Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Η πανδημία επιβραδύνεται, εκτός από τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου

Η παν­δη­μία της COVID-19 εξα­κο­λου­θεί να εξα­πλώ­νε­ται, όμως η αύξη­ση των κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον νέο κορο­νο­ϊό και των θανά­των έχει επι­βρα­δυν­θεί παγκο­σμί­ως, εκτός από τη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία και περιο­χές της ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, ανέ­φε­ρε ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Στην πιο πρό­σφα­τη επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­και­ρο­ποί­η­ση των στοι­χεί­ων του, που εξέ­δω­σε χθες, Δευ­τέ­ρα, το βρά­δυ, ο ΠΟΥ ανέ­φε­ρε πως η αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρος παρα­μέ­νει η πιο σκλη­ρά πλη­γεί­σα περιο­χή, κατα­γρά­φο­ντας το 50% των νέων επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης και το 62% των 39.240 θανά­των που σημειώ­θη­καν παγκο­σμί­ως την περα­σμέ­νη εβδομάδα.

Περισ­σό­τε­ροι από 23,65 εκατ. άνθρω­ποι έχουν επι­βε­βαιω­μέ­να μολυν­θεί από τον νέο κορο­νο­ϊό σε όλο τον κόσμο και 811.895 έχουν πεθά­νει, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Reuters εώς σήμερα.

«Πάνω από 1,7 εκα­τομ­μύ­ριο νέα περι­στα­τι­κά COVID-19 και 39.000 νέοι θάνα­τοι ανα­φέρ­θη­καν στον ΠΟΥ την εβδο­μά­δα που τελεί­ω­σε στις 23 Αυγού­στου, μια μεί­ω­ση 4% του αριθ­μού των περι­στα­τι­κών και (μια μεί­ω­ση 12%) του αριθ­μού των θανά­των σε σύγκρι­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα», ανέ­φε­ρε ο ΠΟΥ.

Η Νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία, η δεύ­τε­ρη περισ­σό­τε­ρo πλη­γεί­σα περιο­χή, σημεί­ω­σε άλμα κατα­γρά­φο­ντας το 28% των νέων περι­στα­τι­κών και 15% των θανά­των, ανέ­φε­ρε. Η Ινδία εξα­κο­λου­θεί να κατα­γρά­φει την πλειο­νό­τη­τα των περι­στα­τι­κών μόλυν­σης, όμως ο ιός εξα­πλώ­νε­ται ραγδαία και στο Νεπάλ.

Στην περιο­χή ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου του ΠΟΥ, ο αριθ­μός των κατα­γε­γραμ­μέ­νων κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού αυξή­θη­κε κατά 4%, όμως ο αριθ­μός των θανά­των μειώ­νε­ται στα­θε­ρά τις τελευ­ταί­ες έξι εβδο­μά­δες, ανέ­φε­ρε ο ΠΟΥ. Ο Λίβα­νος, η Τυνη­σία και η Ιορ­δα­νία κατέ­γρα­ψαν τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό κρου­σμά­των σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

Οι αριθ­μοί των κρου­σμά­των και των θανά­των που κατα­γρά­φη­καν στην Αφρι­κή μειώ­θη­καν κατά 8% και 11% αντί­στοι­χα την περα­σμέ­νη εβδο­μα­δα, «κυρί­ως λόγω της μεί­ω­σης των κρου­σμά­των που κατα­γρά­φη­καν στην Αλγε­ρία, την Κένυα, την Γκά­να, τη Σενε­γά­λη και τη Νότια Αφρι­κή», ανέφερε.

«Στην περιο­χή της Ευρώ­πης, ο αριθ­μός των κατα­γε­γραμ­μέ­νων κρου­σμά­των αυξά­νε­ται στα­θε­ρά τις τελευ­ταί­ες τρεις εβδο­μά­δας», ανέ­φε­ρε. «Ωστό­σο, μόνο μια μικρή μεί­ω­ση (1%) κατα­γρά­φη­κε την τελευ­ταία εβδο­μά­δα, και ο αριθ­μός των θανά­των συνέ­χι­σε να μειώ­νε­ται σε όλη την περιοχή».

Στην περιο­χή δυτι­κού Ειρη­νι­κού του ΠΟΥ, ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των μειώ­θη­κε κατά 5%, λόγω κυρί­ως της μικρό­τε­ρης διά­δο­σης του ιού στην Ιαπω­νία, την Αυστρα­λία, τη Σιγκα­πού­ρη, την Κίνα και το Βιετ­νάμ. Η Νότια Κορέα κατέ­γρα­ψε ένα άλμα 180% των κρου­σμά­των «κυρί­ως λόγω μιας αύξη­σης των κρου­σμά­των που συν­δέ­ο­νται με θρη­σκευ­τι­κές συναθροίσεις».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο