Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Η αναλογία κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Το ισο­ζύ­γιο κινδύνου/οφέλους συνε­χί­ζει να είναι «σε μεγά­λο βαθ­μό» υπέρ της χρή­σης του εμβο­λί­ου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, δήλω­σε σήμε­ρα ένας αξιω­μα­τού­χος του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

Εξη­γώ­ντας ότι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (EMA) συνα­ντή­θη­καν αυτήν την εβδο­μά­δα για να συζη­τή­σουν μια ενδε­χό­με­νη σύν­δε­ση μετα­ξύ αυτού του εμβο­λί­ου και ορι­σμέ­νων σπά­νιων τύπων θρομ­βο­εμ­βο­λών, ο Ροτζέ­ριο Πίντο ντε Σα Γκα­σπάρ, διευ­θυ­ντής του τμή­μα­τος ρυθ­μί­σε­ων και προ­ε­πι­λο­γών του ΠΟΥ, επέ­μει­νε στο γεγο­νός ότι με το υφι­στά­με­νο επί­πε­δο γνώ­σε­ων το ισο­ζύ­γιο οφέλους/κινδύνου του εμβο­λί­ου «παρα­μέ­νει σε μεγά­λο βαθ­μό θετικό».

«Αυτά τα οφέ­λη είναι πραγ­μα­τι­κά πολύ σημα­ντι­κά σε ό,τι αφο­ρά τη μεί­ω­ση της θνη­σι­μό­τη­τας μετα­ξύ των πλη­θυ­σμών που εμβο­λιά­ζο­νται», είπε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου του ΠΟΥ που αφιε­ρώ­θη­κε στην Παγκό­σμια Ημέ­ρα Υγεί­ας, λέγο­ντας ότι τόσο ειδι­κοί όσο και τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης τεί­νουν να εστιά­ζουν «υπερ­βο­λι­κά» μόνο στους κινδύνους.

«Πρέ­πει να απο­κα­τα­στή­σου­με την ισορ­ρο­πία (του μηνύ­μα­τός μας) με τα οφέ­λη του εμβο­λί­ου», επέμεινε.

Λίγο νωρί­τε­ρα ο EMA υπο­γράμ­μι­σε σε ανα­κοί­νω­σή του που έλα­βε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο (AFP) ότι συνε­χί­ζει να εξε­τά­ζει αν το εμβό­λιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συν­δέ­ε­ται με τον σπά­νιο σχη­μα­τι­σμό θρόμ­βων, αφού στέ­λε­χος του οργα­νι­σμού δήλω­σε σήμε­ρα στον Τύπο ότι υπάρ­χει τέτοια σύνδεση.

Η επι­τρο­πή ασφά­λειας της ευρω­παϊ­κής ρυθ­μι­στι­κής αρχής «δεν έχει ακό­μη κατα­λή­ξει σε συμπέ­ρα­σμα και η εξέ­τα­ση βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη», υπογραμμίζεται.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο