Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Η πανδημία του νέου κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει 

Ο επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού κάθε άλλο παρά έχει τελειώ­σει και «ανη­συ­χεί βαθιά» σχε­τι­κά με τον αντί­κτυ­πο της δια­κο­πής των συνή­θων υγειο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών, ειδι­κά για τα παιδιά.

«Η παν­δη­μία κάθε άλλο παρά έχει τελειώ­σει» είπε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, προ­σθέ­το­ντας ότι ο οργα­νι­σμός ανη­συ­χεί για τις αυξη­τι­κές τάσεις στην Αφρι­κή, την ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και σε ορι­σμέ­νες χώρες της Ασίας.

«Έχου­με μπρο­στά μας μακρύ δρό­μο και πολ­λή δου­λειά να κάνου­με» υπογράμμισε.

Η υφή­λιος «έπρε­πε να ακού­σει» τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας που έκρου­σε τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για τον νέο κορο­νο­ϊό από τα τέλη Ιανουα­ρί­ου, τόνι­σε ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, σημειώ­νο­ντας πως οι παγκό­σμιες υγειο­νο­μι­κές αρχές δεν μπο­ρούν να υπο­χρε­ώ­σουν τις χώρες να ακο­λου­θή­σουν τις συστά­σεις τους.

«Ο κόσμος έπρε­πε να ακού­σει προ­σε­κτι­κά τον ΠΟΥ, καθώς η έκτα­κτη ανά­γκη σε παγκό­σμιο επί­πε­δο κηρύ­χθη­κε την 30η Ιανουα­ρί­ου» με, εκεί­νη της επο­χή, εκτός της Κίνας, 82 κρού­σμα­τα και κανέ­ναν θάνα­το, είπε ο ίδιος.

Συμπλή­ρω­σε δε ότι ελλεί­ψεις σε εμβό­λια για άλλες ασθέ­νειες κατα­γρά­φη­καν σε 21 χώρες, ως απο­τέ­λε­σμα των συνο­ρια­κών περιο­ρι­σμών που συν­δέ­ο­νται με την πανδημία.

«Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των ελο­νο­σί­ας στην υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή μπο­ρεί να διπλα­σια­στεί» επισήμανε.

«Αυτό δεν χρειά­ζε­ται να συμ­βεί, εργα­ζό­μα­στε με χώρες για να τις στηρίξουμε».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο