Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Η Covid-19 είναι μακράν η χειρότερη υγειονομική έκτακτη κατάσταση στον κόσμο — Επανέρχονται τα μέτρα σε πολλές χώρες

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού που έχει μολύ­νει πάνω από 16 εκατ. ανθρώ­πους χαρα­κτη­ρί­ζε­ται εύκο­λα η χει­ρό­τε­ρη παγκό­σμια υγειο­νο­μι­κή έκτα­κτη κατά­στα­ση που έχει αντι­με­τω­πί­σει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ), δήλω­σε σήμε­ρα ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγεσούς.

Μόνο με αυστη­ρή τήρη­ση των μέτρων για την υγεία, από τη χρή­ση μάσκας έως την απο­φυ­γή συνα­θροί­σε­ων, θα μπο­ρέ­σει ο κόσμος να κατα­φέ­ρει να την κερ­δί­σει, πρό­σθε­σε ο Τέντρος σε δια­δι­κτυα­κή συνέ­ντευ­ξη Τύπου στη Γενεύη.

«Όπου τηρού­νται αυτά τα μέτρα, τα κρού­σμα­τα μειώ­νο­νται. Όπου δεν τηρού­νται, τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται», είπε, επαι­νώ­ντας τον Κανα­δά, την Κίνα, τη Γερ­μα­νία και τη Νότια Κορέα για το ότι έλεγ­ξαν την επιδημία.

Η ανα­ζω­πύ­ρω­ση του κορο­νοϊ­ού σε διά­φο­ρες περιο­χές, μετα­ξύ των οποί­ων και σε χώρες που είχαν θέσει υπό έλεγ­χο την ασθέ­νεια, προ­κα­λούν ανη­συ­χία, με τους θανά­τους να πλη­σιά­ζουν τους 650.000.

Ο Μάικ Ράιαν, επι­κε­φα­λής του προ­γράμ­μα­τος εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων στον ΠΟΥ, δήλω­σε ότι η ανά­γκη χώρες σε όλο τον κόσμο να τηρούν τους αυστη­ρούς υγειο­νο­μι­κούς περιο­ρι­σμούς όπως η κοι­νω­νι­κή απο­στα­σιο­ποί­η­ση είναι πολύ σημα­ντι­κό­τε­ρη από τους ορι­σμούς ενός δεύ­τε­ρου κύμα­τος, μιας νέας κορύ­φω­σης και τοπι­κών εστιών.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η πίε­ση στον ιό οδη­γεί πτω­τι­κά τα νού­με­ρα. Χαλα­ρώ­στε αυτή την πίε­ση και τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται και πάλι», δήλω­σε, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας, ωστό­σο, ότι είναι ουσια­στι­κά αδύ­να­το τα κρά­τη να δια­τη­ρή­σουν τα σύνο­ρα κλει­στά στο προ­σε­χές μέλλον.

Ο Τέντρος τόνι­σε ότι η προ­τε­ραιό­τη­τα παρα­μέ­νει το να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές.

«Πρέ­πει να περιο­ρί­σου­με τη μετά­δο­ση αλλά και την ίδια στιγ­μή πρέ­πει να εντο­πί­σου­με τις ευπα­θείς ομά­δες και να σώσου­με ζωές, να δια­τη­ρή­σου­με τα ποσο­στά θανά­του εάν είναι δυνα­τόν στο μηδέν, ή έστω στο ελά­χι­στο», δήλω­σε, επαι­νώ­ντας την Ιαπω­νία και την Αυστρα­λία σε αυτό το θέμα.

Επανέρχονται τα μέτρα σε πολλές χώρες

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού, που έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 650.000 ανθρώ­πους, συνε­χί­ζει αμεί­λι­κτα να επι­τα­χύ­νε­ται, ανα­γκά­ζο­ντας ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρες χώρες να επα­να­φέ­ρουν τα υγειο­νο­μι­κά μέτρα, κυρί­ως στην Ευρώ­πη όπου οι περιο­ρι­σμοί στα ταξί­δια και τα δια­γνω­στι­κά τεστ καθί­στα­νται συνη­θι­σμέ­νο φαι­νό­με­νο, εν μέσω της του­ρι­στι­κής σεζόν.

Μολο­νό­τι η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Καραϊ­βι­κή έχουν πάρει τα ηνία από τη Βόρεια Αμε­ρι­κή, ως η περιο­χή του κόσμου που πλήτ­τε­ται περισ­σό­τε­ρο, επι­κρα­τεί παγκό­σμια ανη­συ­χία για την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας, καθώς από την 1η Ιου­λί­ου έχουν κατα­γρα­φεί πάνω από 5 εκα­τομ­μύ­ρια νέα κρού­σμα­τα, δηλα­δή πάνω από το ένα τρί­το των συνολικών.

Στο Βέλ­γιο, τη χώρα με τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό θανά­των σε σύγκρι­ση με τον πλη­θυ­σμό της (85 ανά 100.000 κατοί­κους), η κυβέρ­νη­ση επέ­βα­λε νέα μέτρα: από την Τετάρ­τη και για του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, οι Βέλ­γοι θα μπο­ρούν να συνα­να­στρέ­φο­νται μέχρι 5 ανθρώ­πους (δεν περι­λαμ­βά­νο­νται παι­διά κάτω των 12 ετών). Σε εκδη­λώ­σεις σε κλει­στό χώρο μπο­ρούν να μετέ­χουν μέχρι 100 άνθρω­ποι και σε ανοι­χτό χώρο μόνο 200 (από 400 μέχρι σήμερα).

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Γερ­μα­νί­ας, ο Γενς Σπαν, ανα­κοί­νω­σε από την πλευ­ρά του ότι θα κατα­στούν υπο­χρε­ω­τι­κά τα δια­γνω­στι­κά τεστ για τους ταξι­διώ­τες που επι­στρέ­φουν από «περιο­χές κινδύνου».

Το Λον­δί­νο απο­φά­σι­σε να θέτει σε καρα­ντί­να 14 ημε­ρών τους του­ρί­στες που επι­στρέ­φουν από την Ισπα­νία, προ­κα­λώ­ντας την έντο­νη αντί­δρα­ση αυτής της χώρας ‑του δεύ­τε­ρου του­ρι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού παγκο­σμί­ως πίσω από τη Γαλ­λία- που δια­βε­βαιώ­νει σε όλους τους τόνους ότι είναι «ασφα­λής».

Κλειστές οι πλαζ

«Είναι πολύ σκλη­ρό το πλήγ­μα» καθώς ο του­ρι­στι­κός τομέ­ας «ήλπι­ζε να σώσει την παρ­τί­δα τον Αύγου­στο», παρα­δέ­χτη­κε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος της περι­φέ­ρειας της Βαλέν­θια, Σίμο Πουίγκ. Σε ορι­σμέ­νες παρα­θα­λάσ­σιες περιο­χές αυτής της περι­φέ­ρειας, όπως στο Μπέ­νι­δορμ, το 40% των του­ρι­στών είναι Βρετανοί.

Στη Γαλ­λία ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα ότι μέσα σε τρεις ημέ­ρες κατα­γρά­φη­καν 2.551 νέα κρού­σμα­τα, δηλα­δή περί­που 850 την ημέ­ρα, ενώ στις αρχές του μήνα ο μέσος όρος των νέων μολύν­σε­ων ήταν 677. Εν μέσω των θερι­νών δια­κο­πών, ανη­συ­χώ­ντας για την αύξη­ση των κρου­σμά­των, οι αρχές της πόλης Κιμπε­ρόν, στον Ατλα­ντι­κό, απο­φά­σι­σαν να κλεί­σουν τη νύχτα οι χώροι όπου μπο­ρεί να συγκε­ντρω­θεί μεγά­λο πλή­θος, όπως οι παρα­λί­ες, τα πάρ­κα και οι δημό­σιοι κήποι. Άλλες παρα­θα­λάσ­σιες πόλεις, όπως η Λα Ροσέλ, επι­βάλ­λουν τη χρή­ση μάσκας και σε ανοι­χτούς χώρους, στις πιο πολυ­σύ­χνα­στες συνοικίες.

Στη Βουλ­γα­ρία, το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε από­ψε ότι θα επι­τρέ­πε­ται από αύριο, 28 Ιου­λί­ου, η είσο­δος του­ρι­στών από τη Σερ­βία, τη Βόρεια Μακε­δο­νία, την Αλβα­νία, το Κόσο­βο, τη Βοσ­νία, το Μαυ­ρο­βού­νιο, τη Μολ­δα­βία, το Ισρα­ήλ και το Κου­βέιτ, αρκεί να έχουν κάνει τεστ για Covid-19 και να έχουν βρε­θεί αρνη­τι­κοί. Τα τεστ πρέ­πει να έχουν γίνει έως και 72 ώρες πριν από την άφι­ξη των επι­σκε­πτών στη χώρα. Το ίδιο θα ισχύ­σει και για τους του­ρί­στες από την Ουκρα­νία, από τις 20 Ιουλίου.

«Τα μέτρα περιο­ρι­σμού των ταξι­διών θα πρέ­πει να λαμ­βά­νο­νται σε συν­δυα­σμό με άλλα. Από μόνα τους, δεν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά για να περιο­ρί­σουν τη μετα­κί­νη­ση του ιού, ο οποί­ος είναι παντού», αντέ­δρα­σε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, ο διευ­θυ­ντής αντι­με­τώ­πι­σης έκτα­κτων υγειο­νο­μι­κών κατα­στά­σε­ων του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας. «Οι οικο­νο­μί­ες πρέ­πει να ξανα­νοί­ξουν, οι άνθρω­ποι πρέ­πει να εργα­στούν, το εμπό­ριο πρέ­πει να ξαναρ­χί­σει», επέμεινε.

Συνο­λι­κά, η παν­δη­μία έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 650.011 ανθρώ­πους σε όλον τον κόσμο. Τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται σε 16.323.558, σύμ­φω­να με μια κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Μέτρα στη Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα

Για πρώ­τη φορά στη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία, το μεγά­λο ετή­σιο προ­σκύ­νη­μα των μου­σουλ­μά­νων στη Μέκ­κα της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας θα ξεκι­νή­σει την Τετάρ­τη με περιο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό πιστών. Μόνο 10.000 Σαου­δά­ρα­βες και αλλο­δα­ποί κάτοι­κοι του βασι­λεί­ου θα επι­τρα­πεί να μετά­σχουν φέτος στο χατζ, από 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια πέρσι.

Στο Μαρό­κο, λίγες ημέ­ρες πριν από το Αΐντ αλ Άντ­χα, τη μεγά­λη μου­σουλ­μα­νι­κή γιορ­τή όπου συνη­θί­ζε­ται να μαζεύ­ο­νται ολό­κλη­ρες οικο­γέ­νειες, οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι περιο­ρί­ζουν τις μετα­κι­νή­σεις μετα­ξύ των μεγά­λων πόλε­ων. Η από­φα­ση αυτή προ­κά­λε­σε την Κυρια­κή τερά­στια μπο­τι­λια­ρί­σμα­τα στους δρό­μους και συνω­στι­σμό στους σιδη­ρο­δρο­μι­κούς σταθ­μούς αφού όλοι έσπευ­σαν να φύγουν προ­τού να τεθεί σε ισχύ το μέτρο. Σχε­δόν ο μισός πλη­θυ­σμός του Μαρό­κου κατοι­κεί στις μεγά­λες πόλεις.

Καραντίνες, απαγόρευση αλκοόλ και συναθροίσεων

Στην Παπούα-Νέα Γουι­νέα, η κυβέρ­νη­ση διέ­τα­ξε σήμε­ρα την επι­βο­λή καρα­ντί­νας στην πρω­τεύ­ου­σα, το Πορτ Μόρε­σμπι, μετά τον πρώ­το επι­βε­βαιω­μέ­νο θάνα­το εξαι­τί­ας του SARS-CoV‑2.

Άλλες χώρες, όπως η Βενε­ζου­έ­λα και η Αλγε­ρία, επα­νέ­φε­ραν την καρα­ντί­να κατά τόπους. Στην Κένυα, ο πρό­ε­δρος Ουχού­ρου Κενιά­τα απα­γό­ρευ­σε την πώλη­ση αλκο­όλ στα εστια­τό­ρια και παρέ­τει­νε για έναν μήνα την απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, σε μια προ­σπά­θεια να στα­μα­τή­σει η «επι­θε­τι­κή» εξά­πλω­ση της Covid-19.

Η ανα­ζω­πύ­ρω­ση της παν­δη­μί­ας ανη­συ­χεί και την Ασία. Η χρή­ση μάσκας σε δημό­σιους χώρους είναι πλέ­ον υπο­χρε­ω­τι­κή στο Χονγκ Κονγκ, όπου απα­γο­ρεύ­ο­νται και οι συνα­θροί­σεις άνω των 2 προ­σώ­πων. Στην Κίνα ανα­φέρ­θη­καν σήμε­ρα 61 κρού­σμα­τα μέσα σε διά­στη­μα 24 ωρών, η μεγα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια αύξη­ση από τα μέσα Απριλίου.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο από όλες, μετρούν σχε­δόν 4.230.000 μολύν­σεις και 150.000 θανάτους.

Στη Βρα­ζι­λία, οι νεκροί ξεπερ­νούν τους 87.000. Την Κυρια­κή ανα­φέρ­θη­καν άλλα 25.000 κρού­σμα­τα, ανε­βά­ζο­ντας το σύνο­λο στα 2,4 εκατομμύρια.

Στον Κανα­δά, τα περισ­σό­τε­ρα νέα κρού­σμα­τα αφο­ρούν πλέ­ον ενή­λι­κους κάτω των 39 ετών. Οι αρχές κάλε­σαν την Κυρια­κή τους νέους να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, προει­δο­ποιώ­ντας τους ότι «δεν είναι άτρωτοι».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο