Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως — Η εξέλιξη της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα αύξη­ση ρεκόρ στα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού παγκο­σμί­ως, με το σύνο­λό τους να αυξά­νε­ται κατά 292.527.

Οι μεγα­λύ­τε­ρες αυξή­σεις κατα­γρά­φη­καν στις ΗΠΑ, τη Βρα­ζι­λία, την Ινδία και τη Νότια Αφρι­κή, σύμ­φω­να με ημε­ρή­σια ανα­φο­ρά. Οι θάνα­τοι αυξή­θη­καν κατά 6.812. Οι τέσ­σε­ρις χώρες έχουν κυριαρ­χή­σει στα πρω­το­σέ­λι­δα παγκο­σμί­ως λόγω του μεγά­λου αριθ­μού κρουσμάτων.

Η προη­γού­με­νη αύξη­ση ρεκόρ νέων κρου­σμά­των που ανα­κοί­νω­σε ο ΠΟΥ ήταν 284.196 στις 24 Ιου­λί­ου. Οι θάνα­τοι αυξή­θη­καν κατά 9.753 στις 24 Ιου­λί­ου, στη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια αύξη­ση που έχει σημειω­θεί ποτέ. Οι θάνα­τοι ήταν κατά μέσο όρο 5.200 ημε­ρη­σί­ως τον Ιού­λιο, συγκρι­τι­κά με έναν μέσο όρο 4.600 θανά­των ημε­ρη­σί­ως τον Ιούνιο.

Σχε­δόν 40 χώρες ανέ­φε­ραν ημε­ρή­σια αύξη­ση ρεκόρ στις μολύν­σεις από κορο­νο­ϊό την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, σχε­δόν διπλά­σια από τον αριθ­μό που είχε κατα­γρα­φεί την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Reuters που δεί­χνει μια συγκε­ντρω­τι­κή εικό­να της παν­δη­μί­ας σε κάθε περι­φέ­ρεια του κόσμου.

Τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται επί­σης στην Αυστρα­λία, την Ιαπω­νία, το Χονγκ Κονγκ, τη Βολι­βία, το Σου­δάν, την Αιθιο­πία, τη Βουλ­γα­ρία, το Βέλ­γιο, το Ουζ­μπε­κι­στάν και το Ισρα­ήλ, μετα­ξύ άλλων.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, τα κρού­σμα­τα στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή ξεπέ­ρα­σαν για πρώ­τη φορά αυτά που κατέ­γρα­ψαν μαζί οι ΗΠΑ και ο Κανα­δάς. Οι μολύν­σεις αυξά­νο­νται στη Βρα­ζι­λία, που είναι η δεύ­τε­ρη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ σε αριθ­μό κρου­σμά­των και θανάτων.

Συνο­λι­κά υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρα από 17,4 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα και σχε­δόν 675.000 θάνα­τοι παγκο­σμί­ως, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Reuters.

Ρωσία: 5.482 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Η Ρωσία ανέ­φε­ρε 5.482 νέα κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού το τελευ­ταίο 24ωρο με τα οποία ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των ανήλ­θε σε 839.981, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το κέντρο αντι­με­τώ­πι­σης του κορωνοϊού.

Παράλ­λη­λα, 161 άνθρω­ποι πέθα­ναν στη χώρα το τελευ­ταίο 24ωρο, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των νεκρών σε 13.963.

Ισπανία: Άλλα 1.525 κρούσματα, η μεγαλύτερη αύξηση αφότου τερματίστηκε η καραντίνα

Ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των στην Ισπα­νία συνε­χί­ζει να αυξά­νε­ται διαρ­κώς τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, με το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας να ανα­κοι­νώ­νει σήμε­ρα 1.525 νέες μολύν­σεις, τη μεγα­λύ­τε­ρη άνο­δο αφό­του τερ­μα­τί­στη­κε η πανε­θνι­κή καρα­ντί­να, τον Ιούνιο.

Είναι η τρί­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα που δια­γι­γνώ­σκο­νται περισ­σό­τε­ρες από 1.000 μολύνσεις.

Τα κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται συνο­λι­κά σε 288.522 από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας στην Ισπα­νία, από 285.430 που ήταν χθες. Η δια­φο­ρά στους αριθ­μούς οφεί­λε­ται στο γεγο­νός ότι ορι­σμέ­νες περι­φέ­ρειες ανα­κοι­νώ­νουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των δια­γνω­στι­κών τεστ με πολ­λές μέρες καθυ­στέ­ρη­ση και οι άνθρω­ποι αυτοί ενδέ­χε­ται να έχουν ήδη αναρρώσει.

Οι περιο­χές που έχουν πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο είναι η Κατα­λο­νία, με περισ­σό­τε­ρα από 5.000 κρού­σμα­τα μέσα σε μία εβδο­μά­δα, η Αρα­γο­νία (2.884) αλλά και η περι­φέ­ρεια της Μαδρί­της (2.074).

Παρά την αύξη­ση των κρου­σμά­των, οι αρχές δια­βε­βαιώ­νουν ότι δεν πρό­κει­ται για ένα δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας. «Δεν ξέρω αν θα υπάρ­ξουν νέα κύμα­τα στο μέλ­λον. Δεν νομί­ζω ότι ισχύ­ει αυτό τώρα. Αν ήταν έτσι, θα βρι­σκό­μα­σταν σε μια πολύ δια­φο­ρε­τι­κή κατά­στα­ση από αυτήν που ζού­με επί του παρό­ντος», είπε ο επι­κε­φα­λής επι­δη­μιο­λό­γος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Φερ­νά­ντο Σιμόν.

Γερμανία: 870 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Η Γερ­μα­νία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα 870 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού, σύμ­φω­να με έναν απο­λο­γι­σμό του Ινστι­τού­του Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Robert Koch (RKI).

Με τα νέα αυτά κρού­σμα­τα ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των ανήλ­θε σε 208.698, ενώ των θανά­των σε 9.141.

Κορωνοϊός: Αυστηροποιείται το lockdown στη βόρεια Αγγλία

Η Βρε­τα­νία επέ­βα­λε αυστη­ρό­τε­ρο lockdown σε περιο­χές της βόρειας Αγγλί­ας έπει­τα από την αύξη­ση του ρυθ­μού μετά­δο­σης του κορω­νοϊ­ού, προ­κα­λώ­ντας ανη­συ­χία ότι ένα νέο κύμα του φονι­κού ιού μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη αναταραχή.

Στο Μάν­τσε­στερ, τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της βόρειας Αγγλί­ας, σε τμή­μα­τα του δυτι­κού Γιόρκ­σιρ και του ανα­το­λι­κού Λάν­κα­σιρ, περί­που 4 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι κλή­θη­καν να μην επι­σκέ­πτο­νται άλλα σπί­τια παρ΄ ότι εξα­κο­λου­θούν να μπο­ρούν να πηγαί­νουν στη δου­λειά τους και στις παμπ, στην εκκλη­σία ή στο τζα­μί μόνοι τους ή με μέλη της οικο­γέ­νειάς τους.

Στις πλη­γεί­σες περιο­χές οι κάτοι­κοι κλή­θη­καν να μη συνα­να­στρέ­φο­νται πρό­σω­πα από άλλα νοι­κο­κυ­ριά σε σπί­τια ή σε κήπους, σε παμπ, σε εστια­τό­ρια, καφέ, κατα­στή­μα­τα, χώρους λατρεί­ας ή ανα­ψυ­χής. Οι παρα­βά­τες θα τιμω­ρού­νται με πρό­στι­μο 111 ευρώ.

Τα μέτρα, τα οποία επι­βλή­θη­καν βια­στι­κά στην αρχή της ετή­σιας γιορ­τής των μου­σουλ­μά­νων Έιντ αλ-Άντ­χα, κρί­θη­καν ανα­γκαία μετά την κατα­γρα­φή του υψη­λό­τε­ρου αριθ­μού νέων κρου­σμά­των στη Βρε­τα­νία εδώ και πάνω από έναν μήνα, όπως ανα­φέ­ρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το πρό­βλη­μα με αυτόν τον ιό είναι ότι ευδο­κι­μεί με τις κοι­νω­νι­κές επα­φές, που κάνουν τη ζωή να αξί­ζει. Κατα­νοώ πλή­ρως τις επι­πτώ­σεις αυτού για τον άνθρω­πο, αλλά δυστυ­χώς με αυτόν τον τρό­πο μετα­δί­δε­ται ο ιός» δήλω­σε στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Sky ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ματ Χάν­κοκ, ενώ πρό­σθε­σε: «Μπο­ρού­με να παρα­τη­ρή­σου­με αυτό το δεύ­τε­ρο κύμα στην Ευρώπη».

Ερω­τη­θείς από το BBC αν το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο εισέρ­χε­ται σε ένα δεύ­τε­ρο κύμα παν­δη­μί­ας ο Χάν­κοκ απά­ντη­σε: «Όχι ακό­μη και είμα­στε απο­λύ­τως απο­φα­σι­σμέ­νοι να προ­βού­με στις απαι­τού­με­νες ενέργειες».

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία, προ­έ­κυ­ψαν 846 θετι­κά τεστ για κορω­νο­ϊό στη Βρε­τα­νία, ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των μετά τις 28 Ιουνίου.

Ο Νιλ Φέρ­γκιου­σον, ένας δια­κε­κρι­μέ­νος επι­δη­μιο­λό­γος στο Πανε­πι­στή­μιο Imperial του Λον­δί­νου, εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του για την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη επι­στρο­φή στα σχο­λεία μετά τις θερι­νές δια­κο­πές και προει­δο­ποί­η­σε ότι θα πρέ­πει να ανα­μέ­νου­με αυστη­ρό­τε­ρους ελέγ­χους αργό­τε­ρα μέσα στον χρό­νο όσο αυξά­νο­νται τα κρούσματα.

«Θα πρέ­πει να ανα­θε­ω­ρή­σου­με τις μορ­φές επα­φών μας, να ανα­κα­λέ­σου­με κάποια από τα μέτρα που ήρθη­σαν» διευ­κρί­νι­σε στο περιο­δι­κό New Statesman, παρ΄ ότι πρό­σθε­σε ότι δεν προ­βλέ­πε­ται καθο­λι­κό lockdown.

Ρουμανία: Τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 50.000

Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των κορω­νοϊ­ού στη Ρου­μα­νία αυξή­θη­κε κατά 1.295 νέα περι­στα­τι­κά σε μία ημέ­ρα, ανε­βά­ζο­ντας το σύνο­λο σε 50.886 κρού­σμα­τα, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση, ενώ η χώρα τελεί σε καθε­στώς επι­φυ­λα­κής που ανα­μέ­νε­ται να λήξει σε δύο εβδομάδες.

Από τότε που εμφα­νί­στη­κε ο κορω­νο­ϊ­ός στη Ρου­μα­νία στις 26 Φεβρουα­ρί­ου, 2.343 άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει και 27.007 έχουν αναρ­ρώ­σει, σύμ­φω­να με την κυβέρνηση.

Ο πρό­ε­δρος Κλά­ους Γιο­χά­νις έδω­σε εντο­λή για αυστη­ρό lockdown τον Μάρ­τιο προ­κει­μέ­νου να ανα­κο­πεί η εξά­πλω­ση του ιού και στη συνέ­χεια αντι­κα­τέ­στη­σε το καθε­στώς έκτα­κτης ανά­γκης με το ηπιό­τε­ρο καθε­στώς επιφυλακής.

Περί­που το ένα τρί­το των κρου­σμά­των στη Ρου­μα­νία εντο­πί­ζο­νται σε τέσ­σε­ρις περιο­χές: στην πρω­τεύ­ου­σα Βου­κου­ρέ­στι, στην πόλη Σου­τσε­ά­βα στο βόρειο τμή­μα της χώρας, στη μεσαιω­νι­κή πόλη της Τραν­συλ­βα­νί­ας Μπρα­σόβ και στην κομη­τεία Άργκες.

Η Πολωνία κατέγραψε 657 κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε μία ημέρα

Η Πολω­νία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα για δεύ­τε­ρη συνα­πτή ημέ­ρα τον υψη­λό­τε­ρο ημε­ρή­σιο αριθ­μό νέων κρου­σμά­των μετά την εμφά­νι­ση της παν­δη­μί­ας, σύμ­φω­να με το Υπουρ­γείο Υγεί­ας, που ανα­κοί­νω­σε 657 μολύνσεις.

Το Υπουρ­γείο ανα­κοί­νω­σε επτά νέους θανά­τους ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό σε 1.716. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των είναι 45.688.

Από τα νέα κρού­σμα­τα, τα 227 βρί­σκο­νται στην περιο­χή Σιλε­σία, η οποία αντι­με­τω­πί­ζει έξαρ­ση κρου­σμά­των μετα­ξύ μεταλλωρύχων.

Κόσο­βο: 15 θάνα­τοι μέσα σε μια μέρα – Κλει­στά τα τζα­μιά για το μπαϊ­ρά­μι σε και Σερβία

Ινδία: Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 55.078

Η Ινδία κατέ­γρα­ψε 55.078 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού το τελευ­ταίο 24ωρο, με τα οποία ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των στη χώρα ανήλ­θε σε 1,64 εκα­τομ­μύ­ρια, καθώς η κυβέρ­νη­ση χαλα­ρώ­νει περαι­τέ­ρω τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα σε μια προ­σπά­θεια ανα­ζω­ο­γό­νη­σης της οικο­νο­μί­ας, ενώ παράλ­λη­λα προ­σπα­θεί να αυξή­σει τη διε­νέρ­γεια των δια­γνω­στι­κών τεστ.

Παράλ­λη­λα, το τελευ­ταίο 24ωρο ο αριθ­μός των νεκρών αυξή­θη­κε κατά 779 σε 35.747, ανα­κοί­νω­σε το Υπουρ­γείο Υγεί­ας και Οικο­γε­νεια­κής Πρό­νοιας στην ιστο­σε­λί­δα του.

Το υπουρ­γείο ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι σχε­διά­ζει να αυξή­σει μεσο­πρό­θε­σμα την ικα­νό­τη­τα διε­νέρ­γειας δια­γνω­στι­κών τεστ της χώρας σε ένα εκα­τομ­μύ­ριο ημε­ρη­σί­ως από 600.000 που είναι σήμερα.

Η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε αυτή την εβδο­μά­δα το άνοιγ­μα των στού­ντιο γιό­γκα και των γυμνα­στη­ρί­ων και ήρε τους περιο­ρι­σμούς στις μετα­φο­ρές ανθρώ­πων και αγαθών.

Η Ινδία βρί­σκε­ται τώρα στην τρί­τη θέση ως προς τον αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των έπει­τα από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Φιλιππίνες: Παρατείνεται ο περιορισμός στη Μανίλα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

Ο πρό­ε­δρος των Φιλιπ­πί­νων Ροντρί­γκο Ντου­τέρ­τε παρέ­τει­νε σήμε­ρα την ισχύ των μέτρων περιο­ρι­σμού στην πρω­τεύ­ου­σα της χώρας, τη Μανί­λα, ως τα μέσα του Αυγού­στου, ενώ υπο­σχέ­θη­κε δωρε­άν εμβο­λια­σμό, καθώς η πόλη γνω­ρί­ζει εκρη­κτι­κή εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού, που έχει φέρει στα όρια της αντο­χής τους τις υπο­δο­μές υγεί­ας, το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προσωπικό.

Αυτόν τον μήνα, οι Φιλιπ­πί­νες έχουν κατα­γρά­ψει τόσο τη μεγα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια αύξη­ση των θανά­των εξαι­τί­ας της COVID-19 όσο και τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση των κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 σε όλη τη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία. Πλέ­ον η χώρα κατα­τάσ­σε­ται δεύ­τε­ρη στην περι­φέ­ρεια ως προς τον αριθ­μό των κρου­σμά­των, που πεντα­πλα­σιά­στη­καν στα 89.374 αφό­του το lockdown ήρθη τον Ιού­νιο. Παράλ­λη­λα οι θάνα­τοι έχουν διπλα­σια­στεί και πλέ­ον ανέρ­χο­νται σε 1.983.

Η περιο­χή της πρω­τεύ­ου­σας και παρα­κεί­με­νες επαρ­χί­ες νοτιό­τε­ρα απο­φα­σί­στη­κε να τεθούν σε καρα­ντί­να, με περιο­ρι­σμούς των μετα­κι­νή­σε­ων των ηλι­κιω­μέ­νων και των παι­διών και τη χωρη­τι­κό­τη­τα των εται­ρειών και των υπη­ρε­σιών που υπο­δέ­χο­νται κοι­νό να μειώνεται.

«Η έκκλη­σή μου είναι να αντέ­ξου­με λίγο ακό­μα. Έχουν μολυν­θεί πολ­λοί» υπο­γράμ­μι­σε ο Ντου­τέρ­τε κατά τη διάρ­κεια τηλε­ο­πτι­κού του διαγγέλματος.

Ο Ντου­τέρ­τε υπο­σχέ­θη­κε δωρε­άν εμβο­λια­σμό των πολι­τών, τονί­ζο­ντας πως η προ­τε­ραιό­τη­τα θα δοθεί στους φτω­χό­τε­ρους πολί­τες, στη μεσαία τάξη, στο προ­σω­πι­κό της αστυ­νο­μί­ας και του στρα­τού. Οι Φιλιπ­πί­νες θα λάβουν κατά προ­τε­ραιό­τη­τα δόσεις εμβο­λί­ου από την Κίνα, πρόσθεσε.

Η κυβέρ­νη­ση του Ντου­τέρ­τε σχε­διά­ζει να αγο­ρά­σει 40 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβο­λί­ων, δαπα­νώ­ντας ποσό 400 εκατ. αμε­ρι­κα­νι­κών δολα­ρί­ων, ποσό­τη­τα επαρ­κή για να εμβο­λια­στούν 20 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, ήτοι περί το ένα πέμ­πτο του πλη­θυ­σμού των Φιλιπ­πί­νων (107 εκατ.), διευ­κρί­νι­σε ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Κάρ­λος Ντομίνγκες.

Πρώτος θάνατος στο Βιετνάμ από κορωνοϊό

Το Βιετ­νάμ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα τον πρώ­το θάνα­το από COVID-19 έπει­τα από τους επαί­νους που είχε απο­σπά­σει παγκο­σμί­ως η χώρα για την επι­τυ­χη­μέ­νη δια­χεί­ρι­σή της κατά της εξά­πλω­σης του κορωνοϊού.

Ο «ασθε­νής 428», ένας 70χρονος, ο οποί­ος φαί­νε­ται ότι μολύν­θη­κε με κορω­νο­ϊό στην πόλη Ντα­νάνγκ, πέθα­νε σήμε­ρα, όπως μετέ­δω­σε το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων του Βιετ­νάμ VNA.

Οι Αρχές του Βιετ­νάμ ανα­κοί­νω­σαν νωρί­τε­ρα ότι κατέ­γρα­ψαν 45 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στην Ντα­νάνγκ, τον υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό μολύν­σε­ων μέσα σε μία ημέ­ρα ως τώρα, ενώ το Υπουρ­γείο Υγεί­ας ανέ­πτυ­ξε ακό­μα περισ­σό­τε­ρους ειδι­κούς στην πόλη, στο κεντρι­κό τμή­μα της χώρας, στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειάς του να περιο­ρί­σει την έξαρση.

Με τα νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στην Ντα­νάνγκ ο συνο­λι­κός αριθ­μός στη χώρα ανήλ­θε σε 509.

Τα νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης, άνθρω­ποι ηλι­κιών μετα­ξύ 27 και 87 ετών, συν­δέ­ο­νται με τρία νοσο­κο­μεία και δύο κλι­νι­κές στην Ντα­νάνγκ, του­ρι­στι­κό μαγνή­τη, όπου εντο­πί­στη­κε το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο η πρώ­τη περί­πτω­ση εντό­πιας μετά­δο­σης του κορω­νοϊ­ού τους τελευ­ταί­ους τρεις μήνες και πλέον.

Η χώρα των 96 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων είχε περά­σει 100 ημέ­ρες χωρίς κρού­σμα­τα πριν από την ανα­πά­ντε­χη έξαρ­ση της επι­δη­μί­ας που εμφα­νί­στη­κε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στην Ντανάνγκ.

Οι Αρχές στην Ντα­νάνγκ κατα­σκευά­ζουν ένα νοσο­κο­μείο εκστρα­τεί­ας 1.000 κλι­νών για να απο­συμ­φο­ρή­σουν τα νοσο­κο­μεία της πόλης, τέσ­σε­ρα εκ των οποί­ων βρί­σκο­νται σε καθε­στώς lockdown έπει­τα από την εμφά­νι­ση κρου­σμά­των εκεί.

Το Βιετ­νάμ διε­νερ­γεί μαζι­κά τεστ στην πρω­τεύ­ου­σα, το Ανόι, απα­γό­ρευ­σε τις συνα­θροί­σεις στον οικο­νο­μι­κό αυτό κόμ­βο και παρό­τρυ­νε χιλιά­δες ταξι­διώ­τες εντός της χώρας να ενη­με­ρώ­σουν τις Αρχές για την κατά­στα­σή τους, καθώς οι Αρχές σπεύ­δουν για να απο­τρα­πεί η διασπορά.

Το Υπουρ­γείο Υγεί­ας ενη­μέ­ρω­σε πως έστει­λε task force ειδι­κών, μαζί με 1.000 μέλη του ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, στην Ντα­νάνγκ, για να αντι­με­τω­πι­στεί η επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης. Στην επι­χει­ρη­σια­κή ομά­δα συμ­με­τέ­χουν επι­στή­μο­νες που είχαν ήδη συμ­βά­λει στην προ­σπά­θεια να περιο­ρι­στεί η παν­δη­μία σε άλλες εστί­ες, εξη­γεί­ται σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου του Υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Ορι­σμέ­νοι ειδι­κοί εκτι­μούν πως το Βιετ­νάμ ενδέ­χε­ται να πλη­ρώ­νει το τίμη­μα του εφη­συ­χα­σμού των πολι­τών μετά την αρχι­κή επι­τυ­χία στον περιο­ρι­σμό της παν­δη­μί­ας. Οι υπη­ρε­σί­ες επα­νήλ­θαν πολύ γρή­γο­ρα σε κανο­νι­κή λει­τουρ­γία, οι μάσκες χρη­σι­μο­ποιού­νται λιγό­τε­ρο, ενώ οι μετα­κι­νή­σεις εντός της χώρας σημεί­ω­σαν μεγά­λη αύξηση.

Η Ντα­νάνγκ υπο­δέ­χθη­κε τερά­στιο κύμα επι­σκε­πτών, που απο­φά­σι­σαν να εκμε­ταλ­λευ­θούν τις προ­σφο­ρές για δια­μο­νή σε τιμές ευκαι­ρί­ας που πρό­τει­ναν εται­ρεί­ες του του­ρι­στι­κού κλά­δου, ο οποί­ος υπέ­στη πλήγ­μα εξαι­τί­ας του κλει­σί­μα­τος των συνό­ρων και της ανα­στο­λής των διε­θνών πτή­σε­ων, που επι­βλή­θη­καν για να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση της πανδημίας.

Βραζιλία: 1.129 θάνατοι και 57.837 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ότι το προη­γού­με­νο 24ωρο κατέ­γρα­ψε άλλους 1.129 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 και 57.837 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη μεγα­λύ­τε­ρη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής έφθα­σε έτσι τους 91.263 νεκρούς επί συνό­λου 2,6 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί. Ωστό­σο, μεγά­λο μέρος της επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας της Βρα­ζι­λί­ας επι­ση­μαί­νει ότι τα δεδο­μέ­να τα οποία ανα­κοι­νώ­νο­νται το υπουρ­γείο Υγεί­ας είναι πιθα­νό­τα­τα πολύ υπο­τι­μη­μέ­να σε σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αφού δεν γίνε­ται επαρ­κής αριθ­μός τεστ στο κρά­τος αυτό των 212 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοίκων.

ΗΠΑ: Σχεδόν 1.400 νεκροί και πάνω από 72.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ κατέ­γρα­ψαν χθες Πέμ­πτη 1.379 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 μέσα σε μια μέρα, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς ως τις 20:30 (τοπι­κή ώρα· 03:30 σήμε­ρα Παρα­σκευή ώρα Ελλάδας).

Είναι η τρί­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα που η χώρα κατα­με­τρά πάνω από 1.200 θανά­τους εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του πανε­πι­στη­μί­ου της Βαλ­τι­μό­ρης, που ανα­νε­ώ­νο­νται σε πραγ­μα­τι­κό χρόνο.

Η χώρα που υφί­στα­ται μακράν το πιο βαρύ χτύ­πη­μα από την παν­δη­μία στον πλα­νή­τη θρη­νεί πλέ­ον 151.826 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19.

Το ίδιο διά­στη­μα, κατα­γρά­φη­καν στις ΗΠΑ 72.238 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με το σύνο­λο των μολύν­σε­ων που έχουν επι­βε­βαιω­θεί στην αμε­ρι­κα­νι­κή επι­κρά­τεια να πλη­σιά­ζει πλέ­ον τα 4,5 εκα­τομ­μύ­ρια (εκ των οποί­ων το 1,4 εκα­τομ­μύ­ριο δια­γνώ­στη­κε ότι έχει αποθεραπευτεί).

Αφού γνώ­ρι­σε μια κάποια βελ­τί­ω­ση της κατά­στα­σης περί τα τέλη της άνοι­ξης, η ισχυ­ρό­τε­ρη δύνα­μη του κόσμου βλέ­πει από τα τέλη του Ιου­νί­ου την παν­δη­μία να εξα­πλώ­νε­ται ξανά με τρο­μα­κτι­κούς ρυθ­μούς, ειδι­κά στο νότιο και στο δυτι­κό τμή­μα της.

Η Φλό­ρι­ντα είναι η πολι­τεία που προ­κα­λεί τη μεγα­λύ­τε­ρη ανη­συ­χία. Κατέ­γρα­ψε χθες Πέμ­πτη 253 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19, νέο ρεκόρ.

Η «Sunshine State» ξεπέ­ρα­σε πρό­σφα­τα τη Νέα Υόρ­κη — για μεγά­λο διά­στη­μα το επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας στην αμε­ρι­κα­νι­κή επι­κρά­τεια, ως την άνοι­ξη — σε αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης. Πλέ­ον κατα­λαμ­βά­νει τη δεύ­τε­ρη θέση, πίσω από την Καλι­φόρ­νια, ο πλη­θυ­σμός της οποί­ας όμως είναι διπλά­σιος σε μέγεθος.

Με αυτό το πολύ ανη­συ­χη­τι­κό φόντο, η νοτιο­α­να­το­λι­κή πολι­τεία ετοι­μά­ζε­ται πυρε­τω­δώς καθώς πλη­σιά­ζει τις ακτές της τρο­πι­κή καται­γί­δα, που ανά­γκα­σε ορι­σμέ­να εξε­τα­στι­κά κέντρα να κλεί­σουν χθες.

Μεξικό: 639 θάνατοι και 7.730 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατέ­γρα­ψε άλλους 639 θανά­τους ασθε­νών εξαι­τί­ας της COVID-19 και 7.730 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο συνο­λι­κός επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα των 127 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων ανέρ­χε­ται ως αυτό το στά­διο σε 46.000 νεκρούς επί συνό­λου 416.179 ανθρώ­πων που έχει επα­λη­θευ­τεί με εργα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις πως προσβλήθηκαν.

Το Μεξι­κό κατα­λαμ­βά­νει την τέταρ­τη θέση στην κατά­τα­ξη των χωρών οι οποί­ες θρη­νούν τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας στον πλανήτη.

Η μεξι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­γνω­ρί­ζει πως ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον κορω­νο­ϊό πιθα­νόν είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πολύ πιο υψη­λός από αυτόν που ανα­κοι­νώ­νει επί­ση­μα, με δεδο­μέ­νο ότι δεν υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα να γίνει επαρ­κής αριθ­μός τεστ.

Αργεντινή: Νέα θλιβερά ρεκόρ σε νεκρούς και κρούσματα

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Αργε­ντι­νής ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ότι κατέ­γρα­ψε νέα θλι­βε­ρά ρεκόρ, 153 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 και 6.377 μολύν­σεις από τον SARS-CoV‑2, τις προη­γού­με­νες 24 ώρες.

Συνο­λι­κά, η χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής θρη­νεί πλέ­ον 3.441 νεκρούς ενώ κατα­με­τρά 185.360 κρού­σμα­τα μόλυν­σης. Οι 80.596 από τους ανθρώ­πους που προ­σβλή­θη­καν έχει κρι­θεί ότι αποθεραπεύτηκαν.

Τον Ιού­λιο σημειώ­θη­κε τρο­μα­κτι­κή αύξη­ση των αριθ­μών αυτών: την 30ή Ιου­νί­ου, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στην Αργε­ντι­νή ανερ­χό­ταν σε 1.307 θανά­τους επί συνό­λου 64.517 μολύνσεων.

Μολο­νό­τι το 90% των νέων κρου­σμά­των συγκε­ντρώ­νε­ται στην πρω­τεύ­ου­σα, το Μπου­έ­νος Άιρες, και την περι­φέ­ρειά του, οι αρχές έχουν θορυ­βη­θεί διό­τι εμφα­νί­ζο­νται νέες εστί­ες στις περισ­σό­τε­ρες επαρ­χί­ες της χώρας των 44 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοίκων.

Ο πρό­ε­δρος Αλμπέρ­το Φερ­νά­ντες ότι παρα­κο­λου­θεί «με μεγά­λη ανη­συ­χία» την εξέ­λι­ξη της επι­δη­μιο­λο­γι­κής προ­σπά­θειας, αφού «κάνα­με μεγά­λη προ­σπά­θεια, τα είχα­με πάει καλά, με την έννοια ότι δεν θρη­νού­με πιο πολ­λά θύμα­τα, αλλά πρέ­πει να είμα­στε λίγο πιο αυστη­ροί, διό­τι κάτι δεν λει­τουρ­γεί, ας είμα­στε ειλι­κρι­νείς», κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης που παρα­χώ­ρη­σε στο Radio Con Vos.

Εκτί­μη­σε πως το γεγο­νός ότι η καμπύ­λη της επι­δη­μί­ας ανε­βαί­νει συν­δέ­ε­ται με το ότι «κόσμος βγαί­νει στον δρό­μο, συνα­ντιέ­ται, πάει για καφέ, μοι­ρά­ζε­ται ένα μπάρμπεκιου».

«Έχου­με πρό­βλη­μα», συνέ­χι­σε ο αρχη­γός του κρά­τους. «Δεν μπο­ρού­με να αφή­σου­με τα πράγ­μα­τα όπως έχουν. Πρέ­πει να σκε­φτού­με», πρό­σθε­σε, καθώς στη θεω­ρία το lockdown στο Μπου­έ­νος Άιρες θα τερ­μα­τι­στεί την Κυριακή.

Ο πρό­ε­δρος Φερ­νά­ντες δεν ξεκα­θά­ρι­σε αν η ισχύς του περιο­ρι­σμού θα παρα­τα­θεί. Η επα­νε­πι­βο­λή των μέτρων θα είναι δύσκο­λη, καθώς η οικο­νο­μία της Αργε­ντι­νής βρί­σκε­ται ήδη σε δει­νή θέση, σε ύφε­ση εδώ και δύο χρό­νια, το δημό­σιο να έχει κηρυ­χθεί από οίκους αξιο­λό­γη­σης σε κατά­στα­ση επι­λε­κτι­κής χρε­ο­κο­πί­ας και την κυβέρ­νη­ση του κεντρο­α­ρι­στε­ρού προ­έ­δρου Φερ­νά­ντες να διε­ξά­γει δύσκο­λες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με ιδιώ­τες πιστω­τές για την ανα­διάρ­θρω­ση του χρέους.

Στο Μπου­έ­νος Άιρες και τα περί­χω­ρά του τις δέκα τελευ­ταί­ες μέρες χαλά­ρω­σαν κάπως τα μέτρα που επι­βλή­θη­καν την 20ή Μαρτίου.

 

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο