Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Λύπη για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας “εξέ­φρα­σε τη λύπη” του σήμε­ρα για την από­φα­ση του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ να ανα­στεί­λει τη χρη­μα­το­δό­τη­ση του οργα­νι­σμού, τον οποίο κατη­γο­ρεί για κακή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας του κορονοϊού.

“Λυπού­μα­στε για την από­φα­ση του προ­έ­δρου των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών να δια­τά­ξει τη δια­κο­πή της χρη­μα­το­δό­τη­σης του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας”, δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γιέ­σους, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου μέσω διαδικτύου.

Η δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας της Covid-19 από τις παγκό­σμιες αρχές υγεί­ας θα εξε­τα­στεί “εν ευθέ­τω χρό­νω”, δια­βε­βαί­ω­σε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής της ΠΟΥ. “Εν ευθέ­τω χρό­νω, οι επι­δό­σεις του ΠΟΥ στη μάχη κατά της παν­δη­μί­ας της Covid-19 θα εξε­τα­στούν από τα κρά­τη μέλη του ΠΟΥ και από ανε­ξάρ­τη­τα όργα­να που υπάρ­χουν για τη δια­σφά­λι­ση της δια­φά­νειας και της ευθύ­νης”, διευ­κρί­νι­σε τονί­ζο­ντας ότι “αυτό είναι μέρος της συνή­θους δια­δι­κα­σί­ας που ακο­λου­θούν τα κρά­τη μέλη”.

Κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Tύπου στη Γενεύη, μέσω δια­δι­κτύ­ου, ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ) ανα­κοί­νω­σε ότι η εξει­δι­κευ­μέ­νη υπη­ρε­σία του ΟΗΕ, που ασχο­λεί­ται με πολ­λα­πλές κατα­στά­σεις υγειο­νο­μι­κών κρί­σε­ων και συγκρού­σεις στον κόσμο, “αρχί­ζει να εξε­τά­ζει τον αντί­κτυ­πο” της αμε­ρι­κα­νι­κής απόφασης.

“Ο ΠΟΥ θα εργα­στεί μαζί με τους εταί­ρους του για να καλύ­ψει κάθε οικο­νο­μι­κό έλλειμ­μα (…) και να δια­σφα­λί­σει ότι το έργο μας θα συνε­χι­στεί χωρίς δια­κο­πή”, είπε.

Δήλω­σε ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, που δίνουν τη μεγα­λύ­τε­ρη συνει­σφο­ρά στον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, ήταν “ένας γεν­ναιό­δω­ρος φίλος του ΠΟΥ από παλιά και ελπί­ζου­με ότι θα συνε­χί­σει να είναι”.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­κοί­νω­σε χθες την ανα­στο­λή της αμε­ρι­κα­νι­κής συνει­σφο­ράς στον ΠΟΥ, που τον κατη­γο­ρεί ότι διέ­πρα­ξε πολ­λά “λάθη” σε σχέ­ση με τον κορονοϊό.

“Σήμε­ρα δια­τά­ζω την ανα­στο­λή της χρη­μα­το­δό­τη­σης του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, ενώ διε­ξά­γε­ται μελέ­τη για να εξε­τα­στεί ο ρόλος του στην κακο­δια­χεί­ρι­ση και την από­κρυ­ψη της εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού”, δήλω­σε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευ­κού Οίκου, επι­κα­λού­με­νος μια “πολύ εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη” μελέ­τη που μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει από 60 έως 90 ημέρες.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ ενο­χλή­θη­κε ιδιαί­τε­ρα από τις επι­κρί­σεις του ΠΟΥ κατά της από­φα­σής του, στα τέλη Ιανουα­ρί­ου, να απα­γο­ρεύ­σει την είσο­δο στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ταξι­διω­τών από την Κίνα.

Στη Γενεύη, ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ δια­βε­βαί­ω­νε ήδη την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι δεν ήταν η ώρα να αρχί­σει η διε­νέρ­γεια έρευνας.

Ο εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής του Προ­γράμ­μα­τος Εκτά­κτων Κατα­στά­σε­ων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλω­σε από την πλευ­ρά του ότι “όλες οι ενέρ­γειες του οργα­νι­σμού” θα εξε­τα­στούν αργό­τε­ρα, θεω­ρώ­ντας “παρά­ξε­νο ο ΠΟΥ να πρέ­πει να υπε­ρα­μύ­νε­ται σε αυτή τη φάση”.

Ωστό­σο, τόνι­σε ότι ο ΠΟΥ είχε προει­δο­ποι­ή­σει γρή­γο­ρα στις αρχές Ιανουα­ρί­ου για την ύπαρ­ξη εστί­ας πνευ­μο­νί­ας στην Ουχάν, στην Κίνα, και τόνι­σε ότι υπάρ­χουν “εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα άτυ­πης πνευ­μο­νί­ας κάθε χρό­νο στον κόσμο” χωρίς ωστό­σο αυτά να μετα­τρέ­πο­νται σε μια τέτοια υγειο­νο­μι­κή κρί­ση, όπως αυτή της Covid-19.

“Είναι αρκε­τά αξιο­ση­μεί­ω­το ότι ένα τέτοιο σύνο­λο κρου­σμά­των είχε εντο­πι­στεί στην Ουχάν”, δήλω­σε ο Ράιαν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο