αποι­κί­ζει τον κόλ­πο και το ορθό.

Το βακτή­ριο μπο­ρεί να μετα­δο­θεί στο έμβρυο μέσω του αμνια­κού υγρού και κατά τη διάρ­κεια του τοκε­τού, αν η γέν­να γίνε­ται με φυσι­κό τρόπο.

Κάθε χρό­νο, 40.000 παι­διά αντι­με­τω­πί­ζουν νευ­ρο­λο­γι­κές δια­τα­ρα­χές εξαι­τί­ας του στρε­πτό­κοκ­κου της ομά­δας Β.

Επί του παρό­ντος, στις γυναί­κες που είναι φορείς του SGB χορη­γού­νται αντι­βιο­τι­κά κατά τη διάρ­κεια του τοκε­τού, για να μειω­θεί ο κίν­δυ­νος να μολυν­θεί το παιδί.

Όμως σε πολ­λές χώρες δεν έχει υιο­θε­τη­θεί η πρα­κτι­κή αυτή.

Τα υψη­λό­τε­ρα ποσο­στά των κρου­σμά­των του SGB εντο­πί­ζο­νται στην υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή, όπου επι­βε­βαιώ­νο­νται σχε­δόν οι μισές περι­πτώ­σεις από το παγκό­σμιο σύνο­λο, καθώς και στην ανα­το­λι­κή και στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία, διευ­κρι­νί­ζε­ται στη μελέτη.

Οι συγ­γρα­φείς υπο­λο­γί­ζουν ότι το εμβό­λιο κατά του SGB, που θα χορη­γεί­το κατά τη διάρ­κεια των συνη­θι­σμέ­νων εξε­τά­σε­ων καθώς εξε­λίσ­σε­ται η κύη­ση και θα αφο­ρού­σε περί το 70% των εγκύ­ων, θα επέ­τρε­πε να απο­φευ­χθούν οι θάνα­τοι 50.000 νεο­γνών και εμβρύ­ων κάθε χρόνο.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο